Revitalizacija tradicionalne drvene kuće u Bohinju

Od stare seoske građevine do udobanog stana s galerijom, saunom i terasom s pogledom na Alpe

Odličan slovenski primjer revitalizacije stare seoske građevine, koja je pretvorena u udoban stan s galerijom, saunom i terasom s pogledom na Alpe.

Tradicionalne drvene seoske kuće, sjenici i štale i danas su prilično česti prizori koje je moguće vidjeti izvan većih gradova Hrvatske, ali i regije. Nažalost, mnoge od tih vrijednih, starih građevina koje svjedoče kako se nekada gradilo i živjelo, više ne služe svojoj svrsi te su zapuštene, propadaju i na kraju ih vlasnici najčešće sruše kako bi na njihovom mjestu sagradili neko modernije zdanje. Ipak, čini se da postoji nada za spas tih vrijednih objekata koje su gradili stari iskusni majstori. Njihov potencijal su, naime, prepoznali u slovenskom arhitektonskom studiju Ofis arhitekti gdje se svoje projekte trude prilagoditi zajednici, a prilikom obnove ili gradnje koriste lokalno dostupne materijale te žele da njihove građevine odišu tradicijom.

Sačuvan eksterijer

Jedan od zanimljivijih primjera je projekt revitalizacije stare štale površine 120 četvornih metara u Bohinju osmišljen 2014. i realiziran ove godine kao ‘Alpine Barn Apartment’. Koncept obnove zamišljen je tako da se štalu pretvori u stan s potkrovljem namijenjen za iznajmljivanje i to tako da originalni eksterijer ostane gotovo netaknut te u kontrastu s novoizgrađenom unutarnjom drvenom konstrukcijom unutar koje se potom uređuje interijer za stanovanje.

Moderna kuća

– Štala se originalno sastojala od prizemlja namijenjenog za smještaj stoke, dok se na višoj razini sušila slama i skladištio alat i razno oruđe. Danas je to vrlo ugodna i topla kuća, potpuno opremljena za život modernog čovjeka, koja je zahvaljujući odabiru materijala i zanimljivih detalja ipak zadržala toplinu i šarm nekih prošlih vremena – kažu u slovenskom arhitektonskom studiju Ofis arhitekti.

U kuću se ulazi putem kosog prilaza koji se tu nalazio i ranije, a nekadašnje vanjsko skladište koje je bilo smješteno uz ulaz srušeno je i prenamijenjeno u terasu s pogledom na Alpe. Sve vanjske drvene obloge, krovište i unutarnje drvene nosive grede potpuno su obnovljene, a jedina preinaka su perforacije napravljene na pročelju na mjestima gdje se sada iznutra nalaze prozori kako bi se osiguralo dovoljno dnevne svjetlosti.

U suterenu, ispod životnog prostora, smještena je garaža i čak četiri spremišta različite veličine, a na prizemnom nivou su između postojećih greda u otvoreni prostor razmješteni dnevni boravak, koji je od terase odvojen velikom staklenom stijenom, blagovaonica s kaminom za ogrjev, te spavaća soba koja je malo izdignuta od ostalih prostorija. Od ovog jedinstvenog prostora pregradama su odijeljene dvije kupaonice, sauna, kuhinja i ormari, a gotovo sav namještaj, kao i dograđena unutarnja konstrukcija te podovi izrađeni su od brušenog drva smreke iz okolnih šuma. Dodatna soba, koja može poslužiti kao gostinjska ili dječja, smještena je na galeriji u potkrovlju, do koje se dolazi drvenim stubištem iz dnevnog boravka. Iz nje se pogled pruža na ostatak kuće u prizemlju kao i na okolnu prirodu.

Spas od propadanja

Ovakvi ili slični projekti mogli bi se primijeniti i na brojne derutne seoske objekte u Hrvatskoj koji se nalaze primjerice u Lici, Zagorju, Slavoniji ili Moslavini. Na taj način spasilo bi ih se od propadanja, pronašla bi im se sasvim drugačija namjena od originalne koja je danas izgubila značenje te bi im se na taj način udahnuo novi život.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:55