COOL MJESTO

Restoran Oaza Joyful Kitchen u Radićevoj ulici

Tri terarija i tapete s motivom prirode u vege restoranu. Uređenje je takvo da stvara dojam da je gost u nekoj mirnoj oazi, a ne praktički u samom srcu grada, tik do Trga bana Jelačića

Uređen je baš u skladu s hranom koju poslužuje i filozofijom koja stoji iza njega - pomišljamo ulazeći u prostor restorana Oaza Joyful Kitchen, koji je nedavno otvoren u zagrebačkoj Radićevoj ulici. Prozračan prostor nije natrpan stolovima - unutra, unatoč prostranosti, stane svega 35 ljudi.

Cilj je, kažu nam, stvoriti ugođaj u kojem će biti ugodno sjesti i pojesti nešto. U kojem će zelenilo opustiti oči, a drvo učiniti da se gost osjeća kao da nije u vrevi grada, nego na nekom mirnom mjestu.

SAVJETI STRUČNJAKA

Riječ je o vegansko-vegetarijanskom restoranu koji nudi brzu hranu, poput hamburgera, wrapova i sendviča, ali su u ponudi i smoothieji i dnevna variva. Svakog dana imaju nešto novo. Uz takvu ponudu obično ide i više od same hrane - briga za okoliš jedna je od popratnih pojava kod većine vegana. Na to se u restoranu pazilo, tako da je sav pribor koji se koristi biorazgradiv.

- Restoran je pokrenula udruga Oaza, koja se bavi raznim edukacijama za mlade, osobnim razvojem, zaštitom okoliša... Odlučili smo otvoriti restoran koji prezentira zdravi životni stil, a sav prihod koji ostvarimo ide našim projektima za mlade, koje kao udruga provodimo - kaže Filip Brničević, predsjednik udruge i jedan od pokretača restorana.

Pozornost svih posjetitelja privlače lukovi, koji su dodatno ukrašeni kuglicama u kojima se nalaze prave, žive male biljke

Kaže da je prostor uredio uz pomoć nekoliko savjetnika, kao i brojnih ideja i preporuka koje je dobio od raznih stručnjaka. U prostoru se nalaze tri terarija sa živim biljkama, kao i nekoliko lončanica. Namještaj je drven, veoma udoban i lijepo oblikovan. Ideja je bila da izgled restorana promovira održivi razvoj, što su i uspjeli. Pod je dijelom mramoran, kakav je bio prije nego što su ušli u prostor, a jedan dio su oni uredili. Odabrali su pločice koje izgledaju kao drvo. Željeli su drvo, zapravo, ali ono je teško za održavanje. Na zidovima su postavili tapete s motivima prirode, a posebno je ponosan što su sačuvali lukove.

- Divan je ovo bio prostor, shvatio sam to čim sam ga vidio, a ti lukovi su savršeni. Htio sam da privučemo pozornost na njih pa smo postavili kuglice u kojima se nalaze prave male biljke. One dodatno privlače pozornost gostiju prema stropu, što nam je i bio cilj. Ništa od zelenila koje se ovdje nalazi nije umjetno. Riječ je o živim biljkama o kojima brinemo - dodaje Brničević.

Prostor je prozračan, a stolovi su dovoljno udaljeni jedni od drugih. Zbog toga u lokalu može sjediti samo 35 ljudi, a za toplije doba godine tu je i terasa

PREUREĐENJE

Budući da su tek nedavno otvorili, uhodavaju se, no imaju puno planova za budućnost. Osim ponude dostave hrane kupcima i cateringa, svakako će dalje uređivati prostor. Imaju i terasu, no tu su im ruke vezane. Ona se nalazi na dijelu Radićeve ulice blizu Trga bana Jelačića. Uzak je to prostor i nemaju preveliku mogućnost biti kreativni. No, unutrašnjost će se sigurno mijenjati. Bit će to samo detalji, siguran je Brničević, jer su za sada uspjeli u onome što su planirali - stvoriti ugodan prostor koji diše i u kojem se ljudi osjećaju dobro. No, prostora za poboljšanja uvijek ima.

- U Zagrebu postoji potreba za vege restoranima, a veganska hrana je sve veći hit. Kako u svijetu, tako i u našoj zemlji i gradu. Zato smo odlučili veganima dati još jedan prostor - zaključuje Brničević.

Više na: joyful.kitchen.zg

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:58