Domaće, a uspješno

S razlogom ponosni: Od temelja i vinskog podruma do kuhinje i krova 100% hrvatska vila kakve nema

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
U Istri je nedavno završena “prva hrvatska vila”, koja ponosno nosi to ime

Vodimo vas u unutrašnjost Istre gdje se nalazi luksuzna rezidencija koja na najbolji mogući način prezentira domaća bogatstva. Naime, sve što je moguće tamo su proizvele hrvatske tvrtke i umjetnici

PROFIL

U Istri je nedavno završena “prva hrvatska vila”, koja ponosno nosi to ime jer su se njezini vlasnici i arhitektica Maja Bručić, koja vodi studio Lotus Architecti, potrudili da gotovo sve ovdje bude domaće proizvodnje ili porijekla. U toj atraktivnoj rezidenciji spojili su se hrvatska arhitektura, industrija, povijest i umjetnost.

- Prepoznatljiva arhitektura, snažan koncept, promocija Hrvatske, to su bile naše misli vodilje i želje na početku projekta. Prezentacija hrvatskih bogatstava uz stvaranje jedinstvenog doživljaja boravka - objašnjava Maja Bručić koja nas je i provela kroz svoje najnovije ostvarenje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Made in Croatia

Rasvjetu potpisuje Corda projekt, namještaj je Sella Design, Team Tree i Efektiv, a tepihe u kući tvrtka Saga Saga...Sve domaće, vrlo uspješne tvrtke koje odlično posluju na domaćem, ali i inozemnom tržištu

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kuća se nalazi u malom mjestu Ribari u unutrašnjosti Istre, naselju vila s bazenima. Ipak, Valens Residence se izdvaja svojom pojavom i pričom. S glavne ceste skreće se na makadamski put koji vodi do vile. Put je s lijeve i desne strane omeđen čempresima pa sam dolazak djeluje čarobno. Pristup završava rotorom unutar kojeg je zasađena maslina čime je naglašena reprezentativnost. Vila veličine 410 kvadrata smjestila se na parceli od oko 1360 kvadrata. Ima podrum, prizemlje i kat, s četiri spavaće sobe, te je nedavno dobila visoku kategorizacija pet zvjezdica. Posebnost prostranoj terasi oko bazena daje zelena zona golfa na površini od 65 kvadrata s pet rupa.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
Posvuda u interijeru su reprodukcije slika poznatih hrvatskih slikara; Vlahe Bukovca, Slave Raškaj...
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U vilu se ulazi kroz ostakljeni ulaz sa središnje pozicioniranim masivnim drvenim vratima s izrezbarenim ukrasima i kovanim detaljima. S ulaznog prostora dolazi se u glavni boravišni prostor: blagovaonicu i dnevni boravak. S desne strane smještena je bogato opremljena moderna kuhinja koja je organizirana u zasebnoj prostoriji, ali je staklena stijena povezuje s blagovaonicom. Između blagovaonice i dnevnog boravka smješten je dvostrani kamin. U sklopu biblioteke spretno su uklopljena vrata iza kojih se skrivaju pomoćni toalet i jedna spavaća soba s kupaonicom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Lijevo od ulaza nalazi se atraktivno drveno stubište. Uspon na kat prati staklena stijena koja ulaznom dijelu daje ekspresivnost i prepoznatljivost. Na katu su još tri spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom. U podrumu su smješteni dodatni sadržaji za hedonizam: konoba s bogatim izborom domaćih vina i hrvatskih craft piva, bilijar, teretana i sauna, sve uređeno atraktivnim dizajnerskim rješenjima. Rasvjetu potpisuje Corda projekt, divni tepisi su tvrtke Saga Saga, a namještaj je Sella Design, Team Tree i Efektiv.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
Vila je posebna i po golemim ostakljenim dijelovima, kao i drvenom stubištu koje povezuje etaže
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Arhitekticu Maju Bručić pitali smo je li baš sve u kući hrvatske proizvodnje ili su ipak morali posegnuti za uvoznim predmetima?

