U posjetu

Šarmantni stan Tatjane i Berislava kod zagrebačkog Ribnjaka: 38 kvadrata čiste kreative

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Kupovali su restaurirane komade poput prastare singerice, vitrine, fotelje, a krevet u spavaćoj sobi ponovno su prelakirali

Bračni par sam je napravio gotovo cijelu adaptaciju stana u centru Zagreba. Rušili su nepotrebne zidove, skidali žbuku da bi došli do cigle i micali stare fuge te postavljali nove. Uređenje je, pak, miks vintage i industrijskog stila

Tatjana je vizažistica, a njezin suprug Berislav bavi se marketingom. Oboje su jako kreativni, stalno u pokretu, željni promjena. Najbolje je to došlo do izražaja kada su naslijedili stan površine 38 četvornih metara, u strogom centru grada, točnije preko puta zagrebačkog Ribnjaka.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kupovali su restaurirane komade poput prastare singerice, vitrine, fotelje, a krevet u spavaćoj sobi ponovno su prelakirali

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Nekako smo odmah odlučili da ćemo stan preurediti u prostor za najam. Osmišljavanje i uređenje interijera u tu svrhu predstavljao nam je izazov. Htjeli smo dosta toga odraditi sami, bez da unajmljujemo nekog. Baš smo htjeli vidjeti koliko to mi sami možemo i kako će ispasti na kraju. Volimo i znamo puno stvari napraviti. Uostalom, već smo radili neke sitne građevinske intervencije po domu poput lijepljenja tapeta, rušenja zidova, farbanja, gletanja... a kupnja namještaja i detalja za dom dođe nam kao šlag na vrhu torte - sa smiješkom pričaju.

TOTAL RENOVACIJA

Ipak, kad se priča ozbiljno zavrtila, shvatili su da će tu biti dosta posla. Stan koji se sastoji od dnevnog boravka spojenog s blagovaonicom i kuhinjom te spavaće sobe i kupaonice trebalo je u potpunosti adaptirati.

- Zadnja renovacija je bila prije dosta godina i to se vidjelo. Jednostavno je prostor bilo neophodno ogoliti do temelja - otkrivaju. Tijekom adaptacije, ono što su mogli, odradili su sami. Prvo su srušili zid od dnevnog boravka kako bi napravili svojevrsni open-space. Zatim su srušili dio zida od kupaonice kako bi istu proširili i ušli u dnevni boravak. Spavaća soba im je bila premala da bi u nju stao bračni krevet, tako da su i tu morali rušiti zid i pomicati ga za 20 centimetara što im je u konačnici omogućilo dovoljno prostora za kretanje oko kreveta.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Jedan od zanimljivijih detalja u stanu su živopisne pločice koje su zaštitini znak Lisabona, grada čiju arhitekturu i keramiku vlasnici obožavaju

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Ono što nam je uzelo najviše vremena prije nego što su u stan ušli majstori bilo je skidanje žbuke da bismo došli do cigle.Prvo smo skinuli žbuku, a onda čeličnom četkom koju smo stavili na bušilicu šmirglali ostake. Konstantno smo bili u oblaku prašine pa smo nosili maske. Zatim smo skidali stare fuge i stavljali nove, a naposljetku je uslijedila impregnacija kao zaštita. Imali smo sreću jer nam je uskočio prijatelj pa smo taj posao konačno priveli kraju - prisjećaju se i dodaju da kada su majstori ušli u stan promijenjene su sve instalacije, uvedeno je etažno plinsko grijanje, promijenjena je drvena stolarija u PVC, stavljen je novi pod te nova sobna i ulazna vrata.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

OPUŠTENI DOJAM

- Kupaonica je bila kompletno razrušena tako da smo stavljali nove sanitarije, pločice... U dnevnoj zoni, blagovanici i kuhinji morali smo spustiti strop i staviti ploče od knaufa jer su stropovi bili prilično neravni.To je stara gradnja pa su stropovi od greda i trstike.Da bismo dobili starinski štih u cijelom smo stanu na stropu postavili štukature - kažu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Što se tiče uređenja, glavna vodilja im je, ističu, bila da stan izgleda toplo i opuštajuće te da se u njemu gosti osjećaju kao u svom domu. Htjeli su dobiti rustikalni vintage stil u kombinaciji s industrijskim stilom (kuhinja).

- Namještaj smo nabavljali svugdje. Kupovali smo restaurirane stare komade kao što su stara singerica, vitrina, fotelja, a krevet u spavaćoj sobi smo dali ponovno prelakirati. Poput većine drugih, Ikeu nismo zaobišli. Tamo smo kupili sofu koja se razvlači, jedan dio rasvjete... U ABC interijerima pronašli smo vintage drveni element s lavaboom - nabrajaju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

VIZUALNA VARKA

Općenito, u stanu prevladavaju bijeli, sivi i crni tonovi dok se najviše ističu dva velika crvena ciglena zida. Zanimljiv element su živopisne pločice u blagovaonici za koje je inspiracija bila Lisabon.

- Fascinirani smo tim gradom, njegovom arhitekturom i keramikom. Radi se o ‘azulejo’ tip pločicama vidljivim na svakom koraku. Puni dojmova krenuli smo u potragu za što sličnijima. Postavljanjem pločica na zid vizualno smo odvojili blagovaonicu od dnevnog boravka i kuhinje - kažu. Za sve informacije pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 20:39