Top destinacije

Robinzonski turizam u Hrvatskoj sve traženiji, a cijene noćenja penju se do vrtoglavih iznosa!

 Shutterstock
Starinska vodena ručna pumpa na kamenom postolju koristila se dok još nije bilo struje i hidropak pumpe

Izolirane kuće najčešće nisu povezane s vodovodom i električnom mrežom, nego se kišnica skuplja u cisternama, a struja je solarna

Boravak u skladu s prirodom, bez tople vode i električne energije, na usamljenim mjestima uronjenim u predivan krajolik, u ruralnim sredinama, u uvalama i na otocima uz čisto plavo more, daleko od gradske gužve i užurbanosti, uz opojni miris borovih šuma i divljeg mediteranskog bilja... Sve su to prednosti godišnjeg odmora u robinzonskom stilu, koji u Hrvatskoj postaje sve traženiji, ali i dostupniji.

image
Shutterstock

Robinzonski smještaj predstavljaju kuće, objekti i apartmani na izoliranim mjestima, do kojih se najčešće dolazi isključivo brodom ili automobilom preko makadamskog puta, a mogu biti potpuno odvojeni od civilizacije, ili je riječ o jedinicama koje se dijele s drugim gostima i živim susjedstvom. Samo uređenje robinzonskih objekata znatno varira, od modernih apartmana do rustikalnih kućica sa starijim namještajem, no ono što je karakteristično za sve, jest to da najčešće nisu povezani s vodovodom i električnom mrežom, već se kišnica skuplja u cisternama, a napajanje je uglavnom solarnom energijom. Objekti su većinom opremljeni plinskim bocama koje osiguravaju rad štednjaka i hladnjaka, većinom nema tople vode, a tuševi su često vanjski, spojeni na spremnik vode koji zagrijava sunce.

image
Shutterstock

Prenamjena jedinica

Brzinska internetska pretraga vodi na nekoliko specijaliziranih internetskih stranica s ponudom robinzonskog smještaja u Hrvatskoj. Tako se, primjerice, na stranici robinzonski-smjestaj.eu, u vlasništvu češkog ovlaštenog turoperatora chorvatsko-levne.cz, s.r.o., nalazi oko 125 objekata u kategoriji robinzonskog smještaja, najviše na Braču i Hvaru. Ističu kako su popularne destinacije i Pašman, Ugljan, Murter, Korčula, Nacionalni park Kornati te niz sjevernodalmatinskih otoka. Nadalje, na stranici apartmanija.hr je 60-ak objekata u ponudi, a na adriatic.hr oko 190.

image
Shutterstock

U razgovoru s Nenadom Milovanovićem iz agencije Adriatic.hr, doznajemo kako se broj jedinica povećava svake godine zbog sve veće potražnje za takvim tipom odmora, a nalaze se na potpunoj osami, u blizini plaža, u uvalama, otocima, u ruralnim područjima...

- Osobito smo ponosni na robinzonske jedinice u sklopu parka prirode Telašćica, gdje se smještaj savršeno uklopio u netaknutu prirodu i zaštićenu floru i faunu našeg najdužeg otoka - kaže Milovanović, dodajući kako se ove sezone uočava trend prenamjene jedinica.

- Mnogi su skupovi apartmanskih jedinica postali kuće za odmor, uključujući i robinzonske apartmane koji su, tamo gdje je bilo moguće, postali objedinjene jedinice, odnosno, robinzonske kuće za odmor. To odgovara i potražnji, s obzirom na to da su kuće za odmor, vile i robinzonski smještaj najtraženiji ove sezone - kaže.

No, ističe da lokacija, odnosno destinacija, nije ključni faktor u definiranju neke jedinice kao robinzonskog tipa smještaja.

- Ključni su faktori infrastruktura i udaljenost od ostatka svijeta. Najčešće su kuće, ali neki su i skupovi apartmana, što znači da svaki objekt na osami nije isključivo robinzonskog tipa. Jedinica mora biti u skladu s prirodom, izolirana i izvan tehnoloških dosega kako bi se definirala kao "robinzon" - napominje, dodajući kako je danas sve veći broj novih jedinica u kojima se mogu ostvariti ili se ostvaruju suvremeni uvjeti, koji su ujedno i ekološki prihvatljivi. Primjerice, potpuno nove izgrađene jedinice s najboljom infrastrukturom uklapaju se u definiciju robinzona jer se nalaze na udaljenim mjestima, upotrebljavaju obnovljive izvore energije i u skladu su s prirodom.

image
Shutterstock

Najviše Austrijanaca

- Robinzonski smještaj nije luksuz u tradicionalnom smislu riječi, no kako se mijenja potražnja gostiju, naglasak se stavlja na "zeleni turizam". Tijekom vremena očekujemo da će se iznajmljivači prilagoditi sve specifičnijim zahtjevima gostiju, konceptu "zelenog turizma" i luksuznog kampiranja u prirodi kako bi se stvorio održiv turizam - kaže Milovanović.

U agenciji Adriatic.hr najbrže se rezerviraju jedinice u Kvarneru, Istri i Sjevernoj Dalmaciji, popularnim autodestinacijama, dok najviše gostiju stiže iz Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke i Mađarske. Sve je više i gostiju iz Hrvatske.

Što se tiče cijena, ostale su na razini onih u pretkoronskom razdoblju.

- Robinzonski smještaj, s obzirom na cijenu, spada u skuplju, višu kategoriju, s obzirom na pogodnosti koje se nude te način opskrbe resursima. U naših 189 smještajnih jedinica raspoređenih diljem obale cijene se kreću u šarolikom rasponu. Tako možete pronaći robinzonski odmor za već 29 eura po noćenju, dok za potpuni luksuz i komfor u ponudi postoje novoizgrađene jedinice s cijenom iznad 500 eura za noć u predsezoni. Raspon od 80 do 100 eura srednja je vrijednost, a medijanska cijena za robinzon u predsezoni je oko 177 eura. Naravno, u srcu sezone cijene rastu, pa je tako medijanska vrijednost ovog tipa smještaja oko 344,5 eura, odnosno dvostruko veća. U najjeftinijoj jedinici noćenje je 100 eura, smještaj srednjeg tipa kreće se između 129 i 263 eura, a najveći luksuz platit ćete više od 800 eura - kaže.

image
Shutterstock

Od pandemije

Gosti u prosjeku ostaju 7,11 dana

U agenciji Adriatic.hr kažu kako su se od pandemije najviše promijenile preferencije gostiju, tip smještaja i vrsta odmora koju traže, duljina trajanja boravka te broj lokacija i destinacija koje namjeravaju posjetiti.

- Tijekom 2019. godine prosječna duljina boravka gostiju bila je 5,96 dana u jednoj smještajnoj jedinici, a ove sezone taj broj iznosi 7,11 dana! Zbog sigurnosti i izolacije, gosti borave više vremena na jednoj lokaciji - kaže Milovanović, dodajući kako je to manje u odnosu na ožujak, kad se duljina boravka popela i do 9 dana u prosjeku. No, to je bilo i očekivano s obzirom na sužen izbor na vrhuncu sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 01:08