KANDIDAT

Rekonstrukcija kuće iz šezdesetih godina na Jabukovcu

Četiri kuće nominirane za nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2018. godinu.  Proglašenje pobjednika održat će se u četvrtak, 28.3.
KANDIDAT

Projekt Krunoslava Ivanišina i Lulzima Kabashija na Jabukovcu

Glavni je element kuće spiralno stubište kroz tri etaže. Ono je čelično, od debelog lima kao u brodogradilištu i u sjajnoj bijeloj boji

Na Jabukovcu, rezidencijalnom zagrebačkom kvartu, arhitekti Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi izveli su rekonstrukciju poluugrađene obiteljske kuće iz šezdesetih godina. U neposrednoj su blizini manje-više očuvana djela najvećih arhitekata moderne, Ernesta Weissmanna, Drage Iblera, Aladara Baranyaija i drugih.

RAVNI KROV

Investitori su od obične kuće iz šezdesetih htjeli dobiti lijep životni prostor pun svjetlosti. U suterenu je smještena garaža, pomoćne prostorije i gostinjska soba, u prizemlju s dvorišne strane koja s ulice postaje razina prvog kata, gdje su dnevni boravak i kuhinja, a na katu soba za roditelje s kupaonicom, garderobom i lođom te dvije sobe za dvoje djece, koje su povezane kupaonicom. Moguće je izaći na ravni krov koji je poput terase.

- Glavni element kuće je spiralno stubište kroz tri etaže. Ono je čelično, od debelog lima kao u brodogradilištu i oličeno sjajnom bijelom bojom kako bi istaknulo trag majstorove ruke. Stubište je smješteno u uzak ortogonalan prostor, tako da jedva stane u njega, gotovo da dodiruje zidove. Visoko je oko devet metara i na vrhu ima nadsvjetlo u tornjiću s plastičnom kupolom. Tako svjetlost prodire kroz kuću odozgo i sa strana - opisuje Krunoslav Ivanišin.

Veliki prozori su u čeličnim okvirima, da se uhvati pogled na šumu preko puta, a zelenilo na parceli zasađeno je uz rub, pa kad malo poraste, dodaje arhitekt Ivanišin, ono će biti rub pogleda prema susjednim parcelama. Vrata su također od čeličnih ploča. U prizemlju nema pregrada pa je izražena transparentnost na tri strane. Izvana su zidovi obloženi fasadnom opekom grube površine, svijetlosmeđom, gotovo bijelom, a te opeke su zamazane debelim fugama kako bi se istaknula monolitnost volumena kuće. Staklo negdje prelazi preko te opeke.

- Detalji su pažljivo složeni, sve je napravljeno solidno i kvalitetno, da potraje na zadovoljstvo korisnika - kaže Lulzim Kabashi.

200 kvadrata Kuća je veličine oko 200 kvadrata na parceli od oko 500 kvadrata. U interijeru je hrastovina na podu, zidovi i stropovi su bijeli, a posebnost je spiralno stubište zavareno iz centimetar debelih čeličnih limova.

- Kuća je organizirana oko tog spiralnog stubišta koje se u uskom prostoru osvijetljenom kroz kupolu odozgo proteže kroz tri etaže i otvara bočno prema prostorijama boravka. U prijelazu iz svjetlosti u sjenu htjeli smo otkriti bijelu boju kao svojstvo materijala, između žute i plave. Kao što je Bernini otkrio u stisku Hadove ruke na bijelom mramornom bedru Prozerpine ugrabljene - zaključuje arhitekt K.Ivanišin.

Foto: Miljenko Bernfest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:30