VIŠE NI NE TREBA

Samo 52 kvadrata ovog stana nisu spriječili arhitekte da od njega naprave fantastičan prostor

 Never Too Small/Nam Tran
Postavljanje drva od poda do stropa unijelo je "vanjštinu" unutra, pojačavajući "prirodni" štih u stanu

Ryokan se nalazi u srcu Manlyja, točno ispred poznate plaže Manly, legendarne australske plaže koju posjećuju turisti, surferi i odbojkaši. Zgrada je izvorno bila dvokatna građevina u viktorijanskom stilu, izgrađena u kasnom 18. stoljeću. Tijekom godina na vrhu su izgrađena dva dodatna kata, pretvarajući je u četverokatnu zgradu mješovite namjene, s trgovinama u prizemlju i stanovima na katu.

image
Never Too Small/Nam Tran
image
Never Too Small/Nam Tran
image
Never Too Small/Nam Tran

Prije redizajna koji je napravio Dan Yang iz Dform Projectsa, tlocrt nije bio baš nešto posebno dobro osmišljen... nije puno tog prekrasnog australskog sunca dolazilo do stana od 52 metra četvorna. To je, uz složenu vodovodnu instalaciju, stvorilo izazov za arhitekte koji su htjeli postići kreativno rješenje. Na samom početku projekta srušen je zid spavaće sobe kako bi prirodno svjetlo prodrlo dublje u stan i kupaonicu je premještena dalje od ulaza. Arhitekti su također otvorili kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu, kombinirajući ih u veći prostor koji se preklapa.

image
Never Too Small/Nam Tran

Postavljanje drva od poda do stropa unijelo je "vanjštinu" unutra, pojačavajući "prirodni" štih u stanu, ovo je bio naklon prekrasnom okruženju na zahtjev klijenata kako bi se stvorilo 2jedinstveno iskustvo". Ovaj osjećaj je vidljiv od prve točke ulaska gdje se susreću ljepota i funkcija. Predvorje je hibrid klasičnog hodnika i genkana, japanskog ulaza. Postoji niša za objesiti jakne i staviti ključeve. Ispod niše nalazi se prostor za odlaganje cipela.

image
Never Too Small/Nam Tran
image
Never Too Small/Nam Tran
image
Never Too Small/Nam Tran
image
Never Too Small/Nam Tran

Unutra dnevnog boravka stvorena je plutajuća platforma kreirajući taj prostor u stilu tatamija koji također vodi do spavaće sobe. U kuhinji se mat crni elementi susreću s brončanim ogledalima jer su arhitekti odlučili da brončano ogledalo u ovom drvenom kontekstu može stvoriti mekši ambijentalni odraz okoline.

Kuhinjska klupa neprimjetno se uklapa u platformu spavaće sobe. Na ulazu u spavaću sobu nalazi se zen vrt s bonsai stablom koje izlazi iz zida. Vrt se nalazi iza staklenog zida koji se povezuje s kuhinjom. Bonsai drvo strateški je postavljeno ispod krovnog prozora, tako da oko 12-1 dnevno prirodno sunčevo svjetlo dolazi u prostor i obasjava bonsai. S druge strane vrta je prozirna zavjesa koja propušta svjetlost do spavaće sobe, ali također pruža privatnost.

image
Never Too Small/Nam Tran
image
Never Too Small/Nam Tran
image
Dform Projects

Pored madraca, dvije male niše po narudžbi služe kao noćni ormarići, iznad kojih su dvije zidne lampe za noćni ugođaj. Pokraj spavaće sobe nalazi se prostor za meditaciju. U prostor za meditaciju ulazi se kroz mali prozorski otvor inspiriran tradicionalnom japanskom čajanom. Arhitekti su namjerno spustili strop i podigli platformu kako bi stisnuli okomiti prostor usmjeravajući vas da sjednete na platformu nakon što prođete kroz otvor. Ovdje su arhitekti dodali još jedan vertikalni vrt, a u ovoj sobi se vlasnici odvajaju od posla i stresa.

Ispod spavaće sobe i sobe za meditaciju nalazi se nekoliko metara skladišnog prostora koji se može koristiti za skladištenje glomaznih i sezonskih stvari. Druga spavaća soba skrivena je s druge strane glavnog ulaza. Kada se otvore vrata spavaće sobe, pregradni zid od drvene obloge postaje produžetak drvenog Genkana. Iza proširenja predsoblja krije se mala, ali praktična radna soba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2022 15:59