Villa u pogledu

Spektakularni pogled iz kuće ukopane u stijenu u docima Svetog Jakova u Dubrovniku

 Marko Raguž
Projekt studija Ivanišin.Kabashi.arhitekti jedan je od kandidata nominiranih za nagradu "Drago Galić"

Atraktivna kuća u Svetom Jakovu u Dubrovniku, koja je posljednji kandidat kojeg predstavljamo za nagradu "Drago Galić" za stambenu arhitekturu Udruženja hrvatskih arhitekata koja se dodjeljuje danas, zove se Villa u pogledu. Djelo je studija Ivanišin.Kabashi.arhitekti, arhitekata Krunoslava Ivanišina, Lulzima Kabashija i Ive Ivas.

Villa u pogledu sagrađena je po docima starog maslinika, rastegnutog između ostataka drevnog karavanskog puta i neformalne piazze pred romaničkom crkvom Svetog Jakova. Stoga je njezin složeni oblik terasast, stisnut između maslina i suhozida.

image
Marko Raguž
image
Marko Raguž

NA RUBU AMFITEATRA

Smještena je u istočnom dijelu Dubrovnika, na rubu prirodnog amfiteatra. Pogled iz nje je - veličanstven. Prema zapadnoj strani zalaska sunca otvara se vizura prema Starom gradu u zidinama s elafitskim arhipelagom u pozadini, dok ravno naprijed prema jugu pogled puca preko otoka Lokruma na otvoreni horizont. Strme padine brda Sveti Srđ u zaleđu ove strateške pozicije osiguravaju ugodnu mikroklimu, sigurnu od oštrih sjevernih vjetrova, s bujnim raslinjem i obiljem sunca tijekom cijele godine.

- Najvjerojatnije je to i bio razlog što su benediktinci ovdje sagradili svoj samostan i crkvu 1222. godine, rijetki ostatak srednjovjekovne dubrovačke arhitekture koji je preživio veliku trešnju 1667. godine - kaže arhitekt Krunoslav Ivanišin.

image
Marko Raguž

Otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja arhitekata u 2020. i svečana dodjela nagrada UHA održala se 24. travnja 2021.

image
Centar čini platforma iza vanjskog bazena, podignuta iznad okolnih krovova, izložena suncu i prizoru, ali zaštićena od radoznalih pogleda
Marko Raguž
image
Marko Raguž

Glavni ulaz u villu je s najviše točke terena, kroz ostakljeni ulazni paviljon u silaznu meandrirajuću sekvencu s predivnim prizorima koji se otvaraju na sve strane.

- Centar čini platforma iza vanjskog bazena, podignuta iznad okolnih krovova, izložena suncu i prizoru, ali zaštićena od radoznalih pogleda. Četverorazinski volumen organiziran je oko tog otvorenog središta s krovnim plohama kao sustavom vanjskih rampi koje se obrušavaju prema pogledu, slijedeći prirodan nagib terena i okreću od njega - objašnjava arhitekt Ivanišin.

Prostorna dispozicija po rampama i razinama omogućava istodobnu direktnu vezu s terenom i uzdizanje od njega.

- Ni jasne granice, ni jednoznačne hijerarhije među unutarnjim i vanjskim prostorima nema, ona je posredno određena mjestom u pogledu u kojemu je villa projektirana. Tako postoje prostorije s jednostranim, dvostranim, trostranim ili pogledom na sve strane, kao i one koje pogleda uopće nemaju pa svjetlost u njih dolazi odozgo ili sa strane. Grad u zidinama i/ili Lokrum obuhvaćeni su pogledom iz glavnih prostorija - opisuje Kabashi.

image
Marko Raguž
image
Površina konstrukcije izložena je unutar kuće na stropovima izvedenima u daščanoj i pojedinim zidovima u glatkoj oplati. Unutarnji podovi su od velikih kompozitnih gres ploča sive "betonske" boje ili od tamnog parketa
Marko Raguž
image
Marko Raguž

STAKLENE PREGRADE

Ovisno o dobu dana i godine i vremenskim prilikama, potrebi osunčanja ili zasjenjenja, moguće je istodobno korištenje ville oko različitih središta. Na ljetnom suncu je otvoreni bazen, dok je od njega zaštićen ukopani dnevni boravak.

Zimska oluja na moru djeluje uzvišeno iza velikih staklenih pregrada, a boje sutona mijenjaju se s godišnjim dobima. Činjenica da je velik dio volumena građevine ukopan u stijeni iskorištena je za provjetravanje i prirodno održavanje ugodne temperature.

image
Marko Raguž
image
Marko Raguž
image
Marko Raguž
image
Marko Raguž

Površina armiranobetonske konstrukcije izložena je unutar kuće na stropovima izvedenima u daščanoj i pojedinim zidovima u glatkoj oplati. Unutarnji podovi su iz velikih kompozitnih gres ploča sive "betonske" boje ili iz tamnog parketa.

Vrt je uređen na docima i zasađen mediteranskim i egzotičnim grmljem i stablima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:31