- Uložen je veliki napor da sve što može bude domaće. Ugrađeno je sve što je bilo moguće proizvesti u hrvatskim tvrtkama i tvornicama u Hrvatskoj. Naravno, postoje dijelovi opreme koji se jednostavno ne proizvode kod nas, na primjer dijelovi sustava za grijanje i hlađenje koji su onda korišteni zajedno s dijelovima koji se proizvode tu - odgovara Maja Bručić.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Raskošni minimalizam

Bogato opremljena kuhinja modernog je dizajna i organizirana je u zasebnoj prostoriji ali je staklena stijena povezuje s blagovaonicom

Na prvi pogled u interijeru pažnju najviše privlače velike reprodukcije slika poznatih hrvatskih slikara Vlahe Bukovca, Slave Raškaj i drugih. Slike su arhitektici Bručić poslužile kao okosnica oko koje se razvijao koncept svake pojedine sobe. Tako se u otvorenom dnevnom boravku ističe Bukovčev “Portret barunice Rukavine” iz 1898. godine, koja se smatra njegovim najboljim portretom. U kući se može vidjeti i reprodukcija slike “Lopoči” slikarice Slave Raškaj, dok je u jednoj od tri spavaće sobe reprodukcija “Krajolika s vrijesom” Celestina Medovića. One kući daju poseban šarm i toplinu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U biblioteci u dnevnom boravku je više od 150 knjiga hrvatskih pisaca prevedenih na brojne svjetske jezike kako bi gosti, ako to žele, mogli pročitati i poneko djelo domaćih autora. Od klasika kao što su Miroslav Krleža i August Šenoa do suvremenih hrvatskih autora. Na polici je i bista cara Valensa prema kojoj je vila dobila ime. Naime, Flavius Valens rođen 328. godine u mjestu Cibalae (Vinkovci) bio je rimski car. Valens je bio brat Valentinijana I. koji ga je 364. proglasio suvladarom i dao mu vlast na Istoku, a nakon smrti Valentinijana I. postao je njegov nasljednik. U vinskom podrumu je, pak, bogata ponuda domaćih vina i delicija.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Spavaonica i kupaonica

Na katu su smještene tri spavaće sobe, a u prizemlju je jedna spavaonica. Sve te prostorije imaju pripadajuće kupaonice

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vinski podrum

U prostranom vinskom podrumu bogata je ponuda domaćih vina i delicija

Vila je kombinacija lokalnog kamena i modernih ravnih linija betona. Zanimalo nas je i koji su materijali korišteni pri uređenju kuće.

- U potpunosti je izvedena od materijala proizvedenih u različitim dijelovima Hrvatske, obložena istarskim kamenom i pokrivena crijepom proizvedenim u Đakovu. Zanimljivo je da je kao materijal za izradu šanka u vinskom podrumu korišten stari obiteljski orah. Željeli smo pokazati da Hrvatska ne zaostaje za svjetskim trendovima te se kod nas mogu naći kvaliteta, izniman dizajn i tehnologija lokalnih proizvoda - kaže Jelena Hajdinjak, arhitektica iz studija Lotus Group.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Osim velikog bazena, kuća ima i vlastiti golf-teren te mjesto za igranje biljara, ali i saunu te teretanu. ukratko, puno sadržaja, govori arhitektica maja bručić

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Veličina dvorišta omogućila je formiranje reprezentativnog ulaza s parkirnim mjestima koja su natkrivena pergolom i oko njih je zasađen jasmin. Uz prilazni put rastu čempresi, a u središtu rotora maslina kao simbol dugovječnosti. Zelena ograda štiti vilu od pogleda i osigurava privatnost terase oko bazena koji je dimenzija 12 x 4 metra, odnosno gotovo 50 kvadrata. Parcela je uređena sadnjom autohtonog bilja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vila Valens Residence prva je u nizu sličnih koje će se još graditi u Hrvatskoj. Ideja je investitora s vremenom dograđivati lanac vilama s istim konceptom na drugim lokacijama u Lijepoj našoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 12:22