U GOSTIMA

Šarm na talijanski način u vili pokraj Svetvinčenta. Morali smo zaviriti...

 Davor Dragičević/Kliker
Delikatan spoj rustikalnih i modernih elemenata u kući koju je uredio dizajner interijera i pjevač poznate riječke grupe Jonathan Zoran Badurina, daje joj osobnost i svevremenu ljepotu

Unutrašnjost Istre puna je raskošnih vila s bazenima, no mnoge od njih izgledaju kao da su izašle "ispod čekića" u istoj tvornici. Zato je vila Savičenta, smještena u istarskom selu Pusti pokraj Svetvinčenta, pravo osvježenje - iako je predviđena za najam, izgleda toplo poput pravog obiteljskog doma. Za razliku od onih uređenih po posljednjem trendu, u kojima najčešće dominiraju siva boja i pročišćene linije, delikatan spoj rustikalnih i modernih elemenata ovoj kući daje osobnost i svevremenost.

image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker

- Naša je ideja bila stvoriti nešto drugačije, neku priču koja će je razlikovati od drugih kuća. Nakon toliko sličnih i modernih kuća koje smo pogledali, htjeli smo nešto što će oduzeti dah odmah nakon dolaska u naš mali raj. Bili smo dugo u potražnji za drugim domom, tako da smo bili presretni kada smo pronašli ovu nekretninu. Riječ je o kući čija je gradnja tek bila počela, tako da smo je sami mogli završiti i urediti po svom ukusu. Za taj dio smo angažirali Zorana Badurinu iz riječkog studija Život Design. Od samog početka dali smo mu otvorene ruke da stvori cjelinu kojom će nas očarati i uspio je u svemu. Od prvih rendera koje smo vidjeli i bili oduševljeni, svim pripremama te na kraju rezultatom nakon dugotrajnog rada. Moja obitelj toliko voli ovu kuću da većinu slobodnih vikenda zimi provodimo u njoj uz upaljeni kamin, kao i ljetne godišnje odmore - kaže vlasnik Andrea Juretić.

image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker

Kuća je površine 200 četvornih metara s pomoćnim objektom, grijanim bazenom te okućnicom od 1600 kvadrata okrenutom prema šumi. U oči odmah upada prostrani dnevni boravak s kaminom i blagovaonicom, koji je od kuhinje odvojen bijelim zidom od cigle i staklenim kliznim vratima. Vila s četiri sobe može ugostiti maksimalno osam osoba, a opremljena je s četiri dodatne kupaonice, dva toaleta te vanjskom kuhinjom. Kuća je, kaže vlasnik, namijenjena najviše obiteljima jer je sve prilagođeno zajedničkom druženju. Veliki prostor za roštiljanje u sklopu ljetne kuhinje povezan je s bazenom i velikim sunčalištem, a tu je i posebna prostorija za zabavu i igre u kojoj posebno uživaju najmlađi.

image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker

- Izgled vile Savičenta je naša vizija tradicionalnog talijanskog stila uređenja. Ideja je bila da budući korisnici dobiju dojam autentičnosti, da se uređenje stopi s njihovim iskustvom Istre. Najteže je bilo novogradnji dati "patinu". Morali smo se prilagoditi i zamaskirati dijelove interijera koji su već bili tamo i koji se nisu mijenjali, primjerice podove. Kada smo to uspjeli, sve ostalo je išlo glatko. Pomoglo je i to što smo sav namještaj izrađivali sami. Iako uređenje ima tradicionalnih elemenata, nismo htjeli nabavljati originalne starinske komade da ne ode previše u klasičnom smjeru. U svemu nam je najveća inspiracija bio taj dio Istre, koji je prekrasan - kaže Zoran Badurina iz Život Designa.

image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker

Velika je prednost ove vile, među ostalim, osigurana intima. Naime, kuća se nalazi na rubu šume te svi gosti imaju potpunu privatnost. Izazov je bilo i uređenje okoliša s puno malih detalja, poput stavljanja ukrasnog kamena na zidove. Vlasnik kaže da mu se u tom trenutku činilo da traje beskonačno dugo, ali dočekali su kraj i danas im nije žao utrošenog vremena i truda.

image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker
image
Davor Dragičević/Kliker

Velika pažnja posvećena je svakom detalju. Primjerice, samo postavljanje drvenih letvica na fasadu kuće u sklopu vanjske kuhinje i ljetnog loungea trajalo je tri dana, ali se isplatilo jer je prostoru dalo dodatnu toplinu. Andrea kaže da su mu omiljeni detalj klizna vrata između dnevnog boravka i kuhinje jer je to u potpunosti promijenilo interijer i odvelo priču u nekom drugom smjeru. Išlo je lako jer je imao dobro pripremljen tim koji je s lakoćom postavljao namještaj i uredio finalne detalje.

- Uložio sam puno truda i naučio puno stvari o procesu gradnje. Bilo je tu mnogo stvari koje prije nisam znao, pogrešaka pa ponavljanja iznova, ranog buđenja i kasnog odlaska na spavanje. Zato mi danas ova kuća tako puno znači i vezan sam uz svaki njezin dio. Najdraži kutak mi je ljetni lounge u kojem provodimo najviše vremena. Danju zaštićeni od sunca, navečer do dugo u noć uživajući u druženju s najdražim osobama i prijateljima - kaže Andrea Juretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 06:51