Ljupka kuća za odmor Regina

Romantično skrovište u mjestašcu s 12 stanovnika u Istri

U istarskom zaseoku Krkuž na 500 metara nadmorske visine pronašli smo ljupku kuću za odmor

Kad su 2007. godine Regina Wolf i Nino Pavković tražili savršenu istarsku kuću za odmor, početna im je želja bila smjestiti se blizu Motovuna ili Grožnjana. No, agent za nekretnine imao je drugu zamisao, ideju koja se Ninu činila besmislenom. - Vozio sam se iza agenta serpentinama na 500 metara nadmorske visine i jedina mi je pomisao bila “kamo mene ovaj čovjek vodi” - smije se Pavković.

SUSRET SA SRNOM

Put je vodio sve dalje od Motovuna, a sve bliže brdima Ćićarije i Učke. Ono što ih je tamo dočekalo nisu očekivali - ruševnu kuću, ali i potpuni mir. - Na visoravni Krkuža nismo čuli ništa osim zujanja bumbara i cvrkuta ptica - prisjećaju se. - U trenutku dvojbe, gotovo bajkovito, prišla nam je plaha srna. Vjerujemo kako je to bio trenutak koji je presudio, ti rajski uvjeti potpuno su nas osvojili - pojašnjavaju vlasnici. Odluka se pokazala ispravnom jer desetljeće kasnije na mjestu ruševine nalazi se kuća koja plijeni poglede. U zaseoku koje broji samo 12 stanovnika vlasnicima je imperativ bio uklopiti izgled kuće u postojeću autentičnu seosku cjelinu kuća u nizu. Budući da je Regina po struci dizajnerica, a Nino majstor obrtnik za unutarnju gradnju, tijekom karijere prikupili su mnogo korisnih informacija i ideja o tome kako bi trebala izgledati savršena kuća za odmor. Uz pomoć mladog austrijskog arhitekta na 300 četvornih metara niknula je Villa Regina Istria. Spomenute kvadrate čine dvije spojene stare kuće u nizu, do kojih je 2000 kvadrata zelene površine s bazenom.

MODERAN STANDARD

Nakon tri godine radova i uložena 2 milijuna kuna, ruševina je izdignuta iz prašine i adaptirana do modernog životnog standarda, ali na način da se bojama, gabaritima ni građevinskim materijalima ne izdvaja iz okruženja. Budući da je izvorno kuća sagrađena 1861. godine, izrađena je bez fundamenata i ikakve zaštite od vlage. Mnogo novca i truda uloženo je kako bi se stvorila ugodna klima za cjelogodišnji boravak, a vlasnici su u tome uspjeli. Ističu kako im ljeti hlađenje nije potrebno, a zimi je dovoljna jedna peć na drva za ugrijati prostor pa su, s obzirom na veličinu kvadrata, i troškovi režija razmjerno mali.

Zbog svojeg položaja i uklesanosti u krš padina Ćićarije izvana se stvara zanimljiva vizura, a kuća djeluje manja nego što je. “Varljivom” izgledu pridonosi i činjenica da je riječ o dvije kuće u nizu, na padini. Kako biste ušli u kuću, potrebno je spustiti se desetak stepenica. Nekoliko njih, pak, vodi još prema dolje u kuhinju, 10-ak prema gore u dnevni boravak, pa još tri u glavnu spavaonicu ili dodatne prostorije od 30-ak četvornih metara.

Neobičnosti prostora pridonosi to što se na istoj razini nalaze samo toalet i kupaonica, dok su sve druge prostorije na različitim razinama. Ova “igra stepenicama” ne djeluje nimalo nepraktično i robusno, naprotiv, daje interijeru posebnost i upućuje na zanimljiva arhitektonska rješenja i iskoristivost prostora. Kao najzahtjevniji arhitektonski pothvat vlasnici izdvajaju uređenje vinskog podruma. 15 četvornih metara, koliko taj prostor broji, doslovno je izbijeno iz stijene i sad predstavlja idealno mjesto za skladištenje vina

PRIRODNI LOOK

Kuća ima i potkrovlje u kojem je smješten dječji prostor obložen bijelim daskama. Većina namještaja u dječjem prostoru, ali i ostatku kuće, vintage je ili po mjeri napravljen, s naglaskom na prirodno drvo. Samo su pojedini komadi, poput kreveta ili kauča, kupljeni u salonima namještaja. Zanimljivo je kako u cijelom interijeru nema ni jedne keramičke pločice; vlasnici su isključivo željeli koristiti prirodne materijale poput drva, kamena i stakla, a i boje su pokušavali prilagoditi prirodnom looku pa interijerom prevladavaju nijanse sivoplave, tamnocrvne i žućkaste.

STARA JEZGRA

Unatoč trendu kupaonica povezanih sa spavaćim sobama, vlasnici su od te ideje odustali ne želeći narušiti izvoran izgled stare jezgre kuće. Same sobe vrlo su prostrane, broje čak 20-ak kvadrata, a obložene su starim kamenim zidom i daskama.

U dnevnom boravku prevladava otvoreni kamin koji se stapa sa suhozidom i uz biblioteku stvara topli dojam, kako se i očekuje od prostora u kojem se zimi provodi najviše vremena. Ljeti, pak, centralna prostorija postaje prostrana lođa ispred kuhinje, ali i sjeverna terasa sa zidanim roštiljom. Taj osjenčani prostor idealno je mjesto za ljetna druženja gdje gosti uživaju okruženi oleanderima, ružama, hortenzijama i mirisom ružmarina koji uokolo raste. Zažele li se samoće, 30-ak metara od kuće smješten je bazen čije je cijelo područje obloženo neobrađenim natur daskama bora iz Gorskog kotara.

U takvom potpunom miru odmor je zagarantiran pa preporučamo da na popis za vaš idući romantični hideaway stavite Villu Reginu Istria.7

Foto: Goran Šebelić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 09:59