ISTRA

Savršeno mjesto za odmor duha i tijela

Bračni par iz Njemačke za 23. godišnjicu braka darovao si je najljepši poklon - kuću za odmor u Hrvatskoj, u kojoj vladaju dobra energija, ljubav i predanost. To su uspjeli zahvaljujući svojim idejama te suradnji s arhitekticom Elenom Floričić Škahić.

Riječ ananda u nekim od brojnih indijskih jezika označava najveću sreću te je ujedno i jedno od češćih imena koje djeca dobivaju u toj južnoazijskoj državi. Iz razloga što ih je prilikom odabira ljetne rezidencije preplavio upravo takav osjećaj velike sreće, Maria i Bernhard Lößl su svoju vilu u istarskom mjestu Mali Kosi, na vrhu brda s kojeg se pruža predivan pogled na cijeli Kvarner, nazvali Villa Ananda.

- Ni na kojem drugom mjestu se ne osjećamo tako kao ovdje. Kada smo prvi puta ugledali pogled koji puca preko zaljeva i morskog plavetnila ostali smo zapanjeni. Bilo nam je jako važno pronaći lokaciju na kojoj ćemo sagraditi kuću u kojoj će vladati dobra energija, ljubav i predanost, a trudili smo se pronaći i arhitekte te izvođače koji dijele naše mišljenje. I nakon godinu i pol dana radova, 18. srpnja prošle godine, proslavili smo otvorenje Ville Anande. Bio je to ujedno i najljepši poklon za našu 23. godišnjicu braka - prisjetili su se vlasnici koji inače žive u Njemačkoj,
Sama kuća prostire se na 200 kvadrata, a okružuje je više od 1700 četvornih metara okućnice na kojoj su velika terasa s 'infinity' bazenom i vrt prepun bilja, začina i grmlja tipičnog za istarsko podneblje.

Kako je parcela na kosom terenu, vlasnici su najniži dio odlučili ostaviti netaknutim kako bi zadržali kombinaciju divljeg i romantičnog ugođaja poluotoka.
Kuća je izvana koncipirana tako da je na gornjem dijelu, okrenutom prema naselju polukružnog oblika te je fasada obložena kamenom kako bi se što bolje uklopila u izgled mjesta, dok su na strani okrenutoj prema moru veliki panoramski prozori kako bi se more što bolje vidjelo iz svakog djelića kuće. S istočne strane vila je okružena zidom koji je brani od udara bure i osigurava privatnost stanarima.
Prilikom osmišljavanja arhitektonskog projekta za kuću usko smo surađivali s arhitekticom Elenom Florčić Škahić koja jako dobro poznaje lokalne prilike poput bure i zna kako izgledom objekt najbolje uklopiti u postojeće naselje i okoliš. Interijer je pak opremljen prema našim zamislima, a trudili smo se držati modernog stila s ponekim neobičnim detaljem te postići ugodnu atmosferu u kojoj se možete osjećati kao kod kuće te sklad s okolnom prirodom.
Na žalost u Hrvatskoj nismo mogli pronaći odgovarajući namještaj pa smo sve kupili ili dali izraditi u Njemačkoj, u nekoliko navrata automobilom i prikolicom prevezli do Ville Anande i sami sastavili - kazali su Maria i Bernhard Lößl.

Ulaskom u kuću prvo što primijetite je veliki otvoreni prostor koji sadrži dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu te ogromne panoramske prozore. Primjerice, uz blagovaonicu je prozor dimenzija 240x620 centimetara pa imate dojam kao da objedujete na otvorenom, dok je u dnevnom boravku prozor s ugrađenom klupicom koji poziva da sjednete i čitate, sanjarite ili promatrate brodove kako prolaze. Dojam prostranosti i prozračnosti pojačavaju i stropovi čija visina varira od 3,20 do 4,20 metara, a tijekom zimskih mjeseci može se uživati uz kamin.
Gdje god je to bilo moguće, koristili smo prirodne materijale. Svi podovi su obloženi masivom dimljenog i uljenog hrasta, a u kupaonicama su pločice izrađene od prirodnog kamena. Kako nismo željeli miješati previše različitih vrsta materijala, i namještaj je izrađen od uljenog drva. Kuhinjske elemente i ovalni stol s natpisom "eat, enjoy, love, talk and dream" izradio je naš sin, a kuhinjski aparati su tvrtke Gaggenau - opisali su vlasnici koji inače drže seminare duhovne obnove pa su kroz cijelu kuću provukli elemente za koje vjeruju da mogu pridonijeti boljem duhovnom zdravlju.
Tako je u dnevnoj sobi na zidu veliki simbol 'Cvijet života' koji u mnogim drevnim, ali i modernim kulturama smatraju svetim. Simbol se pojavljuje i na zidovima te na jastučnicama u spavaćim sobama.

- Na kutove kuće ugrađen je po jedan poseban kamen s ljekovitim svojstvima koji bi trebao štititi svaku osobu koja uđe u kuću - istaknuli su vlasnici i dodali da su inspiraciju za uređenje spavaćih soba pronašli u 4 elementa, zemlji, vodi, vatri i zraku za koje su stari grčki filozofi vjerovali da su temeljni elementi od kojih je sve satkano. Kuća ima 5 spavaćih soba pa su četiri uređene tako da predstavljaju po jedan element, a jedna, najveća, sadrži sva 4 elementa.
Svima su zidovi obojeni u boju vanilije, a razlikuje se samo zid iza uzglavlja kreveta koji je obojen u boju koja odgovara elementu; soba vatre ima crveni, soba zemlje smeđi, soba vode plavi, a soba zraka sivi zid.

- Iz gotovo svake sobe je ujutro moguće vidjeti izlazak sunca i to je najprirodniji mogući način buđenja. Za svaku smo sami izradili i posebne lampe od starog drveta u koje smo umetnuli kamen ahat izrezan tako da predstavlja element sobe. Ahat je vrlo važan kamen koji štiti od negativne energije i bolesti te potiče ljubav prema vama samima i prema drugima - tvrde vlasnici.
Sobe su opremljene i vlastitom kupaonicom u neutralnim bojama i zamišljenim kao zone opuštanja, a u onoj najvećoj je kupaonica sa samostojećom kadom i umivaonicima ukomponirana unutar spavaonice.
- Zaista želimo da se svi koji dođu u Villu Anandu osjećaju dobro i ugodno i drago nam je što smo je mogli sagraditi na ovakvom predivnom mjestu - zaključuju vlasnici koji ovdje ne staju već uz kuću tijekom ove zime planiraju sagraditi okruglu dvoranu za seminare, također opremljenu panoramskim prozorima čiji bi krov trebao biti prekriven travnjakom. Osim toga, na garaži žele urediti dodatnu terasu te sagraditi i vanjsku kuhinju kako bi gosti mogli što više uživati na otvorenom.

Foto: Rajan Milošević, Level 52

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:13