U POSJETU

Raj na Zemlji! Stan 50 metara od plaže u Brodarici s pogledom na more, otoke i borove

 TOM DUBRAVEC /CROPIX
Šibenska dizajnerica interijera Franka Baranović uredila je dom mlade tročlane obitelji tako da bude elegantan, ali s dozom tradicije te razigran elementima modernog i neopterećenog duha

Kad uđete u stan od 105 četvornih metara u Brodarici pokraj Šibenika, potpuno preuređen za potrebe mlade tročlane obitelji, imate osjećaj kao da ste odškrinuli ulazna vrata nekog otmjenog svjetskog hotela. S druge strane, odmah osjetite miris mora i šum borova, jer se stan nalazi u vili samo pedesetak metara udaljenoj od plaže, a projektiran je tako da sve prostorije, osim garderobe i kupaonice, imaju predivan pogled na more, obližnje otoke i zelenilo. Vlasnici su se odlučili za taj stan zbog odlične pozicije blizu mora, a ujedno i blizine centra grada, koji je udaljen pet minuta vožnje automobilom, što je bila dobra odluka za mladu obitelj s predškolskim djetetom.

image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX

- Stan je podijeljen u tri zone. Dio dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje povezan je u cjelinu. Na ulazu u stan je mali hodnik iz kojeg puca pogled na blagovaonicu i more, tako da osvaja na prvu. U hodniku i dnevnom boravku postavljene su zidne obloge, a na njima su vrata u ravnini sa zidom, tako da su gotovo potpuno nevidljiva. Iza njih nalazi se glavna spavaća soba s garderobnim ormarima i ogledalima (kako bi se dodatno proširio prostor) te zasebno glavna kupaonica i odvojena terasa na kojoj možete uživati uz jutarnju kavu s pogledom na more - objašnjava dizajnerica interijera Franka Baranović, koja je bila zadužena za rekonstrukciju stare kuće u potpuno novu vilu s tri stambene jedinice.

image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX

Radili su se novi tlocrti, instalacije struje i vode, postavljali su se knauf, keramika, sanitarije, podovi, stolarija, obloge, namještaj...

Veliku većinu stvari Franka je dogovorila s vlasnicima na prvom sastanku. Poznaje ih već dugo i već su surađivali na nekim projektima, pa je sve išlo brzo i lako, jer je postojalo uzajamno povjerenje.

image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX

- Danas je centralni dio stana blagovaonica, na koju se nadovezuje kuhinja s otokom, u koji je integriran vinski hladnjak. Na samu kuhinju i oblogu nadovezuju se visoke staklene vitrine, koje su zamišljene kao bar, ali i indirektna, ambijentalna rasvjeta za večernja druženja. S obzirom na to da čitav stan u prednjoj zoni ima klizne stijene koje ga spajaju s terasom, njihovim otvaranjem otok s barom postaje jedinstvena cjelina. U nastavku blagovaonice smješten je dnevni boravak s velikom sofom. Ona je odijeljena samostojećom konzolom na kojoj su dvije lampe, čija svjetlost regulira atmosferu i omogućuje promjenu ambijenta. Svjetlo mi je izuzetno važno u svim interijerima koje uređujem - kaže Franka.

Upravo zbog toga duž čitave zidne obloge postavljena je LED rasvjeta koja indirektno obasjava pod. Njom se u večernjim satima može osvijetliti samo koridor prolaska do sobe ili stvoriti ambijentalni ugođaj.

Treću zonu u stanu čine dječja soba, kupaonica i garderoba, a taj dio posebno je naglašen koloritom, pa je razigraniji od ostatka prostora.

image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX

- Kad je riječ o stilu uređenja, mislim da bi svaki dobro uređen interijer trebao odražavati želje i potrebe vlasnika. U onom trenutku kada zakoračite u nečiji prostor, morali biste ga moći poistovjetiti s vlasnikom. Zato je ovaj stan elegantan, s dozom tradicije, razigran elementima modernog i neopterećenog duha te iznenađujuće lepršav. Najteže je bilo napraviti zidne obloge s intarzijom od mesinga, integriranom rasvjetom i vratima, a najveći mi je izazov bilo uskladiti sve izvođače i pritom ispoštovati rokove. U Stolariji Gojanović 1969. napravljene su prema mjeri sve zidne obloge s vratima, kuhinja, vitrine, ormari, kupaonski namještaj i ulazna vrata, parketi su Mopar, a dio tapeta Studijo - kaže Franka Baranović, koja se projektiranjem namještaja i dizajnom interijera bavi od završetka Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Prvo je radila kao voditeljica odjela za projektiranje u Stolariji Gojanović 1969., a od 2016. je vlasnica šibenskog dizajn studija Idearium d.o.o.

image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX
image
TOM DUBRAVEC /CROPIX

Velika je ljubiteljica produkt dizajna, a za svoje radove dobila je brojne nagrade.

- Obožavam i umjetnost, naročito slikarstvo, koje mi je prva ljubav. Stoga volim interijere koji odišu individualnošću, puni su tekstura, kolorističkih akcenata i posebnih detalja donesenih s putovanja, ili se prenose s generacije na generaciju - kaže Franka Baranović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:23