Duh optimizma u krizna vremena

RENOVIRANI HOTEL RIXOS PREMIUM: Dubrovnik otvorio vrata luksuznog lifestyle hotela s pet zvjezdica

 Božo Radić/Cropix

Ina Rinderknecht iz studija Interior Architecture AG: "Ono što me najviše zaintrigiralo kad sam posjetila Dubrovnik bili su bujni vrtovi i stara stabla u Starom gradu. Pogledi i mirisi su neodoljivi. To me inspiriralo. Kad sam razmišljala o predvorju hotela otvorenog prostora, ideja stvaranja prirodnog zatvorenog vrta bila je očita odluka", kaže arhitektica.

U turistički izazovnom razdoblju uzrokovanom pandemijom Covida-19, Dubrovnik je otvorio vrata luksuznog lifestyle hotela s pet zvjezdica, renoviranog hotela Rixos Premium Dubrovnik. Obnova hotela vrijedna više od 150 milijuna kuna obuhvatila je sve javne površine te recepciju hotela, lobby bar s terasom, glavni hotelski restoran s terasom, balkone i terase 310 hotelskih soba, spa i wellness te fitness i gym. Potpuno je obnovljen i Anjana SPA koji se prostire na dva kata. Novim hotelom dominiraju patuljasta stabla masline, posebno u okolišu hotela i na taraci Libertas bara, a unutrašnjost hotela krasi atraktivna crna tropska maslina bucida smještena u zimskom vrtu. Maslina, drvo života, na samom dolasku šalje toplu poruku gostima svojom snažnom simbolikom obilja, mudrosti, mira i vječnosti. Ugodni interijer Libertas Lounge bara nadopunjuju sadnice strelicija, odnosno rajskih ptica – ovo egzotično cvijeće neobičnog i atraktivnog izgleda simbol je radosti, sreće i zajedništva. Razgovarali smo s autoricom redizajna hotela arhitekticom Inom Rinderknecht koja vodi švicarski studio Interior Architecture AG, specijaliziranom za luksuzne hotele.

image
Autorica redizajna hotela Rixos Premium Dubrovnik je Ina Rinderknecht koja vodi studio specijaliziran baš za uređenje luksuznih hotela
Tonči Plazibat/Cropix

Radili ste na projektima diljem svijeta, od Havaja, Züricha, Dubrovnika... Na koji način dajete lokalni pečat svome dizajnu?

- Prije nego počnem projekt nastojim doživjeti što je više moguće lokalne kulture. Posjetim lokaciju i inspiriram se ljudima, arhitekturom, prirodom i hranom. To je vrlo intuitivan proces i vode me impresije koje filtriram tijekom procesa dizajniranja. U konačnici dajući dušu i smisao prostorima koji nisu ni zamišljeni ni umjetni. Dizajn je analitički i emocionalni proces u kojem se rađa nešto novo. To je magija!

image

Tonči Plazibat/Cropix

image
hotel Rixos Premium

Što ste željeli postići pru uređenju ovog hotela u Dubrovniku?

- Igrajući se sa simboličkim značenjem “Libertas”, htjela sam kreirati mjesto gdje ljudi uživaju slobodu, ali i osjećaj pripadnosti. “Libertas” znači i sreću i lakoću, što je preneseno u ogromni otvoreni prostor predvorja. Dali smo prostoru karakter modernog stila života, jer je to boutique luksuzni hotel. Mjesto za svakoga, svake životne dobi, u kojem se svi osjećaju kao kod kuće. Dnevni boravak za lokalne ljude i za turiste. Novi stil hotela je moderan, elegantan, svjež i optimističan.

image
hotel Rixos Premium

image

Tonči Plazibat/Cropix

image
hotel Rixos Premium

image
hotel Rixos Premium

Koji materijali i boje dominiraju?

- Shema boja poigrava se svijetlim i toplim bojama prirodnog okružja Dubrovnika. Prevladavaju nijanse svijetlih boja u bijeloj, bež, jadransko plavoj, zlatno-žutoj i zelenoj.

