EKSKLUZIVNO

Spektakularne kuće iznad Primoštena: Nova realizacija projektnog tima GE+arhitekti

Damir Barić
Novi projekt tvrtke GE+arhitekti, dviju spektakularnih kuća suvremena izgleda

U oblikovanju se respektirala prirodna konfiguracija terena pa su konačne visine građevine manje od propisanih, a zbog toga su kuće bolje uklopljene u okoliš, kažu u timu studija GE+arhitekti

Novi projekt tvrtke GE+arhitekti, dviju spektakularnih kuća suvremena izgleda, smješten je na uzvisini iznad grada Primoštena, na udaljenosti 700 metra od mora, 1000 metara od staroga grada i na nadmorskoj visini od 75 metara, s koje se otvaraju fantastične vizure na stari grad i kao na dlanu gleda primoštenski arhipelag.

S obzirom na to da se nalaze na rubu građevinske zone, imaju izolirani položaj od gusto izgrađenih građevinskih područja, koja su bliže starom gradu. Kuće su pozicionirane na dvije zasebne građevinske čestice, svako je zemljište veličine oko 860 kvadrata, a objekti su 280 kvadrata.

image
Arhitekti Eugen Popović i Gorana Giljanović iz studija GE+arhitekti

IZNAD PROSJEKA

Zahtjev investitora bio je da se osmisli program projekta, a potom izradi projekte, uključivo i onaj uređenja interijera za izgradnju dviju kuća za odmor koje bi imale funkciju za najam. Njihov je naziv Luxury Villas SunRay Primošten.

- S obzirom na široku ponudu na tržištu, bitno je bilo ne napraviti još jedan prosječni objekt niti projektirati prema principu maksimalne izgradnje, već izgraditi građevine koje posebnost lokacije imaju ugrađenu u karakter arhitekture. Sve kako bi se u konačnici dobila “cjelovita priča” koja kuće izdiže iznad prosjeka u vidu prostornog doživljaja, a time i konkurentnosti - rekao je Eugen Popović, arhitekt koji je s arhitekticom Goranom Giljanović autor projekta.

image
Damir Barić

Kuće imaju površinu 280 četvornih metara, a orijentirane su prema vizurama, uz potenciranje boravka na vanjskim prostorima

image
Damir Barić

Prilikom projektiranja, dodaje on, važno je voditi računa o ekonomičnosti izgradnje, kako bi se projekt uklopio i u predviđeni “business case”, što je zahtijevalo balans odabira konstrukcije, materijala, veličine zahvata i sličnog. Oblikovanje kuća, kaže nam arhitekt, započeto je na temelju dviju osnovnih premisa: orijentiranost prema vizurama i potenciranje boravka na vanjskim prostorima. Ostvareno oblikovanje, u vidu koncepta dva zakrenuta volumena, upravo ih i odražava.

- Kuće svojim oblikovanjem i geometrijom streme u smjeru pružanja vizura, čime na prvi pogled jasno daju do znanja promatračima što je iniciralo koncept arhitekture. Paralelno s time, volumeni kuća formiraju veliki zasjenjeni, vanjski prostor, na koji se direktno veže bazen. Upravo je taj vanjski prostor “srce” kuće, a dobrim zasjenjenjem omogućeno je njegovo korištenje u većem dijelu dana - objašnjava Eugen Popović.

image
Damir Barić

image
Damir Barić

Kameni zid ispod gornjeg volumena pruža potrebnu privatnost, ali služi i kao stabilizacijski element. Lamele na pročelju asociraju na brodske drvene detalje, a istodobno umanjuju intenzitet sunčeve svjetlosti

image
Damir Barić

AUTOHTONO

Softverskom analizom kretanja sunca utvrđeno je dnevno osunčanje, a time i zasjenjenost prostora tijekom izrade projekta. Bazen je izveden od kulira, čime se stvara efekt jedinstvenog komada koji se usjekao u kosi teren. Oblikovanjem se respektirala prirodna konfiguracija terena, čime su konačne visine građevine manje od propisanih, ali su zbog toga kuće bolje uklopljene u okoliš. Kontaktni elementi građevina i okoliša izvedeni su od kamenih obloga lokalnog dobavljača kamena, čime se, još jednom, potencira kvalitetno uklapanje u okoliš i veza s autohtonim.

