Top-destinacija

Savršeno utočište na Pagu...

...kao stvoreno za pravi, hedonistički godišnji odmor. Za projekt preuređenja hotela Boškinac zadužena je bila arhitektica Ana Penavić iz studija Madres koja nam je ispričala sve o tom zadatku

Svima nam je potrebno barem jedno sretno mjesto na koje možemo otići u bilo kojem trenutku, da jednostavno možemo zatvoriti oči i otputovati negdje gdje smo okruženi mirom i ugodom, pogotovo dok smo još za radnim stolom i približavaju se ljetne vrućine. Prošetati se bosonog kamenom terasom u hladu maslina i borova, omamljen mirisom soli i ružmarina popiti čašu vrhunskog domaćeg vina te zaboraviti da postoji bilo što drugo definitivno je ono “sretno mjesto” o kojem propovijedaju svi psiholozi. Sretna mjesta ne moraju biti samo proizvod naše imaginacije, ponekad je moguće i doista ih posjetiti.

Zato smo se uputili u Novalju na Pagu i daleko od vreve otoka pronašli i razgledali zamišljeno utočište u hotelu Boškinac koji je u vlasništvu Borisa i Mirele Šuljić.

Skriven među visokim borovima, hotel pripovijeda stogodišnju priču o suradnji čovjeka i prirode. Vlasnici ovaj hotel zamišljaju kao svoj dom i kao svaki dobar domaćin žele svojim gostima pružiti da se i oni tako osjećaju, zato su u uređenju najviše pozornosti željeli posvetiti udobnosti i jednostavnosti.

Željeli smo ogoliti prostor od svega suvišnog i naglasiti prirodnu jednostavnost, kaže ana Penavić

Arhitekti pak, očarani dobrodošlicom prekrasnog vanjskog prostora, nisu vidjeli drugog načina nego da istu priču nastave i u unutrašnjosti hotela. U preuređenju hotela Boškinac studio Madres pod vodstvom arhitektice Ane Penavić odlučio se za bezvremenski dizajn.

- Prvi nam je cilj bio ogoliti prostor od svega suvišnog i naglasiti prirodnu jednostavnost koja prije svega pruža udobnost - napominje arhitektica Ana Penavić.

Sami svoji majstori

Vlasnici su sami izradili puno toga u stanu, među ostalim kuhinjski stol, kuhinjske police na kojima su začini, kuhinjsko staklo s fotografijom šume te radnu površinu kuhinje

U sklopu hotela nalazi se mala obiteljska vinarija gdje u ambijentu drvenih stolova i zidova od opeke možete kušati odlična vina domaće proizvodnje.

- Samu vinariju nije bilo potrebno dodatno uređivati jer je već odisala duhom bezvremenosti koji je bio zvijezda vodilja cijelog našeg dizajna - ističe arhitektica i dodaje da su u cjelokupan unutarnji prostor, od bara, restorana i lobija pa do 11 postojećih soba, od kojih su dvije uobičajeni apartmani i jedan predsjednički apartman, unesene nenametljive prirodne boje koje okružuju i sam hotel.

Arhitekti su posebno za hotel dizajnirali sav namještaj

Te divne knjige

Knjige su jedna od vodećih dekoracija u hotelu i ima ih zaista puno tako da gosti mogu slobodno odabrati neku po svojim željama i potrebama

- Željeli smo da sve sobe budu u istim blagim tonovima bijele, sive i bež boje, osim predsjedničkog apartmana koji je obojan u morsku plavu boju kako bi se tim detaljem dodatno istaknuo i povezao s okolišem - objašnjava arhitektica.

Što se tiče same rekonstrukcije soba, ona nije zadirala u zatečene dimenzije, a isto vrijedi i za namještaj.

- U svim sobama s namjerom smo zadržali zatečene dimenzije starinskih kreveta koji su predimenzionirani, ali u još jednom obliku čine hotel Boškinac posebnim mjestom za odmor - kaže Ana Penavić.

Arhitekti su posebno za hotel dizajnirali sav namještaj kako bi njegovim jednostavnim starinskim izgledom ostavili dojam svevremenosti. Drveni ormari, komode i kreveti svojim dizajnom neodoljivo podsjećaju na davni posjet baki na otok tijekom školskih praznika.

Pečat starih vremena

Drveno i željezno stepenište privlači pažnju i daje prostoru potreban duh i pečat nekih dobrih, starih vremena, prošlosti koja budi ugodna sjećanja

- U dizajniranju nam je funkcionalnost i udobnost na prvome mjestu, u vremenu u kojemu vizualnost dominira svim domenama, gdje je važno da sve prije svega izgleda lijepo, mi smatramo da je ipak prvenstveno najbitnije da namještaj bude udoban i da doista može poslužiti svrsi kako bi se posjetitelj mogao odmoriti - navodi arhitektica.

Sveukupna tipologija koja ih je dočekala odiše nekim starim vremenima i zadržana je kao određeni portal koji posjetitelju pruža mogućnost isključivanja iz svakodnevice.

Relaksacija bojama

Odlučeno je da će u interijeru biti nenametljive boje koje smiruju oči, dušu i tijelo i koje najbolje relaksiraju osobu koja se ovdje nalazi

- Cjelokupnom dojmu posebnosti željeli smo pridonijeti i umjetničkim radovima koje smo postavili unutar hotela - objašnjava arhitektica. Umjetnica Lidija Boševski, koja i inače u svojim radovima propituje odnos materije i vremena, svojim keramikama i glinenim posudama koje inspirativno nastaju na temeljnim odrednicama Paga, kao što su kamen, maslina ili sol, neodvojivo se uklopila u već spomenutu suradnju vanjskog i unutarnjeg prostora hotela koji opstaje u nekom drugom vremenu. Sanja Šebalj tapiserijama unosi bliski prizvuk doma, a Koraljka Kovač svojim slikocrtežima zaokružuje cijelu nenametljivu umjetničku priču.

Čarobno plavetnilo

U ovom apartmanu smještena je i samostojeća kada kako bi čaroban ambijent bio potpun

Predsjednički apartman je obojan u dominantnu modru boju koja ga čini mističnim i daje mu kraljevski štih

- Vizualni identitet kompletnog hotela potpisuje Lana Cavar, a Maja Milić je zadužena za novu signalistiku hotela koja je ujedno i ručni rad - dodaje arhitektica Penavić.

Vlasnici hotela u suradnji s arhitektima vrijedno su se potrudili ne samo da se njihovi gosti zasluženo odmore, nego su im stvorili i sretno mjesto koje mogu ponijeti sa sobom kamo god krenu.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2022 07:07