NAJLJEPŠI INTERIJER U REGIJI

Retro stan bez greške! Šareni životni prostor u centru Ljubljane

 

INFO: četverosobni stan od 77 četvornih metara s balkonom
LOKACIJA: Ljubljana, Slovenija
VLASNICA: Ana Eterović
UREĐENJE: Ana Eterović i Janez Klemenčič

Potraga za svježim i zanimljivim interijerima ovaj nas je put odvela u slovensku metropolu gdje smo naišli na osamdesetak kvadrata prave šarene retro oaze. Kombinacija originalnih vintage komada namještaja, naslijeđenih ili prikupljanih godinama po otpadima i buvljacima, pokućstva iz Ikee i ”uradi sam” ideja u ovom je veselom životnom prostoru u potpunosti uspjela. Pomno birani i kombinirani detalji najšarmantniji su dio interijera, stoga nije ni čudo što je naša fotografkinja imala zaista puno posla kad smo ušli u ovaj prekrasan stan.

Korištenje originalnog namještaja uvjetovano je niskim budžetom za uređenje, ali i afinitetom vlasnika prema vintage stilu te željom da starom namještaju udahnu novi život. Ušminkan do najsitnijih detalja, s nekim poznatim elementima, ali opet potpuno drugačiji od svega što smo dosada vidjeli.

– Ikea nudi zaista odličan izbor, ali nisam željela da stan izgleda kao kopija kataloga. Također, nije mi blizak ni suvremeni minimalistički stil jer mi djeluje hladno i bez osjećaja.

Željela sam da interijer bude nesvakidašnji, da odražava karakter stanara i da se u njemu svatko dobro i ugodno osjeća. Kombinacija različitih boja i stilova, uz očuvanje prave mjere ukusa, zaista je velik izazov, ali mislim da smo dobro odradili zadatak – već s vrata nam priča simpatična Ana, rođena Splićanka s ljubljanskom adresom.

Veselje koje prožima cijeli stan posjetitelje pozdravlja već u hodniku: šarena tapeta odlično se uklopila sa veselim detaljima i zidnom tapetom koja govori sve: Home Sweet Home. Da je vlasnicima njihov dom zaista sladak i važan postaje jasno kada ulazimo u sljedeću prostoriju. U cijelom stanu najoriginalnija je kuhinja koja nam je odmah zapela za oko do te mjere da smo počeli oduševljeno vikati kad smo je ugledali.

Vlasnici su je obnovili i prebojali u živahnu kombinaciju sive i zelene, a točku na ”i” predstavljaju zanimljive ručke za kuhinjske elemente koje su izrađene od drvenih kuhača iz Ikee! Evo ideje kako uz malo novca i kreativnosti osvježiti staru, a često i ružnu kuhinju iz 1967. godine.

Stol iz sedamdesetih i stolice iz Ikee odlično se uklapaju u veseli retro ambijent kuhinje. Zidove krase plakati u jarkim bojama, a iznad metalik hladnjaka iz serije Gorenje retro izredale su se uokvirene reklame iz raznih časopisa 30-ih godina prošlog stoljeća.

Prostranom, sunčanom dnevnom sobom dominira žuta tapeta Ferm Living koju vlasnica voli onoliko koliko se zajedno s partnerom namučila da je nalijepi. Kauč kakav je 50-ih godina krasio dnevne boravke mnogih kućanstava bivše države dio je originalnog namještaja u stanu. – Presvukli smo ga u svijetlozelenu boju koja se provlači kroz cijeli dnevni prostor (kuhinja, radna i dnevna soba) te ukrasili brojnim “uradi sam” jastučićima koje sam kupila od raznih hrvatskih i slovenskih kreativaca.

Stolica iz brijačkog salona iz 60-ih i originalna ljubičasta sjedalica iz tvornice Stol Kamnik, koja je danas postala prava rijetkost, jako su mi dragi i mislim da zaista podižu cijelu priču. Element za televiziju i liniju također je pripadao bivšem vlasniku, a dosadnu i glomaznu smeđu komodu iz 80-ih prebojali smo bijelom bojom što ju je potpuno osvježilo – nabraja Ana dok nas vodi prema kućnom uredu. Manja soba, koja se povezuje s dnevnim boravkom, preuređena je u radni prostor, odnosno ured kojim dominira Ikeina kultna Expedit polica popunjena knjigama, časopisima i raznim detaljima.

Radni stol je dio “uradi sam” projekta (kuhinjski pult + ladice iz Ikee), a stare stolice iz kuhinja Aninih baka obojene su bijelom bojom u shabby chic stilu te se idealno uklapaju s foteljom iz 50-ih godina, presvučenom u tkaninu – pogađate – iz Ikee. Zaista veseli i prozračan kutak, a opet stimulirajući.

– Kao freelancerima, bilo nam je važno da odvojimo radni prostor od ostatka dnevnog prostora te uredimo ambijent u kojemu ćemo se ugodno osjećati i nakon deset sati rada ispred računala. Posebnu sam pažnju posvetila rasvjeti u cijelom stanu.

Stojeće i radne lampe naprosto obožavam, praktične su i svevremenske, stoga ih imam u svakoj prostoriji. Izbor boja i modela danas je odličan i možete ih kupiti u Ikei, Merkuru, Bauhausu… Ipak, meni su najdraže one najstarije, poput narančaste u radnoj sobi koja je pripadala mom ujaku kada je bio student – priča nam Ana, a simpatični detalji se izmjenjuju sa retro sitnicama velikom brzinom i mi ih već ih gotovo teško pratimo, ali uživamo u svakoj sekundi. Svaka prostorija u stanu donosi nove ideje i inspiracije.

Kao i u ostatku stana, tako i na malom, ali ugodnom balkonu prevladava veselo šarenilo: od stolica, cvijeća i ukrasnih lonaca do maštovite kućice najvažnijeg stanara, mačka Mačora, koja je izrađena od starog kompjutorskog ekrana. Tu su i stari kuhinjski lonci iskorišteni kao ukrasne posude za začinsko bilje i cvijeće. Velika dvokrilna vrata balkona otvaraju se s obje strane tako da vanjski prostor i unutrašnjost gotovo postaju jedna prostorija.

Prostrana drvena polica dovoljno je velika za svo cvijeće i začine, a i ovdje je stolić, naravno, retro. Pravi mali balkonski komad iz šezdesetih. Spavaća soba predstavlja kontrast ostatku stana budući da su ovdje vlasnici odabrali umirujući crno-bijeli minimalizam koji diskretno remeti tek Bauhausov plakat u jarkim bojama.

Krevet od masiva izrađen je ručno i po mjeri, dok stare kuhinjske stolice igraju ulogu noćnih ormarića.

– Spavaća soba se nalazi na samom rubu zgrade i sadrži čak dva vanjska zida, što je čini najhladnijom prostorijom u stanu. Svježina dobro dođe ljeti, ali se zato zimi moramo malo više potruditi da se ugrijemo. Prilikom kupnje kreveta na prvome nam je mjestu bila kvaliteta, stoga smo odlučili naručiti komad po mjeri od punog drveta i vrlo smo zadovoljni – ispričala nam je vlasnica. Industrijske radne lampe, crno-bijeli ukrasni jastuci, crni luster i zanimljiva igra riječi na zidu – u ovoj bismo se ugodnoj spavaonici zaista mogli odmarati i odmarati!

Četvrta soba uređena je za Aninu sestru, a kako je ona ipak odlučila blagodati studentskog života uživati u studentskom domu, ovaj prostor služi kao četvrta ili gostinjska soba. U njoj dominira zid boje ciklame, uz bijele i ružičaste detalje. Na radnom stolu učila je još Anina majka, a fotelja presvučena koloritnom tkaninom iz Ikee pripadala je njezinoj baki i djedu. Tu su još i brojni detalji koji su drage uspomene: stara pisaća mašina, heklani prekrivač za krevet, stari kofer, prabakina budilica…

Po brojnim uspomenama i naslijeđenim stvarima zaključujemo da se Ana emotivno veže za namještaj i dekoracije, što i sama potvrđuje.

– Godinama sam prikupljala razne komade namještaja, pogotovo stolice i fotelje, u nadi da ću ih jednoga dana moći iskoristiti i na kraju se sve odlično uklopilo.

Danas je ponuda namještaja i ideja za uređenje interijera zaista široka. Imamo previše izbora, zato i često odugovlačimo s odabirom. Ali, jednom jednostavno treba donijeti odluku i odabrati komad ili boju koja će definirati određeni prostor i kojoj ćete podrediti ostale elemente. Unutar toga možete onda eksperimentirati, mijenjati, dodavati, premještati tako da prostor uvijek izgleda svježe i drugačije – zaključuje Ana, a mi se u potpunosti slažemo i već naveliko krademo ideje. Smijete i vi, odvažite se i uživajte u uređenju po svojim pravilima!

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:42