image
Damir Barić

Zaokrenuti volumeni kuća formiraju veliki zasjenjeni, vanjski prostor, na koji se direktno veže bazen. Softverskom analizom kretanja sunca utvrđeno je dnevno osunčanje, a time i zasjenjenost prostora. Bazen je izveden od kulira, čime se stvara efekt jedinstvenog komada koji se usjekao u kosi teren

image
Damir Barić

- Racionalni pristup prilikom formiranja konstrukcije temeljio se na smanjenju raspona i zadovoljenju protupotresnih kriterija u Dalmaciji kao izrazito potresno zahtjevnom području. Bitnu ulogu odigrao je kameni zid ispod gornjeg volumena kuće koji, između ostalog, ima i ulogu stvaranja osjećaja privatnosti i zaštićenosti prilikom boravka na terasi, a istodobno služi i kao stabilizacijski element - kaže Eugen Popović.

Kuće su pozicionirane tako da se iz unutrašnjih i vanjskih prostora jednakovrijedno mogu doživjeti vizure prema morskom arhipelagu. U ljetnim mjesecima, kada uvala uz stari grad postane sidrište mnogobrojnih brodova, boravak na vanjskim prostorima kuća stvara poseban doživljaj pripadnosti brodskom ambijentu, što se reflektira i u dizajnu pročelja elementom lamela u boji tikovine koje asociraju na drvene detalje brodova, a istodobno umanjuju intenzitete sunčeve insolacije na pročelju, koje je najviše izloženo njegovom utjecaju. Brodski ambijent je i razlog, navodi arhitektica Gorana Giljanović, odabira bijele boje fasada kao dominantne, koja je, pak, postignuta izvedbom teksturirane žbukane fasade na mineralnoj vuni.

image
Damir Barić

image
Damir Barić

GRANICA

Na vanjski prostor direktno se nastavlja unutarnji boravišni prostor u prizemlju, povezan s istom velikom staklenom stijenom. Korištenjem istih materijala arhitekti su nastojali minimalizirati granicu između vanjskog i unutrašnjeg prostora, čime je stvoren doživljaj veće kuće nego što ona to zapravo jest.

- Korištenje istih materijala manifestiralo se upotrebom istog materijala na podu, odnosno gres pločica i kamenih zidnih obloga, kao i detalja od natur betona, ali i u vidu kolorita i minimalističnog pristupa uređenju interijera - opisuje Gorana Giljanović.
No pogledajmo raspored. Osim prizemlja, u kojem su uz boravak, kuhinju i blagovaonicu smještene i prateće prostorije, kuće sadrže i ukopani podrum, u koji je smještena garaža i tehnika bazena, kao i kat na kojem su četiri spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom.

Koncept interijera temelji se na minimaliziranju granica vanjskog i unutrašnjeg prostora i funkcionalnih interijerskih potreba.

image
Damir Barić

U interijeru se ističe ovješeno stubište “L” oblika, izvedeno od konzolnih drvenih gazišta, a i “skriveni” bar s vinotekom

image
Damir Barić

Akademski slikar Tomislav Ostrman izradio je unikatnu kolekciju slika za obje kuće

image
Damir Barić

KONTRAST

- Minimalistični prostor, lišen suvišnih detalja, omogućuje dominaciju vizura i orijentiranost prema van. Kontrast grubim materijalima natur betonu na stropu i kamenim oblogama, bijelim zidovima i namještaju koji se stapa s vanjskom bjelinom kuće, drveni su detalji te vrlo promišljen odabir tkanina i boja, koji ambijent čine ugodnim za boravak - dodaje arhitektica.
Element koji se ističe u interijeru ovješeno je stubište “L” oblika, izvedeno od konzolnih drvenih gazišta. Također “custom” izrađeni element je i bar s mini vinotekom, skriven iza velikih kliznih vrata. Svi ugradbeni elementi namještaja izrađeni su prema projektu i detaljima projektne tvrtke GE+ arhitekti.

image
Damir Barić

image
Damir Barić

image
Damir Barić

Uređenje vrta temelji se na kombinaciji površina drobljenog kamena i travnatih ploha, kako okoliš ne bi predstavljao “strano tijelo” unutar krškog krajolika. Sve zasađeno bilje autohtono je mediteransko. Smisao ovih kuća je bila, zaključujemo nakon razgovora s arhitektima, u stvaranju jedinstvenih unutarnjih i vanjskih prostora za uživanje i meditaciju unutar mediteranskog krajolika i vizura, lišenih suvišnih elemenata i opreme koji bi tu ideju zagušili. Dio projektnog tima bili su i arhitektice Lea Kovač i Marina Šaić.

Više na: www.geplus.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:21