RESTORAN PATRON

Spoj arhitekture i okusa: Mladi chef hrabro kreće u poduzetnički pothvat usred pandemije

 PATRON
Prostor od 150 m2 nalazit će se u prizemlju nove stambeno-poslovne zgrade, a projekt interijera izradio je Studio Križnjak

U ovom, definitivno najnestabilnijem i najneizvjesnijem vremenu za ugostiteljstvo, kad se vlasnici kafića i restorana, u kojima zbog epidemioloških mjera nije dozvoljeno boraviti, suočavaju s jedinstvenim izazovima, pokušavajući se prilagoditi trenutačnim okolnostima, jedan je mladi chef iz Jastrebarskog odlučno krenuo u samostalan poduzetnički pothvat.

image
PATRON

Naime, Hrvoje Hrkać protekle je tri godine radio kao šef kuhinje u hotelu Princess u Jastrebarskom, ali su ga želja za apsolutnom slobodom u kreiranju raznih gastronomskih sadržaja i nedostatak ponude restorana više klase u Jastrebarskom potaknuli da unatoč aktualnoj situaciji započne sveobuhvatan projekt otvaranja potpuno novog restorana, naziva Patron.

image
Hrvoje Hrkać
PATRON

Hrvoje Hrkać tri je godine radio kao šef kuhinje u hotelu Princess u Jastrebarskom

Drvo i mramor

- Ideja o otvaranju restorana kuha u meni već neko vrijeme, ali prilika za realizaciju ironično mi se otvorila upravo u ovo vrijeme pandemije. Optimističan sam jer ništa ne traje vječno te smatram da će se ugostiteljstvo vrlo brzo početi vraćati u svoj ustaljeni ritam - kaže Hrkać, koji je mali dio investicije pokušao dobiti preko poticaja za samozapošljavanje, no država trenutačno to ne dopušta u ugostiteljstvu. Stoga će cijeli projekt financirati iz privatnih izvora.

image
PATRON

Osmišljene zone sjedenja mudro su odvojene niskim barijerama s rasvjetom i zelenilom, koje se nastavlja i na zidnoj instalaciji

Budući restoran površine 150 četvornih metara bit će se u prizemlju nove stambeno-poslovne zgrade u Ulici Augusta Šenoe, a uz predviđenih 40-ak sjedećih mjesta u zatvorenom prostoru, a imat će i terasu za uživanje na otvorenom. Projekt suvremenog interijera ugostiteljskog prostora izradio je Arhitektonski studio Kriznjak. Restoran je, prema riječima arhitekata Martine i Roberta Križnjaka, zamišljen kao spoj arhitekture, okusa i mirisa. - Budući da je investitor ujedno i chef kuhinje, njegovi zahtjevi bili su vrlo konkretni, s naglaskom na funkcionalnost radnog prostora - kuhinje. Tijekom projektiranja bilo je vrlo važno uskladiti sve njegove zahtjeve i mogućnosti koje je pružao još nedovršeni prostor - kažu arhitekti.

image
PATRON

Dio investicije pokušao je dobiti preko poticaja za samozapošljavanje, no država ih trenutno ne dopušta u ugostiteljstvu

Želja je bila, dodaju, stvoriti udoban i topao prostor za kavu i kolač tijekom dana te intimniji ambijent za večeru u kasnijim satima. Osmišljene zone sjedenja mudro su odvojene niskim barijerama s rasvjetom i zelenilom, koje se nastavlja i na zidnoj instalaciji. Od materijala će se najviše koristiti drvo, koje prostoru daje određenu dozu topline, a mramor u kombinaciji s bakrom zaslužan je za notu elegancije.

Povjerenje u struku

Iako je projektiranje zahtjevan posao jer treba uskladiti i pomiriti gomilu želja, ograničenja, regulacija i tehničkih standarda te optimizirati funkcionalnost i dizajn, pred investitorom i arhitektima još je zahtjevnija faza - realizacija projekta.

image
Arhitektonski studio Križnjak

- Kvalitetna komunikacija, sudjelovanje investitora u svim fazama projekta, povjerenje u struku te odabir kvalitetnih izvođača koji poštuju projekt garancija su da će restoran biti izveden prema projektu. Naravno, uvijek postoji mogućnost za manjim odstupanjima koja se mogu pojaviti tijekom izvođenja. Upravo zato je važan projektantski nadzor koji takva odstupanja nastoji uklopiti u projekt kako bi se sačuvala početna ideja prostora - zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:46