Potkrovlje od 65 kvadrata

Skandinavska priča iz Velike Mlake

 

Priča s našim stanom je krenula kad smo suprug i ja odlučivali o tome gdje ćemo se skrasiti. Razmatrali smo mnoge opcije i na kraju smo se odlučili obnoviti potkrovlje u njegovoj obiteljskoj kući, jer varijanta kupnje manjeg stana i otplata kredita na 30 godina nije dolazila u obzir.

Ukratko, stan kakav je danas nije postojao. To je bilo obično potrovlje u kojem su se odlagale nepotrebne stvari, prepuno prašine i paučine, kakva potkrovlja inače jesu. No, mi smo znali što želimo i radovi su mogli krenuti – prisjećaju se Marija i Dinko, bračni par iz Velike Mlake, kako su se odlučili na preuređenje potkrovlja od 65 četvornih metara.

Pomoć arhitekta

Adaptacija je, kažu, krenula s promjenom krova i krovišta.

– Radove smo planirali gotovo dvije godine i u tom smo razdoblju bili u potrazi za majstorima svih profila jer je trebalo odraditi puno posla, a opet, da sve bude gotovo u određenom roku. Najvažnije nam je bilo maksimalno iskoristiti zadani prostor. Prva skica stana koju smo sami napravili vrlo je slična finalnoj koja je realizirana, a da bi skica našeg stana zadovoljila kriterije struke, priskočio nam je u pomoć prijatelj, arhitekt Vedran Vulelija.

Svojim idejama, proračunima i gotovim nacrtom skratio nam je muke i dodatno oplemenio prostor, a to znači da smo ga sasvim iskoristili – kažu i dodaju da su promjena krovišta i unutarnji radovi trajali četiri mjeseca, a uređenje, ističu, traje i danas.

– Htjeli smo zadržati tavanski štih prostora i ostaviti vidljive grede, a jednako tako smo željeli da nam stan ima dovoljno dnevnog svjetla. Kad su radovi već odmakli i kad smo osjetili prostor, tada smo intenzivno počeli razmišljati o bojama i detaljima. Sve smo sami birali, od pločica, parketa, vrata, sanitarija, kvaka… ma svaki najmanji detalj.

Kad raspolažete ograničenim budžetom za cijelu investiciju, pazite na svaku kunu, a opet želite da vam sve bude lijepo i da ne izostaje kvaliteta – objašnjavaju Marija i Dinko. Najveći izazov ovaj je simpatičan par imao odmah na početku kad su trebali doslovno razbijati ploču da bi uopće napravili ulaz u stan (stubište).

Poželjan mali balkon

– Trebali smo učiniti sve da ne bismo narušili statiku kuće jer bi onda sve bilo uzalud – kažu. Sljedeći izazovi dolazili su sami po sebi; raspored rasvjete i kako dobiti funkcionalnu kuhinju bez gornjih elemenata. Htjeli su i balkon, a da ne uzimaju previše od stambenog prostora. – Na kraju se sve svodi na: proći što jeftinije, voditi se svojim planovima za uređenjem doma, a opet zadržati kvalitetu – ističu vlasnici. Namještaj u ovom stanu većim je dijelom kupljen u Ikei ili ga je izradio stolar, po mjeri.

Iskorištene kosine

– Kako je potkrovni stan i imamo kosine, trebali smo opet maksimalno iskoristiti prostor. Tako nam je spavaća soba u cijelosti rađena po mjeri, od ormara pa sve do kreveta. Kuhinju smo htjeli pomalo rustikalnu pa smo pribjegli jeftinijem rješenju; stolar je radio kuhinju po mjeri (korpuse), a mi smo išli po fronte u Ikeu. Detalje poput slika dobili smo kao svadbene darove i baš nam se nekako dobro uklapaju u stan, neke druge sitnice su također pokloni, a neke jednostavno imamo otprije.

Trenutačno smo zaluđeni posterima koje kupujemo preko interneta – pričaju vlasnici. Dodaju da cijelim stanom dominira bijela boja koju razbijaju razni detalji u bojama. Htjeli su da stan odiše toplinom i prozračnošću, za što vjeruju da su uspjeli jer svi koji dođu u posjet, kažu da se osjećaju ugodno. Od materijala najviše dominira kombinacija pravog drva i iveral s imitacijom drveta jer nisu htjeli ništa u visokom sjaju.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:15