SVE SAMI NAPRAVILI

Renoviran i adaptiran dom tročlane obitelji: Stan bez ijedne greške poznate dizajnerice u Rijeci

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Valentina Šestan otvorila nam je vrata svojeg doma, besprijekorno stiliziranog stana od 80 kvadrata s pogledom na Kvarnerski zaljev

Prostran i svijetli stan s pogledom na Kvarnerski zaljev dom je tročlane obitelji Šestan iz Rijeke. Stan na Zametu, u staroj zgradi iz 80-ih godina prošlog stoljeća, Šestani su kompletno renovirali i adaptirali po svojim željama. Iako u početku nisu imali ideje o tome kako će im stan izgledati, znali su samo da ne žele da bude bijeli i sterilan te su se u startu odlučili za drveni pod.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Ideje su dolazile jedna po jedna. Prvo što smo se odmah dogovorili bio je drveni pod. Nismo htjeli da bude bljedunjav, nego baš drveni i prema njemu smo se kasnije orijentirali. Htjeli smo otvoreni i svijetli prostor i time smo se vodili - kaže Valentina.

Kada su krenuli s adaptacijom stana prije gotovo dvije godine, naoružali su se strpljenjem jer su za vrijeme radova morali tamo živjeti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Vladarica interijera, pampas trava, glavna je dekoracija u stanu, a riječ je o posljednjih nekoliko godina sve popularnijem ukrasnom bilju, koje i ovom fotogeničnom stanu daje "wow" efekt

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Ovo je stan u kojem je suprug odrastao. Htjeli smo kupiti stan, no svekar je rekao da je on sam te smo njemu uzeli manji stan, a mi smo odlučili živjeti ovdje. Stan nikada nije bio renoviran te smo morati sve mijenjati, od instalacija, podova, kuhinje, stolarije... Još imamo dosta posla, no većinu smo napravili. Nismo htjeli dizati kredit za uređenje pa uređujemo jedan po jedan dio - dodaje Valentina.

Stan je južne orijentacije, ima prekrasan pogled na šumu i more, a sastoji se od boravka i kuhinje koji su u otvorenom prostoru, a imaju i dvije spavaće sobe, dvije kupaonice koje tek treba urediti i hodnik.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Glavna nit vodilja bila je stvoriti otvoreni i svijetli prostor u kojem je naglasak na detaljima. Velik dio handmade dekoracija potpisuju mali hrvatski proizvođači

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Iako prevladava bijela bolja, što su u početku pokušali izbjeći, detalji su od stana napravili pravi ugodni dom. Valentina je dosta stvari odlučila napraviti i sama, ali je i podržala male hrvatske proizvođače te ima mnogo detalja koje čine handmade dekoracija.

- Mnogo sam takvih stvari naručila jer zaista volim hrvatske proizvođače i imam puno takvih stvari po stanu. Dekoracije su handmade stvari malih proizvođača definitivno su podigle cijeli prostor - dodaje Valentina koja je većinu namještaja kupila u Ikei.

- Ikea je super jer ima praktične stvari i nije skupa pa sam gledala da unutar budžeta napunim stan. Ideje sam najviše nalazila na Pinterestu. Kada smo počeli uređivati, stvarno nisam znala kako će stan izgledati. Evo, na primjer, htjela sam jedan kauč i na kraju smo kupili sasvim drugi i sad smo jako zadovoljni. Sve je išlo postupno i jedna stvar je vukla drugu - objašnjava nam Valentina koja je angažirala riječku umjetnicu Irenu Sinončević da joj oslika mural na zidu u dnevnom boravku.

- Ručno ga je oslikala bojama za zid. Svi me pitaju za njega jer je zaista efektan i čak bolje izgleda uživo nego na fotografijama. Zid je površine 9 kvadrata, i jako sam sretna kako je ispalo - dodaje Valentina koja svaki kutak svojeg stana dijeli s pratiteljima na Instagramu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Veliki mural, površine devet četvornih metara, u dnevnom boravku ručno je, bojama za zid, oslikala riječka umjetnica Irena Sinončević, a vlasnica kaže da je čak ljepši uživo, u prostoru, nego na fotografijama

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Ono što je dugo željela je ljuljačka u dnevnom boravku koja je, uz onu dječju, druga ljuljačka u stanu.

- To mi je definitivno najdraži kutak u stanu. Oduvijek su mi se sviđale ljuljačke u prostoru, ali mi se nije svidjelo što su sve napravljene od materijala koji je zapravo za vanjski prostor, i nikako mi se nisu uklapale u prostor. Dugo sam istraživala i trebalo mi je vremena da skupim novac za nju. Velika je i udobna i naručila sam ju čak iz Latvije. To je jedino skupo što sam platila u stanu. Vole ju djeca, a podigne prostor - kaže Valentina koja stoji iza branda D Petit Ami. U stanu se nalazi i njezin radni kutak, no njega ne voli pokazivati drugima.

- Imam svoj radni kutak, koji jedini nije sređen, tu je kreativni kaos. U njemu šivam i tamo se samo ja mogu snaći. On se ne uklapa u ostatak stana, no niti ne mora biti. Inače sam odjevni tehničar i kada sam rodila odlučila sam nešto sama napraviti i tako sam malo po malo počela šiti djeci prijateljica, susjeda, i to se proširilo. Klinci su velika inspiracija - kaže Valentina koja je dječju sobu napravila sama: postavila je laminat, zalijepila novu tapetu, napravila krevet po želji sina i šivala zavjese.

No, uhvatila se i spavaće sobe koja je jednostavno namještena pa je razmišljala što može napraviti da joj da neki poseban dašak stila.

- Uzglavlje sam negdje vidjela i odlučila ga sama napraviti. Prijateljica mi je izrezala ploče koje sam onda obojila i lijepila na zid - kaže Valentina koju preuređenje i bojanje iznimno opušta, a svoje DIY projekte redovito objavljuje na Instagram profilu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Vlasnica je sama u dječjoj sobi postavila laminat, zalijepila tapetu, izradila krevet, sašila zavjese...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kuhinju su, pak, morali raditi po mjeri jer je prostor izrazito uzak, ali je jako zadovoljna kako je sve ispalo.

Valentina je i velik zaljubljenik u pampase kojih ima svugdje u stanu.

- Predivno podignu prostor. Jako ih volim, samo ih dobro pošpricam lakom i traju jako dugo. Neutralni su i odlično su se uklopili u prostor. Sada pomalo već razmišljam i o dodavanju novih boja u prostor, o puderasto ružičastoj boji. Nadam se da ću je pronaći. Zasad mi je sve lijepo ovako, to sam ja, ali već razmišljam o nekoj promjeni - smije se Valentina i dodaje kako se veseli novim projektima, uređenju kupaonica koje su sljedeće na popisu, a mijenjat će i ulazna vrata.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Najdraži kutak vlasnice definitivno je ljuljačka u dnevnom boravku, jedini skupi predmet u stanu. naručila ju je čak iz Latvije

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Inače, Valentinu ima profil na Instagramu: just.a.val, a njezin brend za stylish djevojčice i dječake - D Petit Ami, možete pratiti preko Facebooka: D PETIT AMI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:01