FANTASTIČAN STAN

Savršeno ušteđen i optimiziran prostor u malom stanu od samo 39 kvadrata

@netspacedesign

 Hey!Cheese
Razvijajući značajke kulturne baštine prema načelima urbane obnove, dizajn stana je usredotočen na bitan, a ne pretjeran dizajn

Dizajneri iz studija NestSpace, Jun-Cheng Yeh i Chun-Ting Yeh nedavno su projektirali mali stan kojeg nazvali Duet stan zbog načina na koji je projektiran – prenosi Designboom. Ovaj stan u Tajvanu od 39 metara četvornih integrira tradicionalne tajvanske arhitektonske simbole u kompaktni suvremeni dizajn.

image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese

Razvijajući značajke kulturne baštine prema načelima urbane obnove, dizajn stana je usredotočen na bitan, a ne pretjeran dizajn kako bi se postigla udobnost i fleksibilnost u malenoj rezidenciji. Dok estetika stana proizlazi iz tradicionalnih slika spajanjem ‘starih‘ i ‘novih‘ značajki, raspored prostora slijedi otvorenu strategiju za vertikalni razvoj, proširujući raspored prema gore.

image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese

Dizajneri se oslanjaju na tradicionalne elemente kao što su krovne ploče i zemljani zidovi kako bi se razvili u dizajnerske kodove, kao što su ravne linije, kutovi i lukovi koji tvore prostorne značajke. Prostor s prirodnom teksturom spaja tradicionalne oblike i nove značajke minimalističke arhitekture.

image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese

Dnevni boravak primjenjuje ritmički uzorak lukova na stropu koji podsjeća na pločice na krovovima bungalova. Formiranje smanjuje pritisak ograničenja visine pametno proširujući skrivenu funkciju stropa. Zajednički prostor krase zemljani tonovi i svijetla hrastovina za prirodan i topao ambijent. Ekološka zidna boja prilagođava vlažnost unutarnjeg prostora rješavajući probleme s vlagom uzrokovane vremenskim prilikama i položajem zgrade.

image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese

Slijedeći "otvorenu" i "vertikalnu" strategiju rasporeda, izgled projekta je razvijen okomito za uštedu prostora i optimizaciju. Ovo prostorno sklapanje stvara izbor pogleda između visinskih prijelaza i pametno proširuje dodatni skriveni prostor za pohranu. Područja imaju prirodno svjetlo i poboljšanu ventilaciju.

image
Hey!Cheese
image
Hey!Cheese

Interijer postavlja velike geometrijske volumene u različitim oblicima tvoreći besprijekoran prijelaz kroz različite zone kao nevidljivu podjelu. Zajednički prostori kao što su dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica i višenamjenski prostor za čitanje učinkovito su organizirani u progresivnom tlocrtu i uživaju u slobodnom kruženju svjetla i protoka zraka. Ponavljajući uzorci primijenjeni u cijelom prostoru te izdubljeni ormarići i nasloni za ruke stvaraju različite perspektive. Unatoč ograničenom prostoru, stan još uvijek nudi dovoljno spremišta u konkavnim skrivenim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 09:55