Zaboravljena arhiva

Senzacionalno otkriće: Slučajno pronađeni nacrti kapitalnih ostvarenja Marijana Haberlea

 Udruženje hrvatskih arhitekata
U arhivi biroa Forum pronađeni su nacrti svih njegovih kapitalnih ostvarenja, poput onih Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski

Haberle je bio jedan od genija hrvatske arhitekture, primjerice, autor je Tehničkog muzeja u Zagrebu, rijetke zgrade javne namjene od drvene građe. Bio je osnivač biroa Forum koji je nekoć bio u Petrinjskoj ulici.

Tijekom adaptacije zgrade u Petrinjskoj ulici 7 u Zagrebu u studenom ove godine u podrumu je pronađena arhiva arhitektonskih projektnih biroa Forum i Prostor, javlja Udruženje hrvatskih arhitekata, koje je nedavno lansiralo novi redizajn službene internetske stranice.

image
Udruženje hrvatskih arhitekata

- U vrijednoj arhivi biroa Forum, čiji je osnivač i glavni projektant bio arhitekt Marijan Haberle (Zagreb, 1908. - Rijeka, 1979.), pronađeni su nacrti svih njegovih kapitalnih ostvarenja, poput proširenja Zagrebačkog zbora na Savskoj cesti (danas Tehnički muzej), Brodarskog instituta, Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu, Visoke tehničke škole za pogonske inženjere (danas FSB), Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, hotela na Plitvičkim jezerima, Radničkog sveučilišta Đuro Salaj i željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu - navodi UHA.

image
Udruženje hrvatskih arhitekata

Uz veliku podršku izvođača radova, tvrtke Kvantum iz Zagreba, građa je razvrstana i pripremljena za preuzimanje, u čemu su sudjelovali Tamara Bjažić Klarin (Institut za povijest umjetnosti), Frano Petar Zovko (Udruženje hrvatskih arhitekata), Martina Ivanuš i Filip Pračić. Više stotina originalnih nacrta preuzeo je Hrvatski državni arhiv, zahvaljujući podršci Saše Haberlea, unuka arhitekta.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 21:42