SUPER KOMBINACIJA

Renovacija starog stana od 76 kvadrata: Mješavina modernog i industrijskog stila

 Juliano Colodeti - MCA Estúdio
Vlasnik je želio da njegov stan izgleda veći od 76 m², s modernijim i industrijskim stilom

Kad je mladi klijent (neoženjen, u svojim 30-ima) stigao u NOP Office Architecture, arhitekti Lívia Ornellas i Philippe Nunes vidjeli su mogućnost za inovacije za njegov projekt. Budući da je stan, koji je smješten u četvrti Flamengo, u južnoj zoni Rio de Janeira, bio vrlo star i zahtijevao je mnoga poboljšanja kako bi se prilagodio željama vlasnika (otvoreni prostor i integracija dnevnog boravka i kuhinje). Arhitekti su predložili opću adaptacija u arhitekturi, koja je ubrzo odobrena. Vlasnik je želio da njegov stan izgleda veći od 76 m², s modernijim i industrijskim stilom te da postoje reference na klasiku, odražavajući njegovu osobnost.

image
Juliano Colodeti - MCA Estúdio
image
Juliano Colodeti - MCA Estúdio
image
Juliano Colodeti - MCA Estúdio

Stoga je pred arhitektima bio izazov ujediniti sve traženo i stvoriti nešto što je formom i estetikom uravnoteženo i održivo. Za to su pomiješali industrijske reference (metal i crna boja, na primjer) s klasičnim elementima interijera (štukature i drveni podovi) kako bi dobili vrlo zanimljivu mješavinu stilova.

image
Juliano Colodeti - MCA Estúdio
image
Juliano Colodeti - MCA Estúdio
image
Juliano Colodeti - MCA Estúdio

Što se tiče naglasaka u projektu, u arhitektonskom smislu, promjena tlocrta oplemenila je stan. Izvorno, prostor je imao dodatnu odvojenu kupaonicu koja je služila za dnevni boravak i drugu spavaću sobu. Arhitekti su uz prilagodbe plana malo korištenu kupaonicu uspjeli preurediti u toalet, a veliku kupaonicu preurediti u sobu. Samim tim, nakon renoviranja, stan sada ima dvije sobe i sanitarni čvor koji sada služi društvenom dijelu. Arhitekti su također pomaknuli glavnu spavaću sobu, prethodno u stražnjem dijelu, na bolji položaj u tlocrtu.

image

f

Juliano Colodeti - MCA Estúdio
image
Juliano Colodeti - MCA Estúdio
image
Juliano Colodeti - MCA Estúdio

Još jedan vrhunac bilo je otvaranje kuhinje prema dnevnom boravku, s kliznim vratima crnih okvira sa staklom, koji osiguravaju jasnoću i veću integraciju okruženja. U interijeru, vrhunac je drveni pod koji se rasprostire kroz cijeli stan, stvarajući jedinstvenu i kontinuiranu bazu koja je učinila da prostor izgleda šire. Sveukupno, za projekt je trebalo dva mjeseca da se razradi i šest mjeseci da se izvede, uključujući radove i uređenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 06:41