Barokni dvorac

Senzacija na tržištu nekretnina: Prodaje se dvorac Mali Tabor. Pola milijuna eura za povijest!

 Remington Realty Hrvatska
Sagrađen je krajem 15. stoljeća kao renesansni kaštel te je potom preuređen u barokni dvorac

Prvo je bio u vlasništvu hrvatsko-ugarskog bana Ivaniša Korvina, a potom je tri stoljeća njime upravljala obitelj Rattkay

Dvorac Mali Tabor, smješten u blizini hrvatsko-slovenske granice i rijeke Sutle, prodaje agencija Christie's Remington Realty Hrvatska po cijeni od 570.000 eura. Udaljen je oko sat vremena vožnje od centra Zagreba. Sagrađen je krajem 15. stoljeća kao renesansni kaštel te potom preuređen u barokni dvorac.

image
Remington Realty Hrvatska

DVA KRILA

Od 1490. do 1504. bio je u vlasništvu hrvatsko-ugarskog bana Ivaniša Korvina. Gotovo tri stoljeća njime je upravljala moćna mađarska obitelj Rattkay. Tijekom njihove vladavine, krajem 17. stoljeća, renesansni kaštel je preuređen u dvorac s dva krila s unutarnjim dvorištem i četiri cilindrične kule. Od ovog kaštela sačuvani su zapadni i sjeverni obrambeni zid. U 19. stoljeću nadograđen je u jednokatni barokni dvorac, kada je srušen sjeverni obrambeni zid kaštela, a prostor između gospodarske zgrade i aneksa istočnog krila dvorca dobio je novi ulazni portal koji je sačuvan do danas, stoji u tekstu u kojem agencija opisuje dvorac.

image
Remington Realty Hrvatska

NUŽNA OBNOVA

Godine 1793. godine umire posljednji grof Rattkay bez muškog potomka i tada dvorac Mali Tabor nasljeđuju djeca Ane Rattkay, Leopoldina i Josip Wintershofen.

Krajem 18. stoljeća u vlasništvo dvorca dolazi irska plemićka obitelj obitelj baruna Kavanagh-Ballyane kada se Simon Henry Kavanagh oženio Leopoldinom Moscon, unukom Ane Rattkay. Tako je polovina ovog posjeda bila vlasništvo obitelji Kavanagh koja u svojem rodoslovlju ima rodbinsku povezanost s engleskom kraljicom Marijom Stuart.

Nalazi se na fantastičnoj lokaciji s vizurama bregova Zagorja s jedne strane te pogledom na Kamniške Alpe s druge

Jedinstveni značaj kaštela i dvorca kao spomenika leži u obilježjima i renesansnog i ranobaroknog dvorca te pripada rijetkim primjerima srednjovjekovne svjetovne arhitekture na području kontinentalne Hrvatske.

Dvorac se nalazi na fantastičnoj lokaciji s vizurama bregova Hrvatskog zagorja s jedne strane te pogledom na snijegom pokrivene vrhove Kamniških Alpa s druge strane. Ima površinu od oko 1250 kvadrata na parceli od 50.570 kvadrata. Nužna je obnova.

Posebna je sreća kada netko kupi dvorac i kvalitetno ga obnovi te tako sačuva hrvatsku baštinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:04