Terrazzo pod je ekskluzivno kreiran za hotel kao i prekrasni mramorni cvjetni umetci koji podvlače naš dizajn. Luksuzni tekstili i topli bojama živi detalji definiraju shemu. Važan dizajn trenutak su zrcalni lukovi u predvorju. Proživjela sam trenutak kad sam podsjetila Stari grad, hodajući malim bočnim ulicama. Svaka kuća i trgovina ima lučni prozor ili vrata. To je bila za mene vrlo jaka senzacija i željela sam rekreirati taj osjećaj i u hotelu. Moderna je verzija tih lukova u plavoj i zlatnoj verziji reflektirajućih ogledala koji ukrašavaju hodnike u glavnom predvorju kao razdvojeni ekrani. To stvara zaigrane scene svjetla tijekom dana koje su očaravajuće.

image
hotel Rixos Premium

Kako postižete sofisticirani, elegantni stil, u čemu je vaša tajna?

- Nakon što doživim prostor, sve je u kreiranju atmosfere, orkestriranju višedimenzionalnog prostora pametnom upotrebom ravnoteže oblika, boja, materijala i svjetla. Svaki pojedini element ima svoje savršeno mjesto u ukupnoj slici. Također, dizajniram mnogo namještaja isključivo za neki projekt. Moj pristup dizajnu interijera je integralan i uključuje sve elemente arhitekture i stiliziranja, uključujući odgovarajući odabir umjetnina, pribora, biljaka i ukrasa za cvijeće, sve do uniformi osoblja i rasporeda stola. Tajna je u balansiranju svega jedno od drugog - ne previše i ne premalo. Uvijek tražim harmoniju, što god radila. Hoteli naravno imaju svoja pravila i sigurnosne standarde koje treba ispoštovati što je dio funkcionalnog dizajna.

image
hotel Rixos Premium

U hotelu u Dubrovniku koristite mnogo bilja. Koje bilje i zašto?

- Ono što me najviše zaintrigiralo kad sam posjetila Dubrovnik bili su nevjerojatni bujni vrtovi i stara stabla u Starom gradu. Rijetko sam vidjela takvo obilje prirodne ljepote kao ovdje. Pogledi i mirisi su neodoljivi. To me jako inspiriralo. Kad sam razmišljala o velikom predvorju hotela otvorenog prostora, ideja stvaranja prirodnog zatvorenog vrta bila je očita odluka. Koristili smo 10 metara visoka stabla koja su postala srce predvorja... Ove biljke pružaju nam prekrasnu nadstrešnicu, zaklon i u konačnici slobodu - libertas. A vibrirajuća strelicija, “rajska ptica”, viri iz svakog ugla hotela, donoseći svježu boju.

image
hotel Rixos Premium

Kako vam se sviđa Dubrovnik?

- Kad sam prvi put došla, bila sam očarana, i još sam uvijek. Putovala sam na mnoga mjesta, ali malo njih imaju tako jak nepokvaren karakter. Uvijek se želim vratiti!

image
hotel Rixos Premium

Što mislite, na koji će način koronakriza imati utjecaj na dizajn turističkih kapaciteta? Kako će ovo iskustvo utjecati i na vaš dizajn u budućnosti?

- Sigurna sam da će uslužno-ugostiteljska industrija patiti zbog ove situacije. Bit će hotela koji neće imati dovoljno resursa da bi sve ovo preživjeli. Međutim, vjerujem i da će zbog ove situacije biti mnogo drugih hotela koji će uzletjeti s novim idejama i konceptima koji će oblikovati budućnost hotelske industrije. No jednu stvar želim odmah, a to je da počnemo više cijeniti putovanja i druge zemlje. Da nakon pauze ponovo uživamo istinski ​​u različitim kulturama i počnemo se povezivati ​​s mjestima koja putujemo. Masovni turizam uništio je DNK mnogih mjesta. Vrijeme je upravo sada da se preispita turistička industrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 15:05