KVARNER

Rusi, vlasnici top-vila na Opatijskoj rivijeri, ne žele ih prodati, niti su im one zamrznute

Opatija

 /SHUTTERSTOCK
Ruski državljani vlasnici su vila koje su uglavnom povijesne građevine još iz vremena Austro Ugarske, kada se i razvio turizam

Na Kvarneru, gdje dosta ruskih građana posjeduju vile, kako saznajemo, tijekom posljednjih tjedana nije bilo nastojanja da se proda takva imovina, niti je ona zamrznuta. Razgovarali smo s dvije uspješne agencije za trgovanje nekretninama na tom području Hrvatske.

- Situacija s nekretninama čiji su vlasnici ruski državljani nije se zasad mijenjala, barem na Opatijskoj rivijeri, a planira li se zamrzavanje, ovisi o nadležnim tijelima RH. Neslužbeno se, u pojedinim medijima, javljaju informacije da bi se to ipak moglo dogoditi, no zasad nema konkretnijih informacija - rekao nam je Branko Papeš, direktor agencije Dogma.

image
CROPIX

Ruski državljani na ovom području posjeduju najekskluzivnije nekretnine

Pitamo ga jesu li ruski građani ovih dana pokušali prodati nešto od svoje imovine, je li bilo takvih primjera?

- Naši agenti su u kontaktu sa svojim klijentima s kojima su tijekom godina surađivali, a koji imaju rusko državljanstvo. Zasad nisu ništa poduzimali po pitanju prodaje svojih nekretnina na opatijskom području, a ni sami nemaju informacije kako će se razvijati situacija u tom pogledu. Trenutno je status quo - odgovara Papeša.

image


Branko Papes, direktor agencije Dogma nekretnine.

MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Vila Bunker koju je imućna Ruskinja kupila prije deset ak godina za 7,5 milijuna eura, platila je 5 milijuna kuću, a 2,5 okućnicu. Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine, kaže da je trenutačno status quo

Kratki boravak

Ruski državljani na ovom području uglavnom posjeduju najekskluzivnije nekretnine, neke od njih su jedne od najljepših i najskupljih vila smještene prvi red do mora. Govorimo o imovini pojedinačne vrijednosti od nekoliko milijuna eura.

Villa Bunker u Voloskom, primjerice, prodana je za više od 7,5 milijuna eura. Kada govorimo o broju nekretnina u ruskom vlasništvu, što se tiče stranih kupaca, Rusi ovdje nisu u većini, ali su u većini po broju najekskluzivnijih nekretnina.

Do 2015. godine Rusi su intenzivno tražili vile kod nas, nakon čega pada zanimanje iz nekoliko razloga

- U razdoblju do 2015. godine vladala je pomama ruskih bogataša za najskupljim vilama na ovom dijelu Kvarnera. Potez od Voloskog do Medveje, što znači oko šesnaest kilometara, Rusima je bio izrazito interesantan. U tom razdoblju kupovali su nekretnine kao rezidencijalni kupci, i to upravo najekskluzivnije koje su se često nalazile prvi red do mora ili pak s prekrasnim pogledom na cijeli Kvarner - ističe Vjeran Šaina, senior agent Remax Centra nekretnina.

image

Opatija

/SHUTTERSTOCK

U početku su kupovali nekretnine tako da osnivaju tvrtke, kasnije su mogli stjecati pravo vlasništva nad nekretninama definirano zakonom reciprociteta između Hrvatske i Rusije.

- Nakon kupnje Rusi nisi dugo boravili u svojim vilama. U razgovorima su često spominjali da na ovom području nedostaje sadržaja poput šopinga i noćnog života, što ih prisiljava da svoj novac troše primjerice u susjednoj Italiji - prisjeća se Šaina.

Nakon 2015. godine val kupnje takvih rezidencijalnih nekretnina u Hrvatskoj je splasnuo. Zemlje poput Crne Gore, Cipra i Španjolske omogućile su nesmetani ulazak Rusima u zemlju, ali i niz drugih pogodnosti.

Prvo su kupovali uz pomoć tvrtki, a poslije su mogli stjecati pravo vlasništva definirano reciprocitetom

- Primjerice, prilikom kupnje nekretnine u Crnoj Gori iznad vrijednosti od 500.000 eura, kupci s ruskog tržišta dobili su pravo na trajni boravak - kaže Vjeran Šaina.

Međutim, posljednjih godina bio je porast broja ruskih kupaca kao investitora.

- Na ovom su im području zanimljiva velika ulaganja na području Liburnije. Nekoliko projekata je bilo uspješno, no mogli smo primijetiti i neka ne toliko uspješna ulaganja, koja su za naše područje bila planski i realizacijski prevelika te ih jednostavno tržište nije dobro prihvatilo.

image

Vjeran Šaina

CENTAR REMAX

Nakon što su Rusi prestali kupovati rezidencije, sve je više Rusa investitora, velikih ulaganja na području Liburnije. Nekoliko projekata bilo je uspješno, a neki nisu bili tržišno neisplative idej

Postali domaći

Niti u agenciji Remax Centar nekretnina nisu u posljednje vrijeme zabilježili da im se Rusi obraćaju radi prodaje nekretnine koju posjeduju na Kvarneru.

- Nekoliko ruskih investitora djeluje već niz godina u Hrvatskoj i oni su praktički već postali domaći, u nedavnoj komunikaciji s njima rekli su nam da posluju kao i prije - dodaje Šaina.

Ruski državljani vlasnici su vila ona ovom području koje su uglavnom povijesne građevine još iz vremena Austro Ugarske, kada se i razvio turizam.

Ukrajinci

Nemaju ovdje puno nekretnina, ali ih je više posljednjih dana

Ukrajinski državljani u manjem su broju vlasnici nekretnina na Kvarneru nego ruski državljani, ali tijekom posljednjih nekoliko godina sve su se češće mogle primijetiti i ukrajinske registracijske oznake u Opatiji. I ovih dana mogu se vidjeti njihove registracije na Opatijskoj rivijeri, i to na vrlo ekskluzivnim vozilima.

Vilu Bunker koja je bila i rezidencija partizanskog generala Mirka Lenca, pa ju nazivaju i Vila Lenac, svojevremeno je jedna imučna Ruskinja platila 7,5 milijuna eura, 5,5 milijuna eura za kuću plus 2 milijuna za okućnicu koju je kupila od Grada Opatije, pisao je Nacional prije desetak godina. Adaptacija ju je stajala tri milijuna eura navodi se kao najskuplja vila na Opatijskoj rivjeri. Nalazi se u Volovskom. Jedinstvena je jer ima prekrasno veliko dvorište te se u punoj raskoši vidi s mora. Ovakvih rezidencija gotovo više i nema u ponudi na tržištu nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 11:53