Stan s galerijom

Ruska bajka u Zagrebu

Dom simpatičnog ruskog para sa zagrebačkom adresom
Profil
Vlasnici:
Alexandra Smirnova i Mihail Černišev
Interijer:
projektantski studio Brigada
Info:
moderan stan s galerijom površine 75 četvornih metara u širem centru Zagreba

Alexandra Smirnova spakirala je svoje stvari i otišla u posjet dečku Mihailu Černiševu koji je dobio posao u Zagrebu. Dva tjedna bit će joj sasvim dovoljno da upozna hrvatsku metropolu i vidi ljepote zemlje u kojoj nikad ranije nije bila, pomislila je. Nakon toga će se vratiti u rodnu Moskvu, a njezin Miša će dolaziti kad god bude mogao. Što poslovno, što privatno. To je bilo prije tri i pol godine. Danas je njezina priča bitno drugačija: Alexandra i Miša su u braku i imaju kćer Vasilisu. No, Vasilisa, poput svojih roditelja, nije rođena u Moskvi. Malena djevojčica svijet je ugledala u blizini svog doma: u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

– Došla sam na dva tjedna i nisam ni sanjala da ću ostati živjeti u Hrvatskoj. No, ona je sad moj dom, a osim rođenjem kćeri to smo potvrdili i kupnjom stana – kaže simpatična Alexandra na tečnom hrvatskom jeziku iako i ona i Miša u isti glas zaključuju da jezik još nisu u potpunosti savladali. Tročlana obitelj tako komunicira na tri jezika: engleski je za posao, ruski je za kućne razgovore, a hrvatski za nove prijatelje i mame u parku. Na početku su živjeli u iznajmljenom stanu, ali kada su saznali sretnu vijest da će postati roditelji zaključili su kako trebaju kupiti stan.

Znali su točno što žele, ali unatoč tome pronalazak idealnog mjesta za život nije bio nimalo lagan. Tražili su tri mjeseca, pogledali na desetke stanova, a onda se dogodila ljubav na prvi pogled. Doduše, malo čudna. Alexandra i Miša u oglasniku su vidjeli sliku potpuno neuglednog i neuređenog stana, ali znali su da je to njihov novi dom. – Željeli smo stan koji je u blizini centra grada, ali da u blizini ima zelenila. Također, bilo mi je važno da imam gdje šetati s djetetom. Slika stana nije bila neki prizor, ali znala sam da ćemo u konačnici biti zadovoljni – kaže Alexandra.

Nakon kupnje stana obratili su se Brigadi, studiju za projektiranje učinkovitih prodajnih prostora, produkt dizajna i arhitekture koji su dio agencije za tržišno komuniciranje Bruketa&Žinić. Oko 75 četvornih metara sivila tako je ubrzo postalo 75 kvadrata bjeline. Njihov dom danas je organiziran na ovaj način: s ulaznih vrata ulazi se u hodnik. Vrata s lijeve strane vode u centralni dio stana koji čine kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak.

U produžetku hodnika s desne strane nalazi se kupaonica, zatim dječja soba i na kraju Alexandrina i Mišina soba. – Posebnu pažnju posvetili smo kuhinji koja je “nevidljiva”. Nema okvira, a svi elementi su skriveni. Napravljena je i tanka ploča tako da je ovo monolitna kuhinja koju ne doživiš u prostoru. Materijal koji smo koristili je svijetli hrast – furnir. A cijela priča podignuta je ambijentalnom rasvjetom – kaže dizajner Simon Morasi Piperčić. Iako su Miša i Aleksandra “novi” u gradu, njihov društveni život ne pati. Stekli su nove prijatelje kojima rado pripremaju svoja tradicionalna jela.

Zbog takvih prilika studio Brigada je dizajnirao savršen stol za blagovanje. Naime, nasuprot kuhinjskih elemenata nalazi se šank koji može služiti kao radna ploha ili pak stol za dvoje. Unutarnja strana šanka služi kao spremište stola za blagovanje i to na slijedeći način: ukoliko je tročlana obitelj sama za objedom, dio stola bit će pospremljen u šank kako ne bi zauzimao prostor i tada će biti stol za četvero. U slučaju okupljanja većeg društva stol se može izvući i bez problema biti dovoljan za ugodno sjedenje devet osoba. – Za dnevni boravak je bilo važno da je svijetao, funkcionalan i da negdje smjestimo radni kutak. Prostor na koji smo naišli imao je nepotrebnih zidova koje smo srušili, ali zadržan je kostur zgrade – kažu u Brigadi. Najposebniji dio stana zasigurno je mini galerija koja se nalazi između kuhinje i dnevne sobe.

– Taj prostor smo zatekli kao nekakvo spremište, a kako nam kao takvo nije trebalo odlučili smo tamo napraviti kutak za “osamu”. Napravljene su stepenice kojima se penjemo gore kad se želimo malo odmoriti ili nešto odraditi. Kako Alexandra radi od kuće, često gore radi. Na taj način vidi Vasilisu dok se igra s dadiljom pa je na poslu i kod kuće u isto vrijeme – smije se Miša. Centralni dio stana tako je postao ono što su htjeli. Svijetao, što od prirodnog svjetla koje dolazi kroz prozore koji se nalaze duž cijelog prostora, tako zbog odabira svijetlih boja namještaja. – Htjeli smo jednostavnost i švedski stil pa mislim da smo to i dobili – nadovezuje se Alexandra.

Ostatak stana, sobe i kupaonica također su skladne i ugodne. Zapravo je jedino dječja soba nešto šarenija, što je i logično s obzirom da imaju žensko dijete. Njihovu spavaću sobu podiže ambijentalna rasvjeta, a hodnik je pun ugradbenih ormara koji zadovoljava sve njihove potrebe. – Ovo je sada naša “glavna kuća”, što svaka obitelj treba imati. Činjenica je da smo još uvijek vezani za Moskvu poslom jer Miša je 60 posto radnog vremena u Zagrebu, a 40 posto u Moskvi. No, nadamo se kako će se ovaj ruski dio smanjiti na 20 posto. Kako bilo ovo je sada naš grad – kaže Alexandra.

No, glavni razlog zašto su odlučili živjeti u Zagrebu, daleko od obitelji i prijatelja je to što, kako kažu, Hrvatska ima sve. – Mislim da Hrvati nisu svjesni da imaju ono što inače pet zemalja ne može okupiti. Imate predivno more, prirodne ljepote, planine… jedino što mi se čini da se nije dobro iskoristio potencijal svega toga. Nadam se da će u budućnosti biti drugačije jer ovo je sada naš dom i dom naše kćeri – zaključuje simpatični ruski par sa zagrebačkom adresom.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:44