Potkrovlje za deset

Skandinavska jednostavnost u dvoetažnom potkrovlju u novozagrebačkom naselju Borovje

 Berislava Picek/Cropix
Kako bi mladi bračni par prilagodio stan svojim potrebama i željama, angažirali su arhitekticu Andreu Bušić Vargić

Iako je stan na prvi pogled bio nezadovoljavajuće uređen, s nefunkcionalnim rasporedom namještaja te nekarakterističnim kosim zidovima budući da se nalazi na pregibu zgrade, mladi bračni par odmah je prepoznao potencijal dvoetažnog potkrovnog prostora u novozagrebačkom naselju Borovje. Prvenstveno ih je privukla odvojenost dnevne zone od spavaćeg dijela, ali i činjenica da je riječ o specifičnom, a ujedno i najvećem stanu na tom ulazu višestambene zgrade.

image

Prevladava neutralna paleta boja i prirodni materijali, s naglaskom na bijelu i sivu te dekor drva. Uočavaju se i zlatni detalji

Berislava Picek/Cropix

Naime, stan se nalazi na zadnjem katu, a iznad njega su smješteni tavanski ostavišni prostori u suvlasništvu svih stanara. Inicijalno je imao 72 kvadrata, no budući da su prijašnji vlasnici imali dvije ostave koje su se nalazile točno iznad stana, odlučili su ih spojiti i prenamijeniti u stambeni dio, čime su dobili životni prostor površine 105 kvadrata.

Potkrovlje se trenutačno koristi kao radni prostor s kućnom bibliotekom, a u kasnijoj fazi života može postati roditeljska oaza, ali i dječja etaža

Kako bi mladi bračni par prilagodio stan svojim potrebama i željama, angažirali su arhitekticu Andreu Bušić Vargić, dok su dio namještaja projektirali u suradnji s arhitektonskim studijem Salon 33.

image

Jedan od glavnih zahtjeva bio je dnevni boravak s blagovaonicom vizualno više povezati s kuhinjom

Berislava Picek/Cropix
image

Kuhinja s poluotokom izrađena je od lakiranog medijapana u mat izvedbi uz oplemenjeni iveral s drvnim dekorom

Berislava Picek/Cropix

- S obzirom na to da su pregradni zidovi od armiranog betona, bazirali smo se na prenamjenu funkcija pojedinih prostorija umjesto pomicanja zidova. Tako smo smanjili financijske troškove i sačuvali statiku cjelokupne građevine - kaže arhitektica Andrea Bušić Vargić, dodajući kako je prvotni cilj bio koristiti donju etažu za spavanje roditelja i starijeg djeteta, a gornju za rad, budući da vlasnici rade od doma. U kasnijoj fazi života, kad će i mlađe dijete trebati vlastitu sobu, ostavila je mogućnost za reorganizaciju prostora uz minimalne građevinske intervencije.

Prostor ispod stepenica maksimalno je iskorišten kao garderobni prostor s nišom u dekoru drva za odlaganje ključeva i torbi po ulasku u stan

U stanu nije ostalo gotovo ništa iz zatečenog stanja, osim konstrukcije za stubište. Projekt je obuhvatio zamjenu svih instalacija, završnih obloga podova, bravarija i stolarija te izvedbu dodatne toplinske izolacije potkrovlja, čime su se uvelike poboljšale karakteristike toplinske provodljivosti i uštede energije. Što se tiče samog uređenja, vlasnica je sa željama naginjala skandinavskom stilu s neutralnom paletom boja i prirodnim materijalima, s naglaskom na bijelu i sivu te dekor drva.

image

Zaigrani kontrast bijeloj kuhinji daju heksagonalne keramičke pločice na podu

Berislava Picek/Cropix
image

Obiteljske uspomene i detalji koje su vlasnici dobili na poklon nalaze se na zidnoj polici uz blagovaonski stol, koja je vizualno sakrila pogled na klima-uređaj

Berislava Picek/Cropix

Stan se sastoji od hodnika s ulazom u dnevnu zonu s lijeve strane te stubištem s desne strane, koje vodi u potkrovlje. Ogradu stubišta čine drvene letvice u punoj visini, a zgodna je informacija da se prve tri letvice mogu ukloniti prilikom unošenja namještaja. Prostor ispod stepenica maksimalno je iskorišten kao garderobni prostor s nišom u dekoru drva za odlaganje ključeva i torbi po ulasku u stan. Na suprotnoj strani je vešeraj. Hodnik dalje vodi prema kupaonici, gdje postaje degažman iz kojeg se ulazi u dvije spavaće sobe, roditeljsku s izlaskom na lođu te dječju.

Stan je inicijalno imao 72 kvadrata, no budući da su prijašnji vlasnici imali dvije ostave koje su se nalazile točno iznad stana, odlučili su ih spojiti i prenamijeniti u stambeni dio, čime su dobili životni prostor površine 105 kvadrata

- Nekadašnju ostavu u hodniku pretvorili smo u vešeraj, čime smo prostor kupaonice oslobodili suvišnih elemenata, a manju ostavu zamislili smo u obliku izvlačnog elementa u kuhinji. Pomicali smo i ulaz iz hodnika prema dnevnom boravku, a većinom smo se odlučili za klizna vrata. Iako je njihov nedostatak zvučna izolacija, štede prostor, a degažman je odvojen klasičnim vratima pa kad imamo goste, spavaće sobe se lako izoliraju - kaže vlasnica.

image

Ogradu stubišta čine drvene letvice u punoj visini, a predviđeno je zgodno rješenje prilikom unošenja namještaja. Naime, prve tri letvice mogu se ukloniti po potrebi

Berislava Picek/Cropix
image

Na ulazu u dnevni boravak i vešeraj na prvoj etaži te kupaonicu u potkrovlju postavljena su klizna vrata, dok je degažman odvojen klasičnim vratima kako bi se spavaće sobe mogle izolirati kad dolaze gosti

Berislava Picek/Cropix

Dodaje kako je jedan od glavnih zahtjeva bio dnevni boravak s blagovaonicom vizualno više povezati s kuhinjom, pa je postojeći otvor dodatno proširen, koliko je statika dozvoljavala. Gotovo sav namještaj rađen je po mjeri. Kuhinja s poluotokom izrađena je od lakiranog medijapana u mat izvedbi uz oplemenjeni iveral s drvnim dekorom, a zaigrani kontrast daju joj heksagonalne keramičke pločice na podu. Dnevni boravak je vrlo jednostavan, s osnovnim komadima namještaja i naglašenim zidom sive boje. Zapravo, svaka prostorija ima naglašeni zid: u roditeljskoj sobi je plavi izveden u kalklitir tehnici, u dječjoj je zeleno-bijeli, a u potkrovlju maslinastozeleni.

Nekadašnju ostavu u hodniku pretvorili smo u vešeraj, čime smo prostor kupaonice oslobodili suvišnih elemenata.

- Inače ne pratim dizajn interijera, tako da smo većinom slušali smjernice arhitektica s kojima smo surađivali. Prema njihovim preporukama smo kupili sofu s pripadajućim tabureom iz talijanskog brenda Samoa Divani i općenito namještaj na nogicama kako bi se dobila dubina i prozračnost, budući da je prostor dnevnog boravka relativno male površine. Odabrala je i gotovo sva rasvjetna tijela - kaže vlasnica.

Blagovaonski stol iz Jyska kupili su prije preuređenja stana, kad se su tek uselili. Stilski se uklopio u novouređeni prostor, a s vremenom ga planiraju promijeniti.

image
Berislava Picek/Cropix
image

Iako je gotovo sav namještaj izrađen po mjeri, vlasnica se za dječju sobu odlučila za Ikeu, svjesna da je riječ o prostoriji koja se često mijenja

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Preferiram minimalistički stil, bez natrpavanja detalja. Volim red, tako da puno raščišćavam, pazim i na dječje igračke koje rotiram, šaljem dalje... - kaže vlasnica, koja pomno bira i dekorativne predmete u stanu. Njih nema puno, a prevladavaju zlatni detalji poput ogledala, zidne dekoracije personalizirane obiteljskim fotografijama, klub-stolića s kamenim pločama...

Prema preporukama arhitekata odabran je namještaj na nogicama kako bi se dobila dubina i prozračnost u dnevnom boravku, budući da je prostor relativno male površine

Obiteljske uspomene i detalji koje su dobili na poklon nalaze se na zidnoj polici uz blagovaonski stol, koja je trebala biti rađena po mjeri, ali vlasnica kaže da nitko od stolara nije pristao raditi ju prema nacrtu koji je predvidio specifične ručkice. Slučajno je u Ikei pronašla policu od bambusa koja je ubrzo izašla iz prodaje, a ovdje je "stala" na milimetar te vizualno smanjila doživljaj klima-uređaja. I za dječju sobu vlasnica se odlučila na namještaj iz Ikee, svjesna da je to prostorija koja se često mijenja.

image

Svaka prostorija ima naglašeni zid: u roditeljskoj sobi je plavi izveden u kalklitir tehnici, u dječjoj je zeleno-bijeli, a u potkrovlju maslinastozeleni

Berislava Picek/Cropix
image

Potkrovlje još nije izvedeno do kraja, a sadrži kupaonicu te veći prostor povezan s manjim, u kojem je trenutačno kuća biblioteka

Berislava Picek/Cropix

Potkrovlje se trenutačno koristi kao radni prostor uz kućnu biblioteku, a vlasnici imaju nekoliko potencijalnih rješenja kako ga iskoristiti kad će i drugo dijete trebati vlastitu spavaću sobu. Prema jednom scenariju, potkrovlje se može koristiti kao roditeljska oaza sa spavaćom sobom spojenom s walk-in garderobom, izdvojenim radnim dijelom te zasebnom malom kupaonicom; u tom bi slučaju na donjoj etaži bile dvije dječje sobe. Drugo rješenje, pak, predviđa spavaću sobu spojenu s radnim dijelom te izdvojenom garderobom, a treće dječju etažu, s roditeljskom i radnom sobom na donjoj etaži. Sve tri opcije su zanimljive, a vlasnici kažu kako imaju još vremena do donošenja odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. studeni 2023 05:58