Vrhunski projekt

Skandinavski stil i francuski dizajn u obnovljenom stanu. Kad je kuhinjski otok dragulj stana

 KRISTOFER JOHNSSON/
U stambenoj zgradi iz 1900-ih u središtu Stockholma nalazimo ovaj lijep stan dizajniran s velikom pažnjom na detalje i materijale

Studio AO/JN koji su osnovali dizajnerica interijera Alexandra Ogonowski i arhitekt Jesper Nyborg, fokusiran je na autentičnost i promicanje osjećaja mira kroz jednostavan, ali promišljen dizajn. Njihov dizajni nastoji poštovati izvorne detalje prostora s ciljem ujedinjenja starog s novim kroz respektabilne dizajnerske dodatke i zamršene detalje koji se provlače kroz cijeli dom. Dizajn je neutralno platno koje služi kao pozornica za druge materijale, uzorke i oblike da zablistaju i transformiraju se u nešto novo.

image
KRISTOFER JOHNSSON/

Ovaj apartman u središtu Stokgolma projektiran je u skladu s posljednjim trendovima suvremenog skandinavskog dizajna, ali su lagane francuske note u dekoru dodale interijeru eleganciju i šarm. Autori projekta obilno su koristili prekrasan mramor i moderan dizajnerski namještaj, a pri tome nisu zaboravili na klasični dekor kako bi stvorili suvremeni dom za klijenta s istančanim ukusom!

image
KRISTOFER JOHNSSON/

Kuhinja koja se posebno ističe u ovom domu dio je potpune renovacije stana od 147 četvornih metara za klijenta čija je želja bila stvoriti mirnu i elegantnu bazu koju vlasnik može personalizirati prema vlastitim potrebama.

image
KRISTOFER JOHNSSON/

Kako bi se stvorio čist izgled, odabrani su viseći ormarići s funkcijom guranja i radne ploče s prihvatnom trakom, tako da nisu bili potrebni dodaci. Rasvjetno tijelo iznad kuhinjskog otoka je Contain.

image
KRISTOFER JOHNSSON/
image
KRISTOFER JOHNSSON/

Uz suprotni zid je radni stol s dva ormarića. Cijeli korpus kuhinje je ugrađen u zid, a po rubovima je drveni okvir pod kutom od 45°. Male detalje, poput kutne letvice i izbočine na mramornoj ploči kuhinjskog otoka, koriste Jesper i Alexandra kada žele opušteni dizajn učiniti dorađenijim i prilagođenijim.

image
KRISTOFER JOHNSSON/

Veliki kuhinjski otok je dragulj stana. Klijent je želio sivkasto bijeli mramor s puno osobnosti i karakterističnog zrna i izbor je pao na StenDesign i Calacatta Vagli Oro mramor. Za stvaranje lijepog oblika, bočna strana ima mali prekid na vrhu i mramorni prag na dnu. S ovim jednostavnim detaljima, kuhinjski otok dobiva elegantan i čvršći oblik, osim toga, čini se da graciozno lebdi iznad tla.

image
KRISTOFER JOHNSSON/

S kuhinjskog otoka pogled vodi na prostranu blagovaonicu i dnevni boravak. Savršen raspored prostorija za društveni život s mnogo gostiju. Svi zidovi obojeni su u prljavo bijelu boju, akcenti su u svijetlom ili srednje smeđem drvu, mramoru ili crnoj boji, a luksuzni ševron parket nastavlja se iz kuhinje u dnevnu sobu.

image
KRISTOFER JOHNSSON/

Blagovaonica i kuhinja dobro su povezane izborom materijala i tonova. Budući da su tako blizu jedno drugome, odlučili su imati kuhinjski otok bez sjedala, stolica oko stola za blagovanje ima u izobilju. Stol za blagovanje savršeno se stapa s čokoladno smeđom kuhinjom, dok stolice Carla Hansena i Søna preuzimaju nijanse na ekspanzivnom parketu u obliku šiljastih ploča.

image
KRISTOFER JOHNSSON/

Stan ima mnogo stilskih detalja kao što su štukature, kaljeve peći i lučni prozori. Ova kitnjasta arhitektura bila je osnova i polazište za renoviranje i dizajn interijera, gdje su Alexandra i Jesper odlučili spojiti skandinavsku hladnoću s francuskom elegancijom kako bi se stan doista istaknuo. Prekrasni lučni prozori koji se nalaze u svakoj sobi u stanu poslužili su kao inspiracija za elegantne staklene stijene između blagovaonice i kuhinje.

image
KRISTOFER JOHNSSON/

Stan se nalazi na vrhu zgrade i ima puno svjetla, pa su veliki prozorski okviri i ograde obojeni u crno. Tako su spriječili da stan izgleda presvijetlo, stvarajući dramatičnost i naglašavajući prekrasne prozore koji su poslužili kao inspiracija za nekoliko intervencija u stanu.

image
KRISTOFER JOHNSSON/
image
KRISTOFER JOHNSSON/
image
KRISTOFER JOHNSSON/
image
KRISTOFER JOHNSSON/
image
KRISTOFER JOHNSSON/
image
KRISTOFER JOHNSSON/

Jednostavnost nikad nije laka. Svaki detalj mora biti savršen baš kao u glavnoj kupaonici projekta B3.

image
KRISTOFER JOHNSSON/

Svi detalji kuće u crnoj su boji pa je odabrana slavina Dornbracht također u crnoj boji. Posuda za sapun, štednjak i napa također su crni.

image
KRISTOFER JOHNSSON/
image
KRISTOFER JOHNSSON/
image

Dizajnerica interijera Alexandra Ogonowski i arhitekt Jesper Nyborg

KRISTOFER JOHNSSON/

AO/JN je međunarodna tvrtka za dizajn interijera i arhitekturu sa sjedištem u Stockholmu u Švedskoj koja nudi kompletna arhitektonska rješenja i rad na projektima u rasponu od renoviranja, novogradnje i dizajna interijera stambenih projekata, radnih prostora do dizajna prilagođenih objekata i namještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 11:13