Kuća od 140 četvornih metara

Šarmantna kuća u Bolu na Braču

Opusti se, okupaj, roštiljaj i druži s prijateljima
Profil
Naziv kuće:
The Beach House
Lokacija:
Bol na Braču
Površina:
140m2
Dizajn:
vlasnici
Kontakt:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

• Kratki info: Osnovna ideja bila je da se napravi kuća maksimalno otvorena prema terasi tako da dnevni boravak i kuhinja budu povezani s tarasom s koje se pruža krasan pogled na plažu Zlatni rat, plavetnilo i otok Hvar. Iznad dnevnog boravka nalazi se galerija, a na hladnijem, donjem katu su četiri spavaće sobe, svaka s vlastitom kupaonicom. Bazen je povišen, iznad kuće, da bi se iskoristio pogled na more. Površina kuće je 140 četvornih metara plus 40 četvornih metara terase. Bazen i ljetna kuhinja su odvojeni od kuće i nalaze se na okućnici čija površina iznosi 4700 četvornih metara. Dizajn kuće napravili su sami vlasnici uz malu pomoć arhitekta kako bi osigurali da se mjere i građevinski propisi poštuju. Dizajn interijera i dekoracije također su napravili sami, ali imali su sreće s odličnim graditeljima, vrhunskim majstorima i ekipom domaćih prijatelja koji su im pomogli realizirati ideje.

• Raspored prostorija: Ulazna vrata vode u glavni boravišni prostor s izlazom na terasu. Na desnoj strani nalazi se jedna kupaonica za goste te kuhinja s pogledom na more. Iz glavnog stambenog prostora, stubište vodi na galeriju te je ujedno povezano sa stubištem koje vodi u prizemlje, gdje se nalaze sobe s pripadajućim kupaonicama. Sobe imaju terase koje vode prema donjem masliniku.

• Pet riječi koje najbolje opisuju kuću? Topla, smirujuća, elegantna, romantična, pogled koji ostavlja bez daha.

• Što je projekt obuhvaćao? Kuća je izvorno imala pet apartmana i vanjsko stepenište koje su vlasnici konfigurirali i obnovili u jednu obiteljsku kuću. Cijeli interijer je “skinut”, postavljena je nova elektrika, vodoinstalacija, instalirano je grijanje. Sve proizvode, pločice, podove, namještaj… vlasnici su nabavili iz različitih izvora, s buvljaka, preko eBaya, iz Ikee… te ih dostavili kamionom iz Velike Britanije.

• Koji su materijali korišteni za gradnju kuće? Izolacija kuće morala je biti nadograđena kako bi se osiguralo da je toplo u zimskim mjesecima, podno grijanje je postavljeno u svakoj sobi, kao i solarno grijanje za vodu te kamin za drvo u dnevnoj sobi. Krov ima glinene pločice i daljnje izolacije. Na zidovima je postavljen brodski pod koji je obojen u bijelo. Galerija je sva u bijelom drvu.

• Koliko dugo je sve trajalo? Projekt je počeo u siječnju 2013. i traje sve do danas. Ovu zimu vlasnici planiraju urediti okućnicu, voćnjak i parkirališe.

• Najdramatičniji faza bila je… Upravljanje projektom iz Velike Britanije možda nije bilo dramatično, ali definitivno je bilo izazov. Proces izrade unutarnjeg stubišta i pristupa galeriji trajao je dulje vrijeme jer je izvorna ideja spiralnog stubišta morala biti izostavljena. Vlasnici su proveli mnoge duge večeri u Engleskoj s ponovnim crtanjem planova. Vlasnici napominju da su bili iznimno sretni što imaju tako dragu ekipu graditelja i obrtnika u Bolu koji su im puno pomogli.

• Osnovna ideja kuće? Želja je bila izgraditi dom koji će se iskoristiti za druženja s mnogobrojnim prijateljima te za okupljanje obitelji i upravo zbog toga prostor je morao biti dovoljno velik s dosta otvorenog područja (dnevni boravak, kuhinja, terasa) da bi svi bili što više na okupu. Osnovna ideja za interijere je tzv. Beach Hut, drvena koliba, koja se može vidjeti u engleskim primorskim mjestima.

