Zbogom neredu

Razmišljate o ugradbenom ormaru? Nemojte zanemariti važan detalj, uštedjet će vam novac

 ELGRAD
Dizajn fronti prvo je što vidimo kod ugradbenog ormara, ali najvažniji detalji koji čine razliku nalaze se unutra

U jednom kutu hrpa onoga što više ne možete odjenuti, ali se nadate da ćete jednog dana opet moći. U drugom odjeća koju ste impulzivno kupili te ju nikada niste stavili na sebe. A vjerojatno ni nećete. Razbacani šalovi, remeni, koferi koji pucaju po šavovima od natrpane sezonske robe…

Sigurno ste barem jednom u životu naišli na ovakvo stanje u ormaru, bilo kod članova vaše obitelji ili kod prijatelja. Jedno američko istraživanje pokazalo je da je upravo ormar najzatrpaniji prostor u domu, a druga istraživanja tvrde da nered jako utječe na psihološko stanje osobe, stvarajući anksioznost i tjeskobu.

Višak stvari povezan je sa sve većom potrebom za funkcionalnim prostorima za odlaganje, a jedno od najboljih rješenja su ugradbeni ormari. Za razliku od samostojećih ormara, ugradbeni se izrađuju po mjeri i ugrađuju izravno na željeno mjesto. Zbog toga su jednostavnije i prostorno učinkovitije rješenje za pohranu. Istraživanja pokazuju da tržište ugradbenih ormara bilježi značajan rast posljednjih godina, ponajviše zbog trenda prilagodbe i personalizacije u uređenju doma te fokusa na povećanje prostora za pohranu u malim kućama i stanovima. Vrijednost tržišta ugradbenih ormara je 2022. iznosila 257 milijuna dolara, a procjenjuje se da će do 2029. narasti do 409 milijuna.

Ako se i vi mučite s premalo prostora za pohranu stvari, čak i nakon generalke svih prostorija, ideja o ugradbenom ormaru čini se kao najbolje rješenje za ovaj problem. No, prije nego se odlučite za takav pothvat, važno je znati nekoliko ključnih detalja kako biste maksimalno iskoristili prostor bez gubljenja funkcionalnosti.

Maksimalna prilagodljivost

Prije nego implementirate ugradbeni ormar u prostor vašeg doma, prvo trebate razmisliti što sve planirate pohraniti u njega. Napravite popis stvari koje želite pohraniti – odjeću, obuću, modne dodatke, kutije, kofere, posteljinu i slično. Iako vam se možda čini da ovaj korak treba ostaviti za kraj, jasnija vizija o tome što će ugradbeni ormar sadržavati olakšat će vam odluku o njegovoj veličini, količini spremišnog prostora i organizaciji unutar samog ormara.

image
ELGRAD

Sljedeći korak je mjerenje. Upravo zbog svoje prilagodljivosti, ugradbeni ormari su praktičniji od standardnih ormara te se mogu ‘ugurati‘ čak i u prostore ograničenih dimenzija kao što je, primjerice, mala spavaća soba, uski hodnik ili prostor s kosim stropom u potkrovlju. Iako svatko od nas može uzeti metar i izmjeriti prostor za ugradbeni ormar, bolje je taj korak prepustiti stručnjaku koji su opremljeni posebnim laserima i ostalom opremom za precizno mjerenje prostora. Ipak, prije dolaska stručnjaka preporučljivo je obratiti pažnju na nekoliko stvari.

- Prije precizne izmjere potrebno je da prostor bude dovršen i prazan, zidne i podne obloge završene, a postojeći namještaj odmaknut. To nam je često problem kod snimanja situacije u objektu jer ne vidimo instalacije niti prostor namijenjen novim ormarima – kaže Mario Faltak, direktor tvrtke Ugradbeni ormari d.o.o.

Važnost vrata

Odabir idealnih vrata za vaš ugradbeni ormar jednako je važan kao i njegove dimenzije. Osim što imaju funkciju zaštite stvari od pogleda i prašine, vrata mogu unaprijediti sveukupan dojam ugradbenog ormara i prostora u kojem se nalazi. Za uske i skučene prostore poput kutova u potkrovljima idealno su rješenje klizna vrata, navodi Faltak, jer ne zahtijevaju dodatan prostor ispred ormara.

image
Ugradbeni ormari d.o.o.

- Klasična, otklopna vrata ipak zahtijevaju dodatni prostor ispred ormara za otvaranje i nesmetan pristup njegovom sadržaju – ističe vlasnik tvrtke Ugradbeni ormari d.o.o.. Također, vrata s ogledalima mogu stvoriti iluziju većeg prostora, a ovako ćete uštedjeti i novac i prostor bez potrebe za dodatnim ogledalom.

image
Ugradbeni ormari d.o.o.

U posljednje vrijeme vrlo su popularne fronte sa štukaturama koje djeluju vrlo elegantno, sofisticirano i pomalo vintage. Povratnički hit su takozvana jib doors, odnosno vrata koja na prvi pogled to nisu. Njihova uloga je sakriti ormar od pogleda, a istovremeno se uklapaju u okolni dekor, stvarajući besprijekoran i kohezivan izgled. Tako nitko neće znati da imate ugradbeni ormar dok ne otvorite vrata!

Još jedno odlično rješenje kada je riječ o estetici ormara su tapete. Možda na prvu zvuči čudno, ali tapeta zanimljivog dizajna na unutrašnjoj plohi ugradbenog ormara učinit će taj dio vizualno privlačnim i stvoriti ugodno iznenađenje svaki put kad otvorite vrata.

Održavanje je nužno

Čest problem kod kliznih mehanizama vrata su što nakon nekog vremena mogu početi škripati. Da se to ne bi događalo, stručnjaci iz tvrtke Conty plus preporučuju ugradnju plitkih vodilica, nevidljivih okova i usporivača „Silent system“.

- U našoj ponudi možete pronaći premium klizni sistem TopLine XL renomiranog njemačkog proizvođača Hettich. Njihov klizni sistem je tehnološki usavršen s ciljem dobivanja vrlo jednostavne montaže i modernog dizajna koji pruža praktički nevidljive elemente okova. UZ vodilice, okove i usporivače, važna su i vrata velikog formata u dekoru koji odgovara kupcu. Takav sustav postavlja nove standarde u pogledu praktičnosti, udobnosti, jednostavne instalacije i vizualne jasnoće u prostoru – objašnjavaju iz Conty plusa.

image
CONTY PLUS

Pri odabiru sustava, kažu stručnjaci iz Conty plusa, važno je uzeti u obzir specifičnosti vrata ormara: širinu, visinu i težinu te prema vlastitim željama izabrati ručkicu i dekor iverala debljine 18 mm kako biste podigli svoj garderobni ormar na estetski višu razinu. U njihovoj ponudi nalazi se i ormari Placard 81 u mat aluminij boji i Placard 74 u crnoj boji. Dok se kod kliznog sistema TopLine XL vodilice montiraju s gornje strane korpusa ormara i donje strane podnice, Placard 81/74 sistem montira s donje strane zida i na podnicu.

image
CONTY PLUS

Održavanje kliznih mehanizama vrata vrlo je važno kako bi ona što duže trajala i ne bi bilo potrebe za zamjenom.

- Vodilice i ručkice čistite isključivo suhom krpom, najmanje jednom ili dvaput godišnje, ovisno o uvjetima uporabe. Ako postoje tvrdokorne mrlje, možete koristiti blago sredstvo za čišćenje, ali ga nemojte ulijevati na mjesta gdje se nalaze kotačići. Također očistite rubove vrata kako biste uklonili prašinu i nečistoće koje mogu ometati glatko klizanje vrata – poručuju stručnjaci iz tvrtke Conty plus.

image
CONTY PLUS

Izdržljiv materijal

Ugradbene ormare nije baš praktično često mijenjati pa je važno da su dugovječniji dizajnom, ali i kvalitetom izrade. Vijek trajanja ugradbenih ormara ponajviše ovisi o materijalu od kojeg su napravljeni.

- Najčešća opcija materijala za ugradbene ormare u Laurusu su oplemenjeni iveral s rubovima zaštićenih ABS rubnom trakom. Nadalje, vanjske plohe izrađuju se od standardnog ili premium iverala u mat ili sjajnoj izvedbi te medijapan u premium mat ili super sjaj završnoj obradi. Od traženih materijala je često i staklo, odnosno ogledalo jer je otpornije na vidljive znakove korištenja koji se s vremenom mogu pojaviti kod jeftinijih rješenja – objašnjava Mario Faltak.

image
Ugradbeni ormari d.o.o.

Za stabilnost i dugovječnost ugradbenog ormara također su važne i kvalitetne vodilice, klizni okovi, odbojnici i kotačići, kaže naš sugovornik, zbog čega u tvrtki Ugradbeni ormari d.o.o. nude čak 10 godina jamstva na ugradbene ormare.

Kada govorimo o dizajnu fronti, u 2024. ponovo se vraća minimalizam, elegantne linije i suptilne palete boja poput bež, bijele, sive ili boje drveta. Bilo da preferirate suvremeni ili klasični izgled, minimalistički dizajn pruža svestrano platno za osobni izraz.

Organizacija je pola posla

Suvremene potrebe sve više zahtijevaju inovativna rješenja u svakom kutku našeg doma pa tako i u ormarima. Ono što nikako ne smijete zanemariti kada planirate ugradnju ormara je njegova unutrašnja funkcionalnost. Klasični ormari dolaze u već ranije definiranim dimenzijama s policama i prostorom za vješanje te ne nude mogućnost prilagodbe vlastitim potrebama. Zbog toga se ističe još jedna prednost ugradbenih ormara - veća mogućnost kombiniranja ladica različitih veličina, dubina, oblika (šire, dublje, plitke) i mjesta za vješanje, navodi stručnjak iz Elgrada. Što više konkretnih sekcija i odvojenih prostora imate, to se lakše možete organizirati.

image
ELGRAD
image
ELGRAD

U posljednjih nekoliko sezona, kaže Elgradov stručnjak, fokus je na praktičnosti, preglednosti i urednosti unutar ormara, a to se najbolje postiže kombinacijom raznih izvlačnih i praktičnih okova.

- Neki od takvih rješenja su garderobni lift za teško dostupne stvari, izvlačna vješalica za hlače, košare, izvlačna polica za cipele, izvlačno ogledalo te organizatori s pregradama. Svi ti detalji služe tome kako bi ormar bio uredan i pregledan. I ono najbolje, sve je lako dostupno u svakom trenutku – ističe stručnjak iz Elgrada.

image
ELGRAD

Za bolju vidljivost

I zadnje, ali ne manje važno je rasvjeta unutar ugradbenog ormara. Centralno svjetlo u spavaćoj sobi, hodniku ili dnevnoj sobi najčešće nije dovoljno da osvijetli mračne kutke ormara. Zato je integrirana LED rasvjeta najbolji završni detalj koji možete uklopiti u svoj novi ugradbeni ormar.

Klasična LED svjetla mogu se postaviti na gornjoj plohi ormara, unutar ladica i organizatora, kao i na bočnim stranama ormara. Osim što ćete s dobro osvijetljenim policama, ladicama i prostorima za vješanje moći lakše pronaći ono što vam treba, nećete imati potrebu paliti centralno svjetlo u prostoriji i tako nećete morati buditi dragu osobu kada se u zamračenoj sobi spremate za posao.

Dobar izbor je i LED traka, fleksibilna je i može se ugraditi baš svugdje unutar ormara - ispod polica, ladica ili uz rubove šipki za vješanje. LED traka stvara toplu i privlačnu atmosferu i pritom ne smeta očima.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtki Elgrad, Conty plus i Ugradbeni ormari d.o.o.​.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:11