TOP INTERIJER

Puno zelenila, malo antiknih detalja i stari, oronuli stan postao je prava oaza

 CAROLINA LACAZ/
U izvornom tlocrtu spavaće sobe bile jako velike, a dnevni boravak i kuhinja znatno manji i bili su podijeljeni pregradama

U centru São Paula, ovaj stan od 138 metara četvornih renoviran je sa sljedećom pretpostavkom - da bi odao počast povijesti zgrade i susjedstvu u kojem se nalazi, a da ovaj kontekst također odgovara trenutnoj stvarnosti novog stanara.

image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/

Unatoč tome što je bio loše održavan, ovaj stan iz 1950-ih imao je mnogo potencijala. Saznajemo kako su u izvornom tlocrtu, spavaće sobe bile jako velike, a dnevni boravak i kuhinja znatno manji i bili su podijeljeni pregradama. Također, postojala je samo jedna velika kupaonica, a prostor za pranje rublja bio je ogroman i uzimao je dragocjene kvadrate u stanu. Novi vlasnik je imao malo drugačije želje, zapravo je htio da se situacija zaokrene pa da dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja dobiju najviše prostora, dok bi se štedjelo na kupaonici i prostoru za pranje rublja te u spavaćim sobama – govore nam arhitekti iz brazilskog ureda Mana arquitetura. Kako bi se zadovoljile potrebe klijenta prostori za dnevni boravak i objedovanje skupa s praonicom rublja. integrirani su u jedno veliko povezano područje.

image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/

Novi tlocrt stana na samom ulazu stvara jako postran prostor koji je inače jako teško učiniti udobnim i ugodnim. Najveći je problem u takvom tlocrt bilo stvoriti atmosferu dobrodošlice, stoga se arhitekti odlučuju na čelična staklena pregrada i višenamjenski zid od drvene ploče koji stvaraju vizualnu barijeru u između kuhinje i dnevnog boravka. Potonji služi kao ormar, uredski prostor i ulaz u glavnu spavaću sobu. Veliku ulogu u kreiranju ugodne atmosfere igraju biljke i vrhunsko iskorištavanje prirodnog osvjetljenja. Smještene između blagovaonice i dnevnog boravka, dvije police za biljke su izrađene po narudžbi kako bi se ponovno iskoristilo masivno drvo koje se nalazi u originalnim ormarima stana i tako izbjeglo nepotrebno odlaganje. Jednako tako te police stvaraju zone i razlamaju prostrani prostor tako da bi se u stanu stvorila malo intimnija atmosfera.

image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/
image
CAROLINA LACAZ/
image
Mana arquitetura

Grede i stupovi su oguljeni do svog izvornog izgleda i ostavljeni tako kao podsjetnik na neka druga vremena, ali ujedno i daju malo teksture cijelom prostoru koji se diči svojevrsnom čistoćom. Osim biljaka i ostatak uređenja se priklanja prirodi i održivosti, odabir boje terakote za kuhinju, toplog drva u izvornom stanju i nekoliko antiknih komada namještaja koji su obnovljeni svjedoče poštovanju koje arhitekti i novi vlasnici imaju spram povijesti mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2022 11:03