• Što je bilo najvažnije? Vlasnici su odrasli u dijaspori pa im je najvažnije bilo napraviti obiteljsku kuću gdje se osjeća toplina doma.

• Koje boje i materijali prevladavaju u interijeru? Bijelo i samo bijelo…

• Što je na podu, a što na zidu u pojedinim prostorijama? Na podu su postavljene ploče koje izgledaju kao daske starog brodskog poda. Ploče su u cijeloj kući, čak i na terasi, što čini vanjski i unutarnji prostor jedinstvenim. Zidovi su pokriveni drvom i obojani u bijelo.

• Kako je organizirana rasvjeta? Vrlo jednostavno, s emajliranim stropnim lampama i podnim svjetiljkama.

• Kako je riješeno grijanje? Svaka soba ima klima-uređaj te podno grijanje, a sve kupaonice imaju radijatore. Postoji peć na drva u dnevnoj sobi za zimske mjesece, a voda se grije preko solarnih panela i struje.

• Dnevni boravak je osmišljen i organiziran… Dnevni boravak ima dvostruku visinu stropa, i kao ostatak kuće. U bijeloj je boji. Stropne grede su zapravo nove, ali tretirane tako da su u starinskom stilu. Stari kofer služi kao pomoćni stolić. Dvije velike slike na zidu su retro posteri koje su vlasnici uokvirili.

• Blagovonica je osmišljena i organizirana… Blagovonica je predviđena na terasi gdje se nalazi veliki stol. Isto tako postoji mogućnost objedovanja i iznad kuće kod bazena, blizu roštilja i ljetne kuhinje.

• Kuhinja je osmišljena i organizirana… Kuhinja je kompaktna, ali funkcionalna za osam osoba pa dominira dupli štednjak i vrlo velik hladnjak. Ostali elementi su mješavina raznih izvora, suđe je obično i bijelo, lonci i tave su od emajla. Ljetna kuhinja je u sličnom stilu, sa starinskim kredencem u kojem se nalaze tanjuri i šalice od emajla te čaše od melamina, kako bi se izbjeglo pucanje stakla na bazenu.

• Spavaće su sobe osmišljene i organizirane… Spavaće sobe su opet bijele boje, koja dominira u cijeloj kući, u jednostavnom stilu. Naime, s svakoj sobi nastavlja se osnovna ideja bijelog drva. Također, vlasnici su našli starinski namještaj te ga obojali u bijelo.

• Kupaonice su osmišljene i organizirane… Svaka soba ima svoju kupaonicu. Na katu je još jedna kupaonica s kadom u retro stilu. Postoji i mala kupaonica blizu bazena.

• Terasa je osmišljena i organizirana… Terasa je vlasnicima omiljeni prostor u kući. Prostor je površine 40 četvornih metara, u jednom kutu je namještaj za dnevni boravak, a drugi kut odvojen je za blagovaonicu. Vlasnici su postavili staklene ograde pa izgleda kao da se interijer spojio s eksterijerom. S terase se vidi prednji dio plaže, te mnogobrojni surferi i jedriličari na jednoj od najljepših, ali definitivno najpoznatijoj bračkoj plaži, Zlatnom ratu.

• Postoji li neka ekstra prostorija? Iza kuće je bazen od 40 četvornih metara. Unutar tog područja je i blagovaonica, ljetna kuhinja pokraj roštilja te kupaonica. To znači da je moguće kuhati, objedovati, odmarati te u isto vrijeme paziti na djecu dok su u bazenu! Ovdje vlasnici većinom borave predvečer jer se tada spušta osvježavajući zrak s Vidove gore!

• S čim su vlasnici najzadovoljniji i zašto? Timski rad i sveukupni rezultat.

• Što bi vlasnici promijenili? Do danas, ništa.

• Najdraži dio kuće i zašto? Terasa. To je, kako kažu vlasnici, antistresna zona… Čisto opuštanje.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:20