U POSJETU

Savršeni spoj umjetnosti i prirode: kuća riječke slikarice Mirne Sišul i supruga Marina

 Rajan Milošević/Koridor 27
Kuća u istarskom selu Klarići pokraj Vodnjana puna je boja i dobrih vibracija, a u njoj se miješaju staro i novo

Riječka slikarica Mirna Sišul i njezin suprug Marin svaki slobodni trenutak provode u njihovoj prekrasnoj kući u selu Klarići pored Vodnjana. Katnicu od 300 četvornih metara počeli su graditi prije šest godina, a dovršili prošle, i sada uživaju u mirnim vikendima daleko od gradske vreve. Kuća se nalazi na osami i okružena je vrtom te hrastovom šumom, a uredila ju je Mirna pa je puna njezinih slika i zidnih tapeta. Često u nju dolaze s djecom, 15-godišnjom kćeri Mijom i 17-godišnjim sinom Vidom.

image

Kuća je puna zanimljivih detalja

Rajan Milošević/Koridor 27

Imanje od 4200 četvornih metara nazvali su Green Frame jer je puno zelenila, a ljeti ga iznajmljuju turistima. Kuća ima četiri spavaće sobe na katu, i svaka ima vlastitu kupaonicu. U prizemlju su još dvije spavaće sobe, velika blagovaonica, kuhinja i dnevni boravak. Pored kuće je veliki bazen, dječje igralište, kutak za fitness i stolni tenis.

image

Minimalistička kuhinja

Rajan Milošević/Koridor 27

- Gradili smo je za sebe pa nimalo ne sliči hladnim apartmanima za iznajmljivanje. Uređena je eklektično, puna je boja i dobrih vibracija. U njoj se miješaju staro i novo, što daje osjećaj topline doma. Oduševila je i dva šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su nam bili gosti, a u Klarićima smo imali i jedno indijsko vjenčanje. Ova kuća zrači mirom, radošću i veseljem, a ljudi to osjećaju. Ona je savršen spoj umjetnosti i prirode - kaže Mirna.

image

Dnevna soba u elegantnim sivim tonovima

Rajan Milošević/Koridor 27

Naime, sve slike koje su u kući, a ima dvadesetak velikih i tridesetak malih, Mirna je naslikala upravo na tom imanju, kako bi se što bolje uklopile u okoliš. U kući nema studio, ali kaže da joj nije ni potreban, jer su joj za slikanje dovoljni platno, kist i boje.

image

Pogled s travnjaka na bazen

Rajan Milošević/Koridor 27

- Najdraža prostorija nam je velika panoramska blagovaonica, koja ima staklenu stijenu dužine 10 metara prema bazenu. S druge strane je postavljena jednako duga moja tapeta Green Frame, kako se zove i imanje. U blagovaonici se na neki način spaja interijer i eksterijer, jer imamo prekrasan pogled na prirodu. Ponekad se pojave i ovčice koje pasu travu pa imamo sliku prave seoske idile. No najljepši su zalasci sunca, kad se čini da cijelo nebo gori. U blagovaonici imamo jedan kutak u kojem su dvije fotelje i stolić. Nema ništa ljepše nego predvečer pijuckati čašu vina i gledati zalazak sunca. A kad sunce zađe, pogledamo neku seriju ili razgovaramo, nabacujemo ideje i stvaramo planove - kaže Mirna, koja se poigrala bojama i na unutarnjim zidovima.

image

Terasa s kuhinjom na otvorenom

Rajan Milošević/Koridor 27

Dijelom su antracit, dijelom boje bijele kave, a starinski štih im daju štukature. I boja podova usklađena je sa zidovima: u prizemnom dijelu su postavljene svjetlosive keramičke pločice, a na katu tamnosmeđi bajcani parket.

image

Kuću okružuju stabla oraha

Rajan Milošević/Koridor 27

U kući je bezbroj detalja koji daju ugođaj. Lusteri u obliku šešira, stari fotografski aparati, obiteljske fotografije...

- Naši preci živjeli su na području Pule i Rijeke više od 150 godina. Imamo puno njihovih crno-bijelih fotografija, pa je u svakoj sobi mali retro kutak - otkriva Marin.

image

Jedna od kupaonica

Rajan Milošević/Koridor 27

Iako je većina namještaja izrađena po mjeri, manje komade u retro stilu nabavljali su sa svih strana, a najviše iz Nizozemske. Pazili su na svaki detalj pa je tako postolje za umivaonik izrađeno od stare hrastovine.

image

Spavaća soba s Mirninom slikom

Rajan Milošević/Koridor 27

Mirna posebno uživa u njihovom mediteranskom vrtu, čiji miris okružuje kuću. U njemu je posadila lavandu, ružmarin, ljetni jorgovan, ruže... Kaže da je vrtlarenje opušta i ispunjava jer voli dodir zemlje.

image

Spavaća soba s Mirninom slikom na zidu

Rajan Milošević/Koridor 27

- Imamo puno planova. Iako je oko kuće hrastova šuma, planiramo posaditi još stabala. S lijeve strane je susjedov maslinik, koji daje poseban ugođaj, pa bismo i mi rado imali svoj. Također, jednog dana želimo imati vinograd i raditi vlastito vino - kaže Mirna Sišul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 00:05