Potkrovlje po mjeri mlade poslovne žene

Sjajno uređeno potkrovlje u Petrovoj ulici

Rekonstrukcija zapuštenog tavana vrijedna skoro 200.000 kuna

Stan u obiteljskoj kući zamišljen je kao otvoren prostor, a pri uređenju pratili su se zadane konstrukcije tavana pregrađenog nosivim gredama i instalacijama.

Kroz sedam godina polaganih radova nekad zapušten tavan pun sitnica i stvari koje su se s vremenom nagomilale potpuno je očišćen i preuređen. Potkrovlje obiteljske kuće u Petrovoj ulici u Zagrebu postalo je moderan dom mlade zaposlene žene. U njegovu rekonstrukciju uloženo je skoro 200.000 kuna, a stan površine 60 četvornih metara osmišljen je kao otvoreni prostor koji je pratio zadanu konstrukciju potkrovlja i već postavljenih instalacija na nižim katovima građevine.

– Željela sam što manje zidova i vrata te se ona zapravo nalaze samo na kupaonici i WC-u. Prostor presijeca nekoliko nosivih stupova te dva dimnjaka između kojih smo smjestili malu blagovaonicu za četvero – pojasnila je vlasnica. Najopsežnije radove predstavljalo je postavljanje knaufa na sve stropne kosine koje je trajalo oko 2 tjedna. Pod je pak obložen parketom od bambusa, a kako se njegovom cijelom dužinom proteže nosiva greda koju je bilo vrlo skupo uklanjati i ona je prekrivena istom vrstom drva te sada može poslužiti kao klupa.

– U početku mi je bilo čudno imati takvu prepreku usred prostora, no, sada sam se potpuno navikla na nju i pokazala se prilično praktičnom kod većih okupljanja – kazala je vlasnica stana. Iskorištene su i nosive grede na stropu te su sa svake strane stana, jedna nasuprot drugoj, izrađene dvije niske galerijice koje mogu poslužiti kao dodatno spremište ili mjesto za pomoćni ležaj. Do njih se dolazi pomoću pomičnih drvenih ljestvi koje se po potrebi mogu ukloniti.

Uklonjena krovna kućica

Kako bi se dobio dodatni prostor uklonjena je jedna krovna kućica te je na njezinom mjestu, nakon nadogradnje, ugrađen klasičan prozor. – Iako sam ga prvotno zamislila kao prostor u kojem prevladava zelena boja, s vremenom sam kupila većinu bijelog namještaja, poput kutne garniture i stolica i shvatila da mi se i bijela jako sviđa – kroz smijeh je objasnila vlasnica. S obzirom da se radi o stanu s dosta nepravilnih kutova i kosina skoro sav namještaj rađen je po mjeri, poput ugradbenih ormara u dnevnom boravku, polica između spavaće i radne zone, radnog stola te malog šanka uz kuhinju.

Zavjesa za spavaonicu

– Kuhinja je opremljena posljednja i sastavljali smo je od gotovih elemenata. Fronte su bijele u visokom sjaju, a od istog je materijala i gornja ploča šanka kojeg je prema mjerama izradio majstor jer je trebalo paziti da se nakon ugradnje može otvoriti prozor. Odlučila sam se i za praktičnu, a modernu kosu napu koja zauzima minimalno prostora – napomenula je ova 31-godišnjakinja. Pod krovnom kosinom iza kuhinje smještena je mala kupaonica opremljena kadom i umivaonikom, a voda u bojleru zagrijava se putem klima-uređaja koji funkcionira poput toplinske pumpe.

Iako se gotovo sav namještaj nalazi u zajedničkom, otvorenom prostoru, spavaća soba može se odvojiti zavjesom kako bi se povećala intima tog dijela stana. Posebna zanimljivost je što se uz uzglavlje sa svake strane kreveta umjesto noćnog ormarića nalazi panj trešnje iz dvorišta kuće, prelakiran slojem temeljne bijele boje.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:13