IMA BAŠ SVE

Šarmantan i ugodan dom od 45 kvadrata. Dokaz da dobar dizajn može svaki prostor učiniti izvrsnim

 Sylwan/Historiska Hem
Unatoč maloj veličini stvoren je velikodušan životni prostor u kojem ne nedostaje ništa pa čak ima i blagovaonicu

U modernoj četvrti Södermalm u Stockholmu nalazi se ovaj prekrasan stan u kojem je tamnoplava boja igra glavnu ulogu. Kompletno stambeno naselje izgrađeno je 1930-ih, a mala zgrada još uvijek ima izvorne drvene podne ploče, prenosi Nordroom.

image
Sylwan/Historiska Hem
image
Sylwan/Historiska Hem
image
Sylwan/Historiska Hem

OsiM izvornog drva u stanu, veliko je iznenađenje da ovaj prostor ima samo 45 metra četvornih. Unatoč maloj veličini, stvoren je velikodušan životni prostor u kojem ne nedostaje ništa pa čak ima i blagovaonicu. Također, osim spavaće sobe, ima i prostrani hodnik koji se koristi kao kućni ured.

U dnevnom boravku i spavaćoj sobi vlasnici su dodali naglašeni zid koji su obojili u tamno plavu nijansu iz Farrow i Balla. Sve ostale prostorije stoje nasuprot ovoj hrabroj i obojene su u mirnu svijetlo sivu nijansu.

image
Sylwan/Historiska Hem
image
Sylwan/Historiska Hem
image
Sylwan/Historiska Hem

Dnevna soba je vrlo šarmantno uređena sa spomenutim toplim drvenim podom koji je brušen i nauljen voskom. Veliki bež tepih definira prostor za sjedenje koji sadrži veliki kauč koji je ukrašen mnogim dekorativnim jastucima.

IKEA Ivar ormari često se mogu vidjeti u skandinavskim domovima. U ovom domu obojani su u istu plavu nijansu kao i zid. U malom domu, to je pametan način da dodate prostor za pohranu i da se ormarići uklope u prostoriju.

image
Sylwan/Historiska Hem
image
Sylwan/Historiska Hem
image
Sylwan/Historiska Hem

Nasuprot prostora za sjedenje nalazi se mala blagovaonica s okruglim stolom za blagovanje. Police za knjige okružuju vrata koja vode do ugradbenog ormara. Cijeli dom je dizajniran u ugodnom spoju suvremenog i antiknog namještaja te umjetnosti.

Između dnevnog boravka i unutarnjeg hodnika nema vrata što stvara osjećaj prostranosti u ovom malom domu, a hodnik se još dodatno koristi kao kućni ured, ali može biti i druga spavaća soba ili blagovaonica. Dodatni prostor dobio se i ubacivanjem velikih ormara.

image
Sylwan/Historiska Hem

Iz hodnika se dolazi do male kuhinje sa svjetlosivim zidovima. Sadašnji vlasnici ugradili su unutarnji prozor između kuhinje i spavaće sobe koja se nalazi iza zida. Na ovaj način kuhinja dobiva prirodno svjetlo.

Iz dnevnog boravka ulazi se u spavaću sobu. To je mala soba, ali je dovoljno velika za bračni krevet, a unutarnji prozor također daje osjećaj prostranosti. Spavaća soba ima istu plavu i sivu shemu boja kao i dnevni boravak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:10