cool mjesto

Shanti House: Nekadašnja obiteljska vikendica nadomak Samobora postala oaza za ljubitelje joge

 Shanti House
Svjetlo i zelenilo postalo je dio interijera zahvaljujući velikim prozorima i otvorenom prostoru

Prije dvije godine na obroncima Samoborskog gorja zaživjela je Shanti House, "kuća mira" u kojoj je grupa entuzijasta počela organizirati jogijske vikende povlačenja. Danas ju s uživanjem koriste za duhovnu obnovu, privatna druženja, a odnedavno je dostupna i za najam. Pokretačica ovog sjajnog projekta, Sandra Đidara Bianco, za samu kuću je vezana od djetinjstva.

Info

Uređenje: dipl. arh. Mladen Krovinović

Kvadratura: 100 m2 plus okućnica

www.gaia-yoga.com FB Shanti House

image
Shanti House
image
Shanti House

Zelenilo je postalo dio interijera zahvaljujući velikim prozorima i otvorenom prostoru, a tu je i terasa s pogledom

- Shanti House nekadašnja je vikendica, osmišljena za brojnu obitelj. Početkom sedamdesetih moj se djed zaljubio u pogled koji puca sa samoborskih brežuljaka na stari grad i odlučio izgraditi obiteljsku vikendicu. Baka je izrazila želju da sobe budu nalik unutrašnjosti Orient Expressa, nekadašnjeg luksuznog vlaka koji je povezivao Pariz i Europu s istokom. Tako je pod bakinim budnim okom, u dogovoru s njezinim šogorom, tada poznatim arhitektom Mladenom Krovinovićem, gornja etaža kuće sagrađena od drveta, s tematskim sobama, svaka u svojem stilu i boji - prisjeća se Sandra, kojoj je ipak najdraža od svega lokacija.

image
Shanti House

Sandra Đidara Bianco preuredila je i prenamijenila vikendicu koju su, inspirirani unutrašnjosti Orient Expressa, gradili njezini djed i baka

Na osami

- Na sreću, kuća je bila i ostala na osami - posljednja u nizu, na obroncima Samoborskog gorja, okružena stoljetnim hrastovima i kestenovom šumom, te je do danas ostala prava mala oaza uronjena u zelenilo i mir. Upravo su me mir i priroda potaknuli da prije nekoliko godina donesem odluku o otkupu kuće od ostatka obitelji. Kuća je zahtijevala kompletnu obnovu i preuređenje, koje je trajalo tri godine. Tada nismo imali cilj da se namijeni posebnoj, današnjoj funkciji - objašnjava i dodaje kako se u tijeku obnove, kada su srušeni unutarnji zidovi koji su dijelili ambijent na manje prostorije (kuhinja, blagovaonica), otvorio pun potencijal kuće.

image
Shanti House

Zadržan je originalan dizajn iz 70-ih godina i toplina drvenih zidova, uz dašak modernog, svijetlog i prozračnog

image
Shanti House

- Svjetlo i zelenilo postalo je dio interijera zahvaljujući velikim prozorima i otvorenom prostoru te se počeo nazirati puni potencijal i rađati ideja o idealnom mjestu za joga retreate, radionice i događaje. U interijeru nam je bila želja da zadržimo originalni dizajn iz sedamdesetih i toplinu drvenih zidova, uz dašak modernog, svijetlog i prozračnog. Upravo je to danas karakteristika ambijenta kuće Shanti - iznimno ugodan i topao prostor u kojem jedva čekaš družiti se, vježbati ili zaplesati u prostranoj shali, sobi za prakticiranje joge, popiti čašu vina uz kamin, sjesti uz delicije za hrastov stol - pokušava nam dočarati vlasnica, inače diplomirana modna dizajnerica s velikim interesom za dizajn interijera.

image
Shanti House

Namještaj je miks domaćih trgovina i velikih brendova, a pojedine stare komade sami su obnavljali. Suveniri su s putovanja na Tajlandu i u Indiji

image
Shanti House

U kući ima mjesta za 11 osoba u pet spavaćih soba, kao i u shali, gdje stanu deset vježbača i učitelj. Najupečatljiviji elementi u prostoru su veliki prozori na istočnoj i zapadnoj strani, toplina drvenih zidova te terasa s koje puca pogled na nezaboravne zalaske Sunca.

Muke s majstorima

- Namještaj smo nabavljali gdje god bismo našli nešto što se uklapa u ideju o prostoru za uživanje - od domaćih dućana do velikih brendova, od suvenira s putovanja na Tajland i u Indiju do onih dobrih, starih komada na Njuškalu kojima smo udahnuli novi život. Hrastov stol i klupe sami smo obnovili gledajući tutorijale na You Tubeu - smije se vlasnica, a na naše pitanje koji je bio najstresniji dio procesa kaže da je to bila prva faza preuređenja.

image
Shanti House
image
Shanti House

- Zbog nekvalitetnog majstora u prvoj fazi uređenja, koji je osim loše izvedbe 'odmaglio' s avansom za radove koje nikada nije dovršio, u tijeku prvog organiziranog yoga retreata procurio je strop u donjoj kupaonici zbog loše postavljenih cijevi u gornjoj kupaonici, zbog vode su se namočile instalacije u stropu te je usred programa kuća ostala bez struje, a upotreba kupaonica bila je ograničena. Na sreću, jogiji su prilagodljivi, pa je retreat ipak bio vrlo uspješan i sretno završio - prisjeća se Sandra Đidara Bianco, a nas za kraj zanima kako je koncipirana ta vrsta obnove duha i tijela.

- Green Gaia joga retreati koncipirani su kao vrlo dostupan bijeg od svakodnevnice, gdje se uranja u prirodu, tišinu, prakse joge i samog sebe, podržani ugodnim ambijentom kuće Shanti. Najčešće organiziramo vikend joga povlačenja ili tematske radionice - od petka do nedjelje, imamo i predivnog veganskog kuhara koji nam donosi najfinije delicije iz vlastitog vrta, naši učitelji joge imaju gotovo dvadesetogodišnje iskustvo te jednako podržavaju i inspiriraju one koji se tek susreću s jogom, kao i napredne vježbače ili učitelje - rekla je Sandra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 07:25