Humanitarni projekt

Samohrana majka s troje djece dobiva novi dom u Velikom Polju kraj Virovitice

Obitelj Filaković ispred nove kuće

 ANTE GUDELJ/
U Velikom Polju kraj Virovitice novi će dom dobiti Szilvia Filaković i njezino troje malodobne djece

Samohrana majka sa svojom djecom trenutačno živi kao podstanarka u ruševnoj kućici.

Život te obitelji obilježen je tragedijama, no njezini članovi vjeruju da je najgore iza njih. Prije nekoliko godina otac djece se utopio u obližnjem jezeru, a iza majke je borba s tumorom bubrega. Obitelj se nada da im je novi dom prekretnica u životu.

image

Szilvia Filaković s djecom ispred kuće u kojoj sada žive

ANTE GUDELJ/

U njihovu selu pronađena je kuća koja odgovara skromnim potrebama obitelji Filaković. Kuću im je za 50.340 kuna kupila Zaklada Učim živjeti s Bogom. Sada je kuću potrebno obnoviti i opremiti namještajem. Dio građevinskog materijala za uređenje kuće prikupljen je donacijama, no za završetak radova na adaptaciji i uređenju kuće potrebno je još 45.000 kuna. Ta se sredstva prikupljaju u sklopu projekta Udružimo srca da imaju dom koji je Zaklada pokrenula u travnju ove godine.

image

U trenutačnom domu

ANTE GUDELJ/

„Zahvalni smo svim dobrim ljudima koji nam pomažu da stanemo na noge. Iza nas je izuzetno teško razdoblje života, a pomoć koja nam sada stiže od posve nepoznatih ljudi, meni i mojoj djeci vraća vjeru u sretnu budućnost“, kazala je Szilvia Filaković.

image

Mirjani Iličić i Željko Bešlić s obitelji Filaković u novoj kući

ANTE GUDELJ/

Unatoč neimaštini koja ih okružuje, ona i njezina djeca rade na promjeni situacije u kojoj su se našli. Osnovnoškolka te njezini brat i sestra srednjoškolci marljivo uče, a kod kuće rade sve što mogu kako bi pomogli majci narušenog zdravlja. Kuhaju, pospremaju, brinu se o domaćim životinjama i kućnim ljubimcima, a trenutačno najviše posla imaju oko pripreme drva za ogrijev.

image

Djeca spremaju drva

ANTE GUDELJ/

„Nadamo se da će obitelj Filaković Božić dočekati u novom domu. S obitelji smo u kontaktu od proljeća. Sami su očistili okoliš nove kuće i pomažu u radovima na njoj. Nažalost, budući da je riječ o staroj podravskoj kući, za dio radova moramo angažirati majstore. Za te radove među kojima su oni električara i vodoinstalatera, te namještaj sredstva prikupljamo humanitarnim projektom. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti zahvaljujući dobrim ljudima i uz Božju pomoć“, rekao je Željko Bešlić, upravitelj Zaklade Učim živjeti s Bogom.

image

Željko Bešlić govori o radovima u novoj kući Filaković

ANTE GUDELJ/

Tajnici Zaklade Mirjani Iličić mogu se javiti svi koji su spremni pomoći i donirati stvari za uređenje doma obitelji Filaković – od posuđa do posteljine.

image

Tajnica Zaklade Mirjani Iličić

ANTE GUDELJ/

Kraj nove kuće obitelji Filaković nalaze se veliko dvorište, prostorije za smještaj životinja i vrt. Sve će to obitelj s vremenom moći staviti u funkciju, no polazna joj je točka za bolji život novi dom.

Projekt Udružimo srca da imaju dom organiziran je na platformi za skupno financiranje Croinvest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2022 10:34