U GOSTIMA

ŠIK DOM U LONDONU KOJI JE UREDILA MARINA IZ ZAGREBA Šarmantnih 40 kvadrata stana koji je zapravo studio

 Marina Barešić
Nakon sedam godina rada u Zagrebu Marina Barešić, inače ekonomistica, spakirala je svoje kofere i krenula u daleki svijet u potrazi za širim poslovnim mogućnostima.

Došla je do Londona gdje se zaposlila u osigurateljnom sektoru. I dok radne dane Marina provodi u modernim neboderima londonskog The Cityja, popodneva i vikende provodi u obilasku interijerskih dućana, concept storeova, DIY i hobby dućana te naposljetku u svom šik londonskom domu. Ovdje, ističe Marina, osim što živi, ona i kreativno stvara, točnije izrađuje, dorađuje i uređuje svoje mini i velike projekte i svoj životni prostor.

- Živim u sjevernom Londonu, u kompleksu zgrada koje čine kružno zatvoreno dvorište te se stoga cijeli promet odvija izvan kompleksa, što pruža osjećaj mira i tišine u unutarnjem dvorištu na koje gleda moj stan. Zgrada je novogradnja, a u dvorištu ispred mog stana i balkončića nalazi se mali bazen, sjenica i drveni stol za piknik - kaže Marina i dodaje kako je njezin stan zapravo studio koji ima i odvojeno predsoblje što često nije slučaj u studio tipu stana u Londonu.

Marina Barešić

Pored toga, stan ima i spremište koje se skriva iza dvostrukih ugradbenih vrata pa izgleda kao da se iza njih nalazi ormar ili kakva druga soba. Nadalje, kuhinja je ukomponirana u cijeli prostor studija na način da je izdvojena iza ugla pa djeluje kao zasebna prostorija. Uz stan dolazi i mali balkon. Inače, stan u kojem živi Marina ima samo 40 kvadrata, a poseban je prije svega zbog velikih staklenih stijena odnosno prozora i balkonskih vrata koje se pružaju duž gotovo cijelog jednog zida.

- Pod je u potpunosti drveni kroz cijeli stan, što uglavnom nije slučaj u londonskim stanovima koji su prekriveni tepisima, pa čak i hodnici i stepeništa. Zanimljivo je što su zidovi obojeni u sivo-bež nijansu koja daje neki poseban osjećaj, u odnosu na uobičajenu bijelu boju zidova - tumači Marina, koja u ovom stanu živi kao podstanar pa je shodno tome, kad se tek doselila u njega, u njemu našla nekoliko komada namještaja, i to većinom sve u bež i sivim nijansama. To joj se jako svidjelo jer je na prvi pogled bilo jasno kako će se njezini pastelni i shabby chic detalji i komadi namještaja uklopiti u postojeću paletu boja.

- Ormar i ladičar koji su me zatekli u stanu su u stilu shabby drveta, a stolice uz stol za blagovanje nordijskog stila, čistih linija, jednostavne i besprijekorne. Svi komadi namještaja su se već na prvu lijepo uklapali zajedno te sam mogla zamisliti kako će se moji detalji divno utopiti u te nježne pastelne nijanse - govori i dodaje kako se u stanu nalazi i stakleni okrugli stol koji nije u njezinom najdražem stilu jer ona voli drvo.

Marina Barešić

Međutim, odlučila ga je zadržati jer s obzirom na to da je kružni, zauzima manje prostora od primjerice kvadratnog stola - kaže Marina koja je nakon useljenja u stanu dodala svoje police, i to bijele uz balkonska vrata koja je kupila u Kiku u Zagrebu te ih dostavila u London. Kaže, toliko su joj se svidjela da im nije mogla odoljeti.

- Kupila sam još jedne police koje se naslanjaju na zid i to sam kupila preko Amazona. Sive su boje i nagnute, a samim time odlično rješenje jer nema bušenja zidova (što nije dopušteno u unajmljenim stanovima). Tako se dobije puno više prostora za odlaganje vlastitih stvari nego na bilo koji drugi način. Također sam dodala dressing table, tj. stolić za uređivanje i šminkanje kojemu sam promijenila drške na ladicama iz običnih bijelih u retro i morski stil te još dodala šarene resice kao kreativni detalj. Noge stola sam doradila akrilnom bojom, u nijansi kadulje, i uz pomoć šablona nalik na pločice. Od Ikeinih drvenih kašeta izradila sam ladičar, tako što sam nekoliko njih naslagala jednu na drugu, obojila ih, doradila raznim uzorcima šablona-pločica te izbušila rupe i dodala keramičke ručke u vintage stilu. Stanu sam dodala i vrata od starog ormara koja sam ispisala francuskim citatima. Na vrata sam objesila lampice koje stvaraju ugodnu atmosferu pred spavanje - zaključuje Marina.

Foto: Marina Barešić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:43