Restoran Lacroma na dubrovačkom otoku Lokrum

Drvena baraka transformirana u moderan restoran

Na dubrovačkom otoku Lokrumu ovog je ljeta u jednoj od novoobnovljenih drvenih zgrada, odnosno nekadašnjih montažnih baraka netipičnih za Dalmaciju, napravljenih još za vrijeme austro-ugarske vladavine te smještenih jugoistočno od benediktinskog samostana na putu prema Mrtvom moru, otvoren restoran Lacroma.

Dugogodišnje iskustvo

Riječ je o prostoru koji je prije obnove bio u derutnom stanju i većim dijelom uklonjen, a nekada se koristio kao “Državno oporavilište Lokrum za slabunjavu djecu starosti 6 do 12 godina”, zatim kao škola pa i ekspres restoran u godinama prije Domovinskog rata. Inicijativa za obnovu barake krenula je još prije nekoliko godina od Javne ustanove Rezervat Lokrum u nadležnosti Grada Dubrovnika, uz suglasnost Konzervatorskog odjela i Ministarstva kulture, a za njezin današnji izgled zaslužni su ugostitelj Maro Moretić i arhitekt Marin Tošić. – Restoran Lacroma nije naš prvi ugostiteljski poduhvat.

Dugogodišnji smo najmoprimci snack bara Lacroma, također na otoku Lokrumu, smještenog odmah na ulazu u rezervat, a prije dolaska na otok Lokrum bavili smo se istom djelatnošću u jednom manjem objektu u Dubrovniku – ističe vlasnik Maro Moretić te dodaje kako nakon dugogodišnjeg iskustva u snack baru nije bilo teško donijeti odluku da se prijave na natječaj za restoran u novoobnovljenim zgradama jer su osjetili potrebu da unaprijede ponudu, a dodatni prostori s kuhinjom bili su idealno rješenje. Restoran se sastoji od unutrašnjeg dijela kapaciteta 40-ak mjesta, dvije bočne terase uz samu zgradu s po 20-ak stolova i manjim dijelom uređenim kao lounge bar te prostranom terasom smještenom između dvije novoobnovljene zgrade, kapaciteta 80-ak restoranskih mjesta.

Neobična ponuda

– Kod uređenja restorana vodili smo se idejom da se što više uklopimo u okruženje tako da smo za namještaj birali samo prirodne materijale, drvo i platno, s iznimkom lounge bara gdje smo odabrali bijele sjedalice koje više asociraju na kamen ili stijenu. Boje smo uklopili onima u okruženju, tako da imamo samo nijanse zelene, žute i smeđe, koje asociraju na zelenilo, zemlju i drvo – kaže Moretić i dodaje kako je ponuda restorana sastavljena na malkice neobičan i zanimljiv način, a sastoji se uglavnom od laganijih jela s naglaskom na morski kutak. – U ponudi se može pronaći za svakoga ponešto, a osobito smo ponosni na hobotnicu na salatu s motarom koji sami beremo i pripremamo na Lokrumu te pitu s malinama i sladoledom od limuna – zaključuje.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 12:33