Kako živimo

Odlično uređen stan od 45 kvadrata u Samoboru

Glavni adut simpatičnog stana od 45 kvadrata u Samoboru je zeleno okruženje, koje kroz velike prozore potpuno prožima životni prostor

Samobor je poznat po zelenilu te ugodnoj i opuštenoj atmosferi zbog koje ga vikendom često posjećuju i stanovnici obližnjih gradova kako bi se odmorili i napunili baterije za užurbani radni tjedan pred njima.

Upravo ta bujna vegetacija u mirnom parku koji okružuje zgradu građenu krajem šezdesetih godina jedan je od glavnih aduta simpatičnog malog stana smještenog na drugom katu. Veliki prozori omogućavaju da priroda prožme interijer i postane dio njega, a samim time se i stan površine samo 45 četvornih metara čini prostranijim. Uredila ga je Marija Perko, arhitektica iz tvrtke Graditeljstvo Rožić, koja je pojasnila što ju je sve inspiriralo pri osmišljavanju projekta.

ANALIZA KONTEKSTA

- Projektiranje je proces koji uvijek počinje analizom šireg i užeg konteksta, tlocrtnih zadanosti, mogućnosti i ciljeva te se iščitava osnovni koncept projekta, što je u ovom slučaju bilo uređenje stana.

Snažna i upečatljiva karakteristika prostora upravo je okruženost krošnjama stabala i atmosfera koju to okruženje definira. Drugi element je vrijeme gradnje zgrade, kada su glavna obilježja arhitekture bila racionalnost, geometrijsko oblikovanje i funkcionalnost. To je, ujedno, i doba kada je čovjek prvi put tupio na Mjesec, Rolling Stonesa, Vijetnamskog rata, hipijevskog pokreta kao reakcije na taj rat, razdoblje određene kolektivnosti, društvenog angažmana, hitova, razvoja medija, pop-kulture.

Kao zaključak ovih dvaju slojeva konteksta jednostavno se postavila ideja ‘života u krošnjama’, s namjerom da prirodu što više uvučemo u interijer te da eksterijer bude naglašen. Novim tlocrtom također smo postigli maksimalnu otvorenost, prozračnost, ali i funkcionalnost - rekla je arhitektica.

Nakon gotovo tri mjeseca radova kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak postali su povezan prostor, a spavaća je soba oblikovana kao zaštićena i topla “kutija” za spavanje jer se drveni krevet proteže od zida do zida, no i ovdje osjećaj prozračnosti ostavljaju veliki prozori te pomno osmišljena rasvjeta.

- Zanimljivo je da je nasuprot prozorima postavljeno veliko ogledalo. Tako i ovdje, dok ležite u krevetu, možete uživati u pogledu na park i zelenilo. Također, cijeli krevet kada se podigne služi kao spremište, a stanarima je na raspolaganju i veliki ugradbeni ormar u ulaznom prostoru - istaknuo je vlasnik Ivan Bortas.

DRVENI ELEMENTI

Zidovi koji okružuju spavaonicu s vanjske su strane dematerijalizirani tapetom s motivom plave boje neba i obrisima krošnji, koju je arhitektica Marija Perko pronašla na servisu Shutterstock te od nje dala izraditi personaliziranu zidnu oblogu.

Okolnu prirodu dodatno reflektira i duboko u stan dovodi namještaj bijele boje s plohama završne obrade visokog sjaja, a drveni elementi kao što su nogice stolaca, ladice, police i kuhinjski horizontalni elementi suptilna su asocijacija na stabla i grane.

PODNO GRIJNJE

Svi kuhinjski elementi izrađeni su prema nacrtu arhitektice po mjeri kako bi ova prostorija bila što funkcionalnija, a skrivaju veliki hladnjak, pećnicu, perilicu posuđa, indukcijsku ploču... I kupaonica je potpuno preuređena te je dobila novi raspored i instalacije poput podnog grijanja.

- Stan je opremljen namještajem koji asocira na stil šezdesetih godina, ali ne u svrhu buđenja nostalgije za prošlim vremenima, nego kao alat za dodatno naglašavanje društvenog i intimnog konteksta s propitivanjem osnovnih životnih vrijednosti, a to su priroda, ljubav i trenutak u kojem se sada nalazimo - zaključila je arhitektica Marija Perko.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:36