ODMOR ZA OČI

Savršeno bijeli stan od 59 kvadrata s impresivnim pogledom na grad

 Yaroslav Lukiyanchenko
Središte dnevnog boravka otvorenog plana je ploča od patagonijskog kvarcita s prozirnim kvarcnim slojevima iza kojih se nalaze LED svjetla

- Ovo je jedinstven stan na visokom katu s oštrim kutovima i velikim prozorima. Naš glavni zadatak bio je napraviti mjesto pogodno za promatranje grada Moskve, objašnjava na samom početku arhitekt Alexander Tischler.

image
Yaroslav Lukiyanchenko

Boriti se s kutovima od 70 stupnjeva prilično je teško, ali arhitekti su se trudili organizirati ergonomičan prostor od 59 metara četvornih: stvorili su nešto prostora za pohranu, radni stol i zonu za odmor. Iako stan posjeduje velike prozore koji osvjetljavaju cijeli prostor, oni se ne mogu otvoriti; ispod stropa su samo mali ventilatori. Arhitekti su razvili sustav ventilacije i klimatizacije kako bi stan uvijek imao svježeg zraka, a također su dizajnirali i proizveli sav namještaj od ormara posebno za ovaj stan.

image
Yaroslav Lukiyanchenko
image
Yaroslav Lukiyanchenko

Središte dnevnog boravka otvorenog plana je ploča od patagonijskog kvarcita s prozirnim kvarcnim slojevima iza kojih se nalaze LED svjetla. Navečer kamen postaje impresivna svjetiljka. Cijela soba također je dizajnirana u različitim nijansama kvarcita. Jedan od izazova u vezi s otvorenim dnevnim boravkom bio je objesiti TV tako da se može vidjeti iz bilo kojeg kuta. Uz to, arhitekti su bili primorani organizirati što više skladišnih prostora. Kao rezultat toga, objesili su TV na lažnu fasadu ormarića, a iza televizora je mjesto za vješanje odjeće.

image
Yaroslav Lukiyanchenko
image
Yaroslav Lukiyanchenko

U početku su kuhinja i dnevni boravak bili odvojeni. Ove dvije prostorije spojene su hodnikom tako da se glavna prostorija vidi odmah nakon ulaska u stan. Saznajemo kako je klijentica je željela imati mjesto uz prozor s pogledom na grad, te su arhitekti prema toj želji oblikovali kuhinju. Sudoper se nalazi uz prozor, a radna ploča se pretvara u radni stol i mjesto za doručak.

Sam ton stanu daju bijeli stol i stolice te ormar s mat brončanim staklenim frontama. Ormar je bio želja investitorice, postavljanje ovog komada namještaj baš na to mjesto dodaje malo prostora za pohranu posuđa i ukrasnih dijelova.

image
Yaroslav Lukiyanchenko

- Odmaknuli smo se od klasičnog dizajna koji je izvorno predložila klijentica i odustali od stroge simetrije i zidnih dekoracija. Unatoč asimetriji, pa čak i "nasumičnim" shemama postavljanja zrcala, naš je dizajn dosljedan u pogledu boja i tekstura. Svaki detalj interijera ogleda se u ukrasnim elementima i komadima namještaja, kaže arhitekt.

image
Yaroslav Lukiyanchenko
image
Yaroslav Lukiyanchenko

Spavaća soba također je nepravilnog oblika. Složeni kutovi ovog prostora ponavljaju se u spuštenom stropu koji skriva LED svjetla i ventilacijske rešetke. Asimetričnost sobe podupiru velika ogledala iznad uzglavlja. Osim toga, spavaća soba je opremljena mjedenim svjetiljkama postavljenim iznad noćnog ormarića.

image
Yaroslav Lukiyanchenko

U kupaonici ukrašenoj mramorom i aluminijskim mozaicima obojanim mesingom ponavlja se glavna paleta interijera. U prostor se smjestio ormarić u kojem se nalaze perilica i sušilica. Aparati su skriveni kao i u kuhinji: njihova baza je izrađena od bijelog emajliranog MDF-a prekrivenog profinjenim sjajnim staklom. Također je moguće odlagati stvari u jedinici ispod umivaonika, iza ogledala i iznad WC školjke. Rebraste fronte podsjećaju na ormariće za predsoblje, a svaka od njih ima ručke od tekstila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 14:42