Obnova povijesne zgrade

Rekonstrukcijom se uštedjelo 84% energije za grijanje i dobila zdravija škola za sve

 VEDRAN PETEH/CROPIX
S građevine starije od sto godina u Nazorovoj uklonjen je azbestni krov, povećana je zaštita od požara i potresa, ugrađen je sustav grijanja...

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj", u kojem je oko 600 osoba, uključujući učenike i 105 zaposlenika, pruža usluge obrazovanja i socijalne skrbi. Građevina koja je smještena u Nazorovoj ulici u Zagrebu starija je od stotinu godina i dugo je vapila za obnovom. Nedostatak novca za rekonstrukciju i činjenica da se radi o povijesnoj zgradi gdje svaki projekt mora slijediti konzervatorska pravila podosta su otežali taj proces. Ipak, prije nekoliko godina, točnije 2020., unatoč teškim situacijama koje su vladale u Zagrebu (pandemija i potres), Centar je primio novac iz Fonda solidarnosti Europske unije te je počela kompletna obnova, koja je nedavno i dovršena.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Vizija koja se vezala uz obnovu bila je prije svega poboljšati kvalitetu života i integraciju djece, mladih i odraslih s komunikacijskim poteškoćama. Iznos koji je odobren iz fonda EU ipak je na prvom mjestu trebao biti namijenjen za obnovu koja će u konačnici omogućiti uštedu energije, odnosno poštovati direktivu EU o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD), koja daje prioritet obnovi grada sa slabim energetskim performansama. Osim toga, obnova je također uključivala dodavanje senzornog parka za djecu s poteškoćama u razvoju (škola je specijalizirana za djecu s oštećenjima sluha i autizmom). Ovaj prostor je nastao zahvaljujući ulaganju vlastitih sredstava, pored javnih sredstava EU kojima je plaćeno veliko renoviranje, kako bi se implementirao senzorni park koji pomaže u potpunosti uključiti sva dječja osjetila u sve njihove aktivnosti tijekom dana.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Smanjene emisije

U konačnici, obnova je uključivala potpunu izolaciju ovojnice zgrade (prozori, podovi, krovovi, fasada) te je ugrađena i dizalica topline kao obnovljivi izvor energije. Smanjene su emisije, ali poboljšana je i kvaliteta boravka i rada u zgradi zbog povećanja kvalitete zraka, zamjene opasnog azbestnog krova, povećane sigurnosti i zaštite od požara, povećane seizmičke otpornosti, ugradnje sustava grijanja, hlađenja i ventilacije. Sada se poboljšala dostupnost centra za djecu s teškoćama u razvoju koja idu u školu i one s ograničenjima u kretanju, a posebno je važan senzorni park koji stimulira sva osjetila učenika od trenutka kada kroče na školsko dvorište. Npr. staze su izrađene od različitih materijala (šljunka, gume itd.), što stimulira različite osjećaje i zvuk. To je donijelo goleme prednosti dječjim iskustvima učenja.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Preraspodjela resursa

Nakon završetka, prednosti projekta bile su ogromne za sve korisnike ove zgrade, uključujući učenike. Škola je ostvarila 84 posto uštede energije za grijanje, što je izrazito bitno s obzirom na povećanje cijena energije u Hrvatskoj posljednjih godina. Ova ušteda na računima za energiju omogućuje školi preraspodjelu resursa za bolje usluge za učenike i nastavnike koji koriste objekt. Također, projekt je u konačnici poboljšao stabilnost iznimno stare građevine i ublažio mogućnosti oštećenja uslijed potresa, što je za područje Hrvatske jako bitno jer se nalazi na aktivnom potresnom području, a razorni potresi 2020. dokazuju da su ovakve obnove potrebne kako bi se povijesne građevine zaštitile od budućih potresa.

- Svi učenici i učitelji u Europi zaslužuju zdrave škole. Obnova Centra za odgoj i obrazovanje ‘Slava Raškaj‘ pokazuje koliki utjecaj to može imati ne samo na okoliš nego i na svakodnevni život naših učenika, odgojitelja i roditelja. Ovo je svijetli primjer koji treba ponoviti u cijeloj EU - ističe Ciarán Cuffe, član Europskog parlamenta i Zelene stranke Irske, izvjestitelj Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada u Europskom parlamentu. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:30