Ručak u cool kantini, pauza u igraonici

Arhitektica Suzi Švelić Škevin redizajnirala je dosadne prostore jedne tvrtke u Zagrebu u najpoželjniji ured

Odlazak na radno mjesto mnogima predstavlja svakodnevnu rutinu, ozbiljnu odgovornost, pa čak i stres. Shvatili su to odavno i poslodavci pa se mnogi trude svojim zaposlenicima radne dane uljepšati, razvedriti i učiniti manje stresnim. Arhitektica Suzi Švelić Škevin za jednu tvrtku osmislila je i projektirala originalnu kantinu za zaposlenike, igraonicu, tj. sobu za opuštanje te prostorije za sastanke i pozvala nas da pogledamo kako izgleda radno mjesto sretnih zaposlenika.

Počinjemo kantinom koja je i prije uređenja imala istu funkciju, ali je prostor bio sterilan, dosadan i nimalo privlačan. Zadatak je bio redizajnirati postojeći prostor uz što manju investiciju, rok izvedbe od samo 12 dana i pod uvjetom da se pod, oprema i postojeće instalacije grijanja/hlađenja ne diraju. – Bijeli zidovi, ‘armstrong’ strop i inoks vitrine izgledali su poprilično dosadno i obično. Cilj projekta bio je osmisliti ugodniji prostor kako bi se zaposlenici, korisnici kantine, u njemu osjećali bolje i koristili je u većem broju.

Budući da je cijeli kompleks smješten unutar industrijske zone, a sama kantina u sklopu logističkog centra i visokih skladišnih prostora, nametnula se jednostavna asocijacija: akcentirati upravo te funkcionalne elemente (hala, palete, kašete), ali prikazati ih na drugačiji, inovativan način – objašnjava Suzi Š. Škevin. Prostor za goste sastoji se od dva prostora međusobno podijeljena postojećim skladišnim rolo vratima. Prostor kantine je podijeljen u dvije funkcionalne zone: poslužna linija i prostor za jelo. Želja projektantice bila je naglasiti različite karaktere i ambijente ta dva prostora.

Zadržan namještaj

– Prvi prostor asocira na napuštenu halu. Preko cijelog zida je aplicirana tapeta s motivom napuštene industrijske hale, ali s naglaskom na perspektivu, tako da se vizualno dobije što veća dubina prostora. Rasvjeta odabrana za taj prostor su sada već legendarne, povoljne i predivne lampe Hektar iz Ikee. Strop je kompletno šprican u antracit boju tako da se postigne što bolji kontrast sa svjetlošću (priro-dim osvjetljenjem) u stropu. Ostali zidovi prevučeni su grubljim betonom koji namjerno nismo poravnavali kako bi sve dobio industrijski štih.

Najupečatljiviji detalj su kašete na stropovima isprepletene crnim kabelima sa žaruljama

U drugom dijelu je asocijacija na prodajnu i logističku funkciju. Na postojeći strop montirane su kašete za voće i povrće iz kojih vise klasične žarulje na crnim kabelima. Poslužna linija je standardna, a vitrine s proizvodima su ‘obučene’ u laminat. Velika ušteda je ostvarena jer su zadržani postojeći stolovi i stolice, tako da je redizajn ustvari obuhvaćao stropove, zidove i sitnije detalje – priča projektantica i dodaje kako je, uz novi izgled prostora i povećanu ponudu u kuhinji, broj gostiju u kantini znatno porastao. U cijelom prostoru najupečatljiviji detalj svakako su kašetice na stopu isprepletene kabelima sa žaruljama. – Ideju za gajbe na stropu dobila sam jer sam silno željela sakriti postojeći ‘armstrog’ strop koji inače ne volim u interijerima, kao i postojeću raster rasvjetu.

Ideja se jednostavno nametnula s obzirom na funkciju cijelog kompleksa gdje se svakodnevno skladišti voće i povrće u kašetama. Svakako sam namjeravala koristiti kašete na zidovima kao detalje u interijeru, to mi je bila prva ideja oko koje sam gradila sve ostalo. Za kantinu povr-šine 140 kvadrata utrošeno je oko 70.000 kuna, i to za betonske zidove, opremu, sijalice, kašete, laminat i detalje – kaže. Osim originalne kantine, svi koji rade u ovom kompleksu imaju na raspolaganju san svakog zaposlenika – sobu za relaksaciju i igru! U ovoj prostoriji se, osim stolnog nogometa i tenisa, nalaze i pikado i veliki TV s igraćom konzolom te fliper.

Nema veze s biznisom

– Prostor s društvenim igrama postavljen je centralno, a nasuprot ulaza je aplicirana tapeta s motivom ulice Cinque Terre koja namjerno nema nikakve veze s biznisom koji se odvija unutar poslovnog kompleksa. Kutak za opuštanje smo kompletno opremili namještajem iz Ikee. Na učestalo pitanje zašto imaju prostoriju za igre unutar ozbiljne poslovne tvrtke odgovor je jednostavan: tvrtka cijeni rad i razmišlja o potrebama zaposlenika, koji u bilo kojem trenutku mogu otići malo ‘razbistriti i resetirati’ misli partijom stolnog tenisa ili flipera – ističe Suzi i dodaje da je prostorija površine 73 kvadrata opremljena i uređena za oko 55.000 kuna.

Biljke kao akcenti

Sobe za sastanke nisu ni izbliza zabavne kao soba za igre ili kantina, ali ako se lijepo urede, i vrijeme provedeno na dugim i zamornim sastancima može prolaziti brže i u ugodnoj atmosferi. Projektni zadatak je bio urediti sobe za sastanke vrhunskom opremom hrvatskih proizvođača opreme (Čazma, Eltor) vidljivim korporativnim porukama. – S obzirom na nezahvalan polukružan oblik prostora, pristup pri projektiranju bio je postići funkcionalne i jednostavne prostore kombinirajući moderne detalje i imajući u vidu reprezentativnu funkciju, pokušati pronaći kompromis između brenda, potreba korporacije i dizajna.

Nijednog trenutka nije bilo mjesta za razmetljivost i neracionalna rješenja. Sobe za sastanke sastoje se od polukružnog hodnika koji prati konfiguraciju objekta, recepcije, pet manjih soba za sastanke od cca 20 do 25 kvadrata i jedne velike konferencijske sobe od 52 kvadrata. Dinamika prostora postiže se primjenom akcenata u prostoru kao što su sakrivena rasvjeta, osvijetljene biljke, reflektirajuća stakla, jednostavan dizajn recepcije, uvučena niša za sjedenje tapecirana u eko kožu… Dovoljno je kombinirati par modernih kontrastnih elemenata kako biste postigli željeni efekt – ističe.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 16:38