APSURD

Registriran kratkoročni najam mora se odjaviti za dugoročni

Teška situacija u Španjolskoj je djelomično izazvana zbog dobre povezanosti i turizma. Povratna karta zrakoplovom iz talijanskih gradova za Barcelonu stajala je 20 eura, a Talijani su ovdje masovno dolazili na vikende Menadžer turizma Alen Tiljak ukazuje na apsurde u hrvatskoj praksi

U novonastaloj situaciji prouzročenoj pandemijom mnogi vlasnici apartmana našli su se pred brojnim dvojbama. Jedan je zakonski problem posebno iskočio kao problematičan - vlasnici apartmana ne mogu jednostavno odlučiti dati svoj apartman u dugoročni najam pa se opet vratiti kratkoročnom. Oni koji to rade, vjerojatno ih iznajmljuju bez ugovora.

- U hrvatskom zakonu vezano za uvjete kategorizacije postoji jedan apsurd koji nigdje drugdje nisam vidio. Naime, ako se stan registrira za kratkoročni najam i dobije se potvrda za kategorizaciju, može ga se iznajmljivati samo tako. Da biste ga iznajmili “normalno”, recimo na šest mjeseci, treba ga prije odjaviti jer to nije zakonski moguće - kaže Alen Tiljak, vlasnik jednog apartmana u Zagrebu, koji u Barceloni radi u Airbnb-u kao analitičar poslovanja za Južnu Ameriku.

Parking

Dodaje da je Hrvatska po pitanju opremljenosti apartmana, proceduri i papirologiji nužnoj za otvaranje apartmana među najstrožima u Europi. Razgovarali smo i o njegovu pogledu na ovu turističku sezonu.

- Bez obzira na koronu, ljudi su nestrpljivi, žele putovati, planiraju bijeg od ove realnosti čim to bude moguće. Mnogi su s drugim osobama iz obitelji u karanteni i rado bi se malo odvojili. Tražit će se, i već se traže, najviše apartmani i kuće koje osiguravaju privatnost, imaju svoj parking i dozu luksuza. Mnogi zapravo nisu niti otkazali svoje ljetne rezervacije u Hrvatskoj, pa i drugdje, jer, recimo, prema Airbnb polici poslovanja smije se otkazati rezervacija zbog izvanredne situacije i u posljednjem trenu - kaže Tiljak koji je u Zagrebu magistrirao turizam, a sad živi u Barceloni gdje je trenutačno još u karanteni.

Većina, dodaje, vjeruje da će se ovo do lipnja završiti i da će opet putovati. - Oni koji imaju apartmane, ovih dana zapravo ne znaju što bi: jedni bi prešli na dugoročni najam, drugi razmišljaju o dampingu cijena, a treći bi čak povisili cijene usluge jer će nuditi nešto u situaciji koja je i dalje potencijalno riskantna - objašnjava Tiljak.

Termin

I sam je planirani put od Turske do Maroka s uključenih pet letova odgodio jer je, kaže, bio primoran, a ne zato što je odustao, te se još nada da će barem na dio ture otići u kasnijem terminu. Ipak, dodaje, teška sitacija u Španjolskoj dijelom je izazvana zbog dobre povezanosti i turizma.

- Povratna karta zrakoplovom iz Bergama i drugih talijanskih gradova za Barcelonu stajala je 20 eura. Talijani su dolazili ovdje na vikende, i to baš masovno. Kad je buknulo u tom dijelu Italije, odmah mi je bilo jasno da će buknuti i ovdje. No, naravno, to nije bio jedini razlog zašto je u Španjolskoj došlo do teške situacije. Virus se vjerojatno proširio i tijekom velikog prosvjeda koji je bio 8. ožujka, zbog kasnog zaustavljanja međunarodnog prometa i drugih razloga - zaključuje Alen Tiljak.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2022 07:55