novouređeni prostor

Spoj istraživačkog Infinuma i tradicije Porschea u novom uredu Porsche Digital Croatia

markomihaljevic. com
Funkcionalnost uz prilagodbu poslu koji zahtjeva IT industrija i otvorenost glavne su karakteristike novog prostora

Razvojni centar za digitalne tehnologije Porsche Digital Croatia predstavio je novouređeni radni prostor za svoje djelatnike na 9. katu VMD-ova nebodera u zagrebačkoj Strojarskoj ulici. Na prvom je mjestu funkcionalnost, dok se u dizajnu očituje spoj istraživačke razigranosti Infinuma i tradicije Porschea.Porsche Digital Croatia ured prostire se na 350 m2. Dizajn potpisuje kreativna direktorica i vlasnica Leskovar studija – Vlatka Leskovar Zidar. Kako Vlatka ističe, ideja za dizajn i organizaciju uredskog prostora proizašla je iz koncepta „digitalne uredske oaze“. Koncept se temelji na jednostavnosti i estetici, povezujući zelenilo biljaka, neutralne zemljane tonove i materijale s prepoznatljivim, ali suptilnim Porsche Digital identitetom.

image
markomihaljevic. com
image
markomihaljevic. com
image
markomihaljevic. com

- Glavna misao vodilja bila je stvoriti otvoren i prozračan prostor koji potiče kreativnost i komunikaciju, a istovremeno pruža zaposlenicima ugodniji rad i privatnost, kaže Vlatka, dodajući:

- Dosta elemenata dizajnirano je po mjeri, kao što su, na primjer, velike žardinjere s klupom koje dominiraju u otvorenom prostoru, a primarna im je svrha suptilno i nenametljivo odvajanje radnih zona. Za biljke je bio zadužen hrvatski studio Botanike, a osim što dominiraju prostorom, istraživanja pokazuju i da potiču produktivnost, dok je namještaj po mjeri izradila domaća tvrtka InterrUPT.

image
markomihaljevic. com
image
markomihaljevic. com
image
markomihaljevic. com

Porsche Digital Croatia, kao i ostale IT kompanije, odlikuje agilni način rada, suradnja između timova, ali i samostalnost svakog pojedinog tima. Na tom tragu organiziran je i radni prostor – kombinacija open spacea s manjim prostorima za sastanke, telefoniranje i brainstorming što izvrsno potiče produktivnosti zaposlenika. Hit među zaposlenicima su moderno opremljene telefonske govornice koje obavljanje poziva dižu na jednu sasvim novu razinu. Atrakcija je i lounge room nazvan 911 sa stolićem izrađenim od Porscheovog V8 motora.

image
markomihaljevic. com
image
markomihaljevic. com

- S planiranjem ureda počeli smo još prije pandemije, dok je stvaranje zajedničke kompanije Infinuma i Porsche Digitala još bilo u samom početku. Razmišljali smo kako pronaći najbolju ravnotežu između sigurnosti i udobnosti te smatramo da novi ured pruža upravo takvu atmosferu jer je prostran i većinom otvoren