Konoba Peša

RESTORAN S NAJLJEPŠIM POGLEDOM NA OTOKU VISU S ponistre se vidi Palagruža!

PROFIL

NAZIV: Konoba Peša
LOKACIJA: Podhumlje, otok Vis
KONTAKT: 021/713-859; 091/760-3791
VLASNICI: Ana i Žarko Peša
RADNO VRIJEME: od 15:00 do 23:00

Na staroj vinskoj cesti u mjestu Podhumlje na otoku Visu udaljenom samo 4,5 kilometara od Komiže i 9 kilometara od Visa, smještena je novootvorena konoba Peša koja nas je oduševila ugodnim ambijentom i atmosferom, nevjerojatnim pogledom i vrlo šarmantnim uređenjem za koje su zaslužni njezini vlasnici Ana i Žarko Peša.

Otok Vis je pravi mali dragulj Mediterana. Jednostavan i lijep u svojoj suštini, on je upravo stvoren po mjeri čovjeka. Vis je otok koji će svakog posjetitelja očarati svojim prirodnim ljepotama, brojnim uvalama i plažama te malim pitoresknim mjestima u unutrašnjosti u kojima se još osjeća duh nekih starih vremena, ali i bogata povijest. I upravo se u unutrašnjosti otoka u lijepom malom, ali "razvedenom" naselju Podhumlju, koje je svoje ime dobilo po najvišem brdu na otoku Humu, u čijem je podnožju smješten, smjestila konoba Peša u koju vas vodimo danas.



Riječ je o restoranu koji je u najstarijim kućama u mjestu Podhumlje, ali i u unutrašnjosti otoka. Zanimljivost tih kuća je u činjenici da su ograđene kamenim zidinama s ugrađenim puškarnicama koje su nekada stanovnike mjesta, ali i otoka, štitile i branile od gusara.

No, krenimo redom. Nakon što su stvorili brend Jastožera i istoimeni restoran u Komiži koji je godinama bio nezaobilazna turistička i gastronomska destinacija na otoku Visu, ali i Jadranu, vlasnici Ana i Žarko Peša odlučili su se preseliti u unutrašnjost otoka i otvoriti novi restoran u mirnijem ambijentu okruženom predivnom prirodom i spektakularnim pogledom na otoke Palagružu, Sušac, Lastovo i Korčulu.

Da je riječ o mjestu koje će svakog posjetitelja očarati, uvjerili smo se sami, a iznimka nisu bili ni Ana i Žarko koji su prije desetak godina kupili ovaj posjed. Desetljećima napuštene predivne kamene kuće osvojile su ih na prvi pogled i potakle da Komižu zamijene Podhumljem. Potrebno je bilo puno truda, strpljenja i pažnje kako bi se od zapuštenog imanja stvorio novi dom i restoran, ali trud se u konačnici isplatio i danas je to magičan prostor vrijedan divljenja. Prilikom renoviranja velika se pažnja posvetila svakom detalju i sve što su mogli restaurirati, obnoviti i spasiti uz veliki su trud sačuvali pa ne čudi je cijela obnova trajala dugih osam godina. Ali vlasnici se ne žale, zato što su dobili prostor upravo onakav kakav su željeli, - zadovoljno nam prepričavaju.

Posjed se sastoji od četiri međusobno povezane kuće koje obiluju zanimljivim detaljima. Za uređenje kuća, konobe i dvora zaslužni su Ana i Žarko koji stoje iza kompletnog renoviranja. Gosti koji posjete konobu zasigurno će prepoznati detalje koji su krasili i restoran Jastožeru, kažu Ana i Žarko i dodaju da su uređenjem željeli postići osjećaj kao u vlastitoj kući. I zaista, kompleks je dovoljno velik da se njime možete prošetati, zadržati i uživati u jednom od brojnih skrivenih kutova i uživati u ambijentu uređenom s puno ljubavi.

Kad je riječ o obnovi kuća, vlasnici su pazili da se sačuvaju izvorni elementi gradnje, a to su kamen i drvo ariš s puno zelenila, što stvara poseban ugođaj. U interijeru i dvoru su namještaj i antikni predmeti koje su pronašli u kućama, ali i drugi detalji koji su nabavljeni na otoku Visu, a vezani su uz tradiciju težačkog rada - vinogradarstvo, ribolov i pomorstvo.

I naravno, sva je hrana iz vrta vlasnika, a na meniju su domaći specijaliteti ispod peke, kao i autohtona domaća hrana s otoka Visa.

Foto: Saša Kavić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:50