BIJEG NA WELLNESS

Slovenske terme i toplice

Vikend putovanje u prosincu ili oporavak od partijanja u siječnju? Sportski novinar Jutarnjeg obišao je Sloveniju i istražio ponudu opuštajućeg odmora, idealnog za koji god se od ta dva termina odlučite!

Ljubljana, Bled, Postojnska jama, Portorož i skijanje. Najčešća, ali ne i jedina turistička odredišta našeg zapadnog susjeda. Kako bih se i osobno uvjerio u priče da je Slovenija puno više od tih destinacija za koje gotovo svatko u Hrvatskoj zna, odvažio sam se za "pogled prema drugoj strani", turneju po toplicama i wellness središtima koje nude jedan, možda ne tako tipičan, ali u zimskim danima mnogima prijeko potreban odmor i užitak. Nagrada za sve što je pretrpljeno prijašnjih tjedana i mjeseci jer vlastito tijelo treba njegovati i iznutra i izvana, brinuti se za njegovu ljepotu. Bilo u romantičnom ugođaju idealnom za zaljubljene parove, bilo obiteljski s djecom, ali uvijek uz ljekovitu vodu, s guštima koji bude čula…

RIMSKE TERME

UDALJENOST: Zagreb: 100 km, Rijeka 200 km, Osijek: 370 km, Split: 480 km
CIJENA: Wellness vikend-paketi za dvije osobe: od 378 eura
KONTAKT: www.rimske-terme.si

"Kod nas nema beba, kod nas se bebe prave", jedna je od prvih rečenica koje sam čuo nakon ulaska u Rimske terme i koje naglašavaju po čemu se ovaj wellness centar izdvaja od ponude koju predstavlja većina konkurencije. Boravak u subotu navečer dodatno je podcrtao takvu priču Rimskih termi čija osnova je hotelski kompleks s tri "dvora", Sofijinim, Rimskim i Zdraviliščnim (****).

Iako i tamošnja termalna voda ima ljekovitu učinkovitost, odmah se primjećuje da u njima boravi znatno više mladih parova željnih odmora i raznih užitaka, nego što ih posjećuju obitelji s djecom. Smještene nedaleko od Celja, povrh Rimskih Toplica, u šumovitom okruženju zbog kojih se stvara dojam kao da ste u gorju iznad 1000 metara nadmorske visine, Rimske terme doimaju se kao nešto sasvim jedinstveno u ovom dijelu Europe.

Rimske toplice omiljene su među parovima, a nalaze se u šumovitom području nedaleko od celja

Povijesne knjige kažu da su procvjetale u 19. stoljeću kad su eliksire zdravlja tražile princeza Viktorija, Napoleonova sestra, car Ferdinand… iako se prvi put spominju 400 godina ranije, a pronađeni su i dvije tisuće godina stari tragovi. Novi život udahnut im je u 21. stoljeću, dolaskom aktualnog vlasnika kada su toplice, konačno, otvorene javnosti. Od završetka Drugog svjetskog rata pa sve do 1991. godine terme su bile lječilište rezervirano ekskluzivno za oficire JNA.

Vojna tajna skrivena od običnog puka kako se ne bi znalo u kakvoj raskoši su uživali. A da samo znate kakva je to raskoš bila u najstarijem dijelu centra, danas popularno zvanom "kupelj vodenih nimfi". U mramornom bijelom kamenu, autentične kade, stolovi za masaže, vino, grožđe, tijela umotana u toge. Svijet za sebe u kojem caruje nepatvoreni hedonizam… A i on se, a to morate provjeriti, može i dodatno podebljati ako u nekom od hotelskih restorana kušate božanstveno ukusnog dunavskog lososa (hucho hucho, sulec…).

U Rimskim termama nema tobogana i bazenskih atrakcija koje privlače djecu, već je sve podređeno romantičnim trenucima pa su osmišljeni po uzoru na rimska kupališta. Prostrani centar sa sedam sauna u kojima nema gužve niti kad je u njima puno ljudi, masažni bazeni sa zabačenim separeima, jacuzzijima… I veliki, panoramski, s pogledom prema Savinjskoj dolini.

Vanjske aktivnosti nude šetnju ruskom stazom, predah ili vježbanje u parku sa sekvojama, traženje energetskih točki… Deset minuta automobilom, u pravcu Celja, nalazi se gurmanskim NBA-om (vidi pod Thermana Park Laško).

THERMANA PARK LAŠKO

UDALJENOST: Zagreb: 105 km, Rijeka 200 km, Osijek: 380 km, Split: 500 km
CIJENA: Wellness vikend-paketi za dvije osobe: od 330 eura
KONTAKT: www.thermana.si

Obnavljanje uspomena na lijepe dane jedan je od ugodnijih dijelova života, a mene je ova avantura dovela i do mjesta u kojem se ispisivala jedna od ljepših priča hrvatske košarke u posljednjih dvadesetak godina i kojoj sam, srećom, bio privilegiran prisustvovati. Ulazak u predvorje velebnog Thermana Parka Laško (**** superior) odmah me vratio u 2013. godinu, jedan divan rujan u kojem je hrvatska košarkaška reprezentacija izgledala kao ozbiljan faktor kraljice igara. U prvom krugu Hrvatska je bila smještena u Thermani na obali rijeke Savinje, igrala u obližnjem Celju i trasirala put prema posljednjem polufinalu u kojem smo igrali. A ako je nešto dobro donijelo hrvatskim košarkašima, onda nema sumnje da će koristiti i vama (kao i meni).

Bazeni s termalnom vodom raznih brzina i na temperaturama od 26 do 32 Celzijeva stupnja, sauna-centar s finskim, turskim, suhim i inim saunama, a iz ponude masaža strše tajlandske i ajurvedske te, lokalna specijalnost, pivska kupelj s masažom. Ipak je Laško i jedno od slovenskih središta piva.

Park Laško toplice poznat je, osim po masažama i tretmanima, po ajurvedi zbog koje se dolazi iz cijele europe

Masaža je samo maleni dio ajurvedskog programa kojim se ovaj moderni centar na istoku Slovenije izdvaja od slovenske, ali i velikog dijela europske konkurencije. Zbog ajurvede Laško posjećuju tisuće gostiju iz zapadnih zemalja koji svoje živote obogaćuju indijskom riznicom zdravlja. A kako bi i oni koji nisu u stanju u potpunosti se prepustiti takvom načinu života uživali u novim okusima, kuhar Soni, pristigao iz Indije, potrudio se ajurvedsku kuhinju približiti zapadnjačkim nepcima.

Wellness ili bilo kakav drugi vikend nije loše oplemeniti i kakvom vanjskom aktivnosti. Laško nudi i šetnju po energetskim točkama u gradskom parku, primjerice, ili, pak, odličan objed u fenomenalnom ugođaju dvorca Grad Tabor ponad rijeke Savinje, nekih pet minuta vožnje od središta mjesta.

Mladi chef Marko Pavčnik, u "deželi" dodatnu popularnost stekao kao komentator i voditelj kulinarskih šoua "Gotilna išče šefa" i "Skriti šef", uz pomoć supruge Katje revitalizirao je i na vrh slovenske gastronomske scene lansirao vlastiti restoran Pavus.

Tri etaže, stol s privatnim šankom krcatim nagrađivanim viskijima, prostor za privatna, odvojena druženja i - delicije "za umrijeti". Trenuci kulinarske euforije u kojima će i zakleti neprijatelj karfiola (nećemo ga imenovati, ali je autor ovog teksta) tražiti repete cvjetače s tartufima i lješnjacima ili se rastopiti kušajući sladoled od vrganja. Gurmanski NBA.

DOLENJSKE TOPLICE

UDALJENOST: Zagreb: 95 km, Rijeka 125 km, Osijek: 360 km, Split: 380 km
CIJENA: Wellness vikend-paketi za dvije osobe: od 344,40 eura
KONTAKT: www.terme-krka.si

"Ne biste vjerovali, ali među našim najbrojnijim hrvatskim gostima su Dalmatinci. Nakon što im završi ljetna turistička sezona, savršeno im odgovora odmor kakav mi nudimo", otkrili su mi u nedavno obnovljenom i osuvremenjenom hotelu Balnea (**** superior) u Dolenjskim Toplicama. Opuštanje i osvježavanje tijela i duše na višoj razini… Ljubav prema Dalmaciji pokušali su pokazati i vrbovanjem nogometaša Hajduka na pripreme i karantenu uoči važnih utakmica, ali ta se misija (zasad) nije ostvarila. U argumentaciji nije pomoglo niti što je Vinko Coce godinama bio redoviti gost.

Prvi podaci o izvorima termalne vode u Dolenjskim Toplicama pojavili su se još u 13. stoljeću, a njezina ljekovita učinkovitost danas je ishodište svih događanja u ovom simpatičnom mjestašcu s manje od tisuću stanovnika u neposrednoj blizini Novog Mesta.

Ljekovita učinkovitost termalne vode ishodište je svih događanja u Dolenjskim toplicama

Wellness centar sastoji se od tri zone, a do njega se može doći i prolaskom kroz hodnik koji ga spaja s hotelskom zgradom, a u njemu se nudi niz zadovoljstava za koje domaćini nude geslo: "živi svoj san".

"Laguna" s vanjskim i unutarnjim bazenima koji sadrže vodene i zračne masaže, vodopade, gejzire… mogla bi biti prvi izbor za osvježenje. Druga stepenica u njezi tijela i uma bila bi "Oaza" s brojnim saunama. Finskom, turskom, biljnom… ali i japanskom kupkom s vrelom vodom te moj favorit za bijeg od stvarnog svijeta: zen soba s vodenim krevetima. "Aura", pak, nudi različite masaže i ostale tretmane kože i tijela. Ili samo za opuštanje, a ako ćete boraviti više dana tamošnji stručnjaci i specijalisti sastavit će vam i programe po vašim željama i potrebama.

U Balneinom wellness centru može se "rekuperati" i s jednodnevnom ulaznicom, ali boravak u hotelu omogućit će vam i ekskluzivniji prostor za opuštanje u saunama i jacuzziju. Na vrhu zgrade, s pogledom na okolne brežuljke, u intimnom okruženju do kasnih noćnih sati. Jak adut koji bi mogao presuditi da se odlučite i na dulji boravak u Dolenjskim Toplicama.

I ove toplice okružuje planinski kraj, niz šetnica, a u blizini su i privlačna mjesta za izlete poput Otočeca, omiljenog mjesta za susrete tadašnje premijerke i premijera, Jadranke Kosor i Boruta Pahora.

TERME 3000 MORAVSKE TOPLICE

UDALJENOST: Zagreb: 150 km, Rijeka 300 km, Osijek: 300 km, Split: 550 km
CIJENA: Wellness vikend-paketi za dvije osobe: od 314,00 eura
KONTAKT: www.sava-hotels-resorts.com

Crno zlato nije samo nafta, crno zlato je i jedinstvena termalna mineralna voda po kojoj su Moravske Toplice, mjesto jednako udaljeno od Rijeke i Osijeka, nadaleko poznate. Ne znam jesu li se u njoj natapali i nogometaši Dinama koji u Prekmurju redovito provode dio ljetnih priprema uoči sezona u kojima se osvajao naslov hrvatskog prvaka, ali brojni turisti iz Italije i germanskih zemalja ne propuštaju barem jednom obnoviti svoja tijela vodom koja na samom izvoru, u dubinama od 1175 do 1467 metara, ima temperaturu veću od 72 Celzijeva stupnja.

Moravske toplice nadaleko su poznate po jedinstvenoj, crnoj termalnoj vodi u kojoj se rado opuštaju i sportaši

Kao i u preostalima toplicama, ljekovitost vode samo je jedna od osobina i ovog prekmurskog bisera čiji se hotelski kompleks sastoji od tri povezana hotela, kategorizirana s četiri zvjezdice: Livada Prestige, Ajda i Termal. Šest bazena, fitness-studio, saune (finske, turske, infracrvene, biljne…), masaže… pogodnosti koje jednostavno ne mogu na vama ostaviti drugačiji trag osim prisiliti tijelo na čišćenje od svih napetosti kojima smo izloženi veći dio godine.

Najnovije u smještajnoj ponudi Termi 3000 je potpuno obnovljena Prekmurska vas sa, zasad, sedam kućica s po četiri raskošna i prostrana apartmana. Moderna kuhinja, kreveti s jastucima punjenim heljdom i velika staklena stijena zbog koje tijekom dana ne morate paliti svjetlo, a omogućuje vam i da se, ranije nego što mislite, zbližite s vašim novim susjedima ili upoznajete neke od drugih gostiju vašeg novog sela.

Naravno, zimski wellness odmor ne znači i hranidbeni post, odnosno odmaranje od ukusnih zalogaja. U Termama 3000 oduševila nas je Locata Panonia, velemajstorska slastica Danila Kozara. Sadrži većinu sastojaka kao i prekmurska gibanica, ali spravljena na moderniji način. Lagana, kremasta, "gibanica novog milenija". Slasna kao grijeh. Bude li zima blaga kao neke prethodne, otvorit će vam se i mogućnost igranja golfa na 18-rupnom terenu na prostoru od više od 50 hektara.

I Prekmurje je regija u kojoj se lokalna sredina nadopunjuje s toplicama i većinom njezinih sadržaja. Obroci se baziraju na zdravim, prirodnim sastojcima od kojih se mnogi uzgajaju na obližnjim farmama, a poželite li malo istražiti okolicu neka vas put nanese i do Bakovaca i gostilne Rajh. Moderno uređena, s impozantnom količinom ginova za šankom, ali i duhom starih vremena kojeg ćete odmah prepoznati po gospodi koja opušteno karta za prvim stolom. Hektičnost? Napetost? Nestrpljivost? Takve stvari kod njih ne postoje i nema toga što ih može izbaciti iz njihovog filma. I, usput, kao da svojim mirom kanaliziraju toplinu koja se instantno upija u svakog novodolazećeg gosta.

Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 12:37