MORSKA OAZA

Romantični stan u centru Zadra

Stan površine 100 četvornih metara u staroj zgradi u centru grada

INFO: stan površine 100 četvornih metara u staroj zgradi u centru grada
VLASNICI: obitelj Gavranović Jevtović
LOKACIJA: Zadar, blizina Foruma

Upravo su nedostaci u stanu njegovi najinspirativniji dijelovi – uvjerava nas vjerna čitateljica D&D-a Kornelija Gavranović Jevtović koja nam je fotografije njezina stana u Zadru. Iako su poslane fotografije bile male i neiskoristive za tisak, odmah smo prepoznali da se radi o jako šarmantnom, s dušom uređenom prostoru. Naravno, mi smo vječni tragači za lijepim interijerima, pa nikako nismo htjeli propustiti priliku da uživo pogledamo stan koji nas je već preko fotografija toliko fascinirao. Istog trenutka zaputili smo se put grada Sv. Donata kako bi i iz prve ruke proučili Kornelijinu morsku oazu.

– Ovo je obiteljski stan moga supruga koji koristimo zapravo samo preko ljeta, dok preko godine živimo u Zagrebu. Stan se nalazi u neposrednoj blizini Foruma i crkve Sv. Marije. Svi koji poznaju Zadar znat će da se radi o jako dobroj lokaciji, strogom centru. Stan je specifičan po tome što sa svih strana prozori gledaju u druge zgrade i nema terasu s pogledom već mali ograđeni atrij. Zbog takve organizacije bio je vrlo neatraktivan, ali za mene i vrlo inspirativan za uređenje – priča nam Kornelija dok ulazimo u kamenu, poprilično derutnu zgradu nasuprot benediktinskog samostana.

Nedostajalo je mjesta za igru i spavanje, pa sam osmislila veliki gigantski krevet na kat na kojem sada može spavati četvero djece

Dok se penjemo do stana saznajemo da su u njemu živjeli baka i djed Kornelijina supruga, a nakon toga je jako dugo bio prazan i zapušten i to do te mjere da nije imao ni kupaonicu… – Silno sam željela ovom stanu dati novo ruho, silno sam ga željela iz ružnog pačeta transfomirati u prekrasnog labuda. Svi su mi se smijali kada bih to govorila i gotovo nitko nije vjerovao da ću u svome naumu uspjeti i da će stan jednog dana izgledati ovako ugodno i slatko, posebno terasa – sa smješkom se prisjeća Kornelija. Preuređenje je počelo u jesen 2008. i trajalo je dulje od očekivanog jer su majstori po Kornelijinim uputama radili bez nadzora što je njezinu obitelj koštalo dosta živaca i neispunjenih zahtjeva. Bilo je bezbroj telefonskih razgovora, desetak odlazaka u Zadar i brojnih naknadnih popravaka.

Danas joj je, kaže Kornelija, jasno da je sve to tako valjda trebalo biti s obzirom na to da su se radovi odvijali bez njezina stalnog prisustva. Dodaje, da se svakim danom sve manje prisjeća tih neugodnih iskustva jer kada vidi rezultat, zna da je vrijedilo. Itekako je vrijedilo. Prvo ljeto u preuređenom stanu, ljeto 2009. godine, bilo joj je jedno od najljepših razdoblja u životu. Sa svojom obitelji uživala je u svakom trenutku provedenom u stanu.

– Budući da kupaonica nije bila u sklopu stana, to mi je bila prva i najvažnija prostorija koju sam htjela srediti. To je jednostavno bilo nužno. Stan je inicijalno imao tri velike prostorije od kojih je kuhinja bila najveća. Kupaonica je trebala biti mala, ali funkcionalna i stati u tu najveću prostoriju uz predviđenu kuhinju i hodnik.

Pregradni zid koji čini kupaonicu morao je, pak, zadovoljiti više zahtjeva: odvojiti kupaonicu, glumiti zid hodnika i biti ukras. Zbog toga sam i odabrala staklene cigle koje su ispunile sve moje zahtjeve uz pojačanu prirodnu svjetlost – priča Kornelija, dodajući kako je nakon toga trebalo osmisliti zajednički prostor za onaj najljepši dio na godišnjem odmoru – zajedničko druženje na terasi. – Terasa je bila previše riskantna, onako otvorena bez pogleda…

Zato sam nju osmislila kao centralni dio stana, kao svojevrsnu blagovaonicu koja se može koristiti i po kiši i po suncu. Željela sam da bude kamena i da odiše Zadrom, pa je zato natkrivena pleksijem koji je sakriven starim bakinim lancunima kao tendom. Također, ostavili smo bakin lavandin na kojem je ujutro najljepše oprati svježu voćku ili čistiti ribu za ručak – kaže Kornelija.

Većinu starog namještaja restaurirala je sama ili uz pomoć djece kojima je sve to vrlo zabavna igra

U stanu prevladavaju pločice i kamen. Kornelija priznaje da ima fetiš na dobre materijale koje smatra nužnima za dobro uređenje bilo kojeg prostora. – Nema te stvari koju ne bih napravila u potrazi za dobrim materijalima – odrješita je vlasnica. Dokazuje to i činjenica da je sama tjednima kopala po skladištu Creda i kupila sve ostatke vrhunskih pločica, trpala ih u auto i dopremala svom keramičaru Šekiju u Zadar. Na to nije potrošila ništa novaca.

Vjerojatno najzanimljivije pločice u stanu nalaze se u kupaonici, a riječ je o oslikanim pločicama koje vlasnica nije ciljano tražila, već ih je slučajno pronašla i oduševila se njima. Uz njih je kupila i obične plave te bijele pločice, koje su lošim majstorskim kombiniranjem i slaganjem ispale, pomalo ljutito kaže, tako kako su ispale. Nije bila zadovoljna, ali povratka nije bilo. – Za stan smo kupili kuhinju, veće komade namještaja, madrace i sanitarije.

Ostalo je moja improvizacija – kaže Kornelija koja je sav stari namještaj sama preuredila pa je primjerice tako stara psiha postala ogledalo u hodniku i ormarić za kupaonicu, vrata ormara su sada slika na terasi, a kredenc je ormar za posuđe. Iako se u ovom stanu zaista možete svačim oduševiti, a sjajnih rješenja i ideja ne nedostaje, nama su za oko posebno zapele dvije stvari.

– Nedostajalo je mjesta za spavanje pa sam osmislila ‘podignuti’ veliki krevet na kojem danas može spavati četvero djece. Za njih to nije samo mjesto spavanja, već i genijalno mjesto za igru.

Drugim riječima, to je spavaonica i igraonica u jednom. Planiram uskoro ispod tog kreveta ugraditi ormare i police tako da će to postati najfunkcionalniji i najbolje iskorišteni dio stana. Jako se veselim tome – priča nam Kornelija dok zadivljeno gledamo u to krevet čudo i već u glavi kujemo planove kako bismo i mi to napravili u svom domu.

Uz gigantski dječji krevet, naš favorit su i – kameni zidovi. – Predivni su, jako sam zadovoljna njima, a ako bude prilike otući sve zidove voljela bih da u cijelom stanu budu kameni – kaže simpatična vlasnica koja nam je nekoliko puta tijekom druženja naglasila koliko obožava boraviti u svom zadarskom stanu.

Toliko voli svaki njegov centimetar da joj je, kaže, teško reći koja joj je najdraža prostorija. Ipak, ako bi se baš morala odlučiti, to bi bila terasa. – Mogla bih danonoćno biti tu. Sjediti, jesti, čitati knjigu… Obožavam je, iako je s njom bilo najviše problema jer smo ju morali smanjiti zbog loših obiteljskih odnosa sa susjedima s kojima dijelimo terasu.

Tako je terasa i dobila zidić koji je sada zapravo najbolja fora jer je taj zidić ujedno i klupica na kojoj svi želimo sjediti. Vidite, to je ono što sam vam govorila na početku našeg razgovora – ono što je u jednom trenutku prepreka najednom postane prednost. Nije li to divno – smiješi se Kornelija koju život u Zadru toliko inspirira da ima želju jednog dana spakirati kofere i zagrebačku adresu definitivno zamijeniti onom dalmatinskom. Za sada ipak još nije osigurala sve preduvjete za to, no ne odustaje.

Čvrsto tvrdi da će jednom taj stan postati stvarnost. Nego… morali smo priupitati. Stan vrvi kretivnim detaljima koji osvajaju originalnošću. Ne možeš a da ih ne primijetiš. To si sve napravila ti sama?! – Da, kreativni dio obitelji sam ja iako me moji jako dobro nadopunjavaju i vrlo rado sudjeluju u svim idejama koje mi padnu na pamet. Svi detalji koje vidite u stanu su na moju inicijativu realizirani u krugu obitelji i uz njihovu pomoć. Ljeti često organiziramo radionice, skupljamo naplavine na plaži pa svašta od toga stvaramo.

Tako su nastali i naši brodići kojih ima po cijelom stanu. Moram reći da su najljepši detalji u stanu nastali u trenutku inspiracije i ljubavi. Teško mi je uopće objasniti kada i kako je to bilo, a ponekada čak ni sama nisam svjesna otkuda i kako dolazi ta kreativa i energija koja me toliko ispunjava i koja je toliko snažna da joj se ne mogu oduprijeti.

Kada se jednom navučeš na kreativu, cijeli si život njezin. Voljela bih da što više ljudi osjeti ono što osjećam ja dok smišljam raznorazne predmete za svoj dom. Vjerujte, za izradu tih stvari nije potrebno puno novca, nije potrebno puno vremena, a zabava je zagarantirana. Najbolji dio je što u cijelu tu priču možete uključiti i svoju djecu, pa ćete se svi zajedno zabaviti, družiti i kvalitetno provoditi vrijeme – poručuje Kornelija.

Foto: Biljana Blivajs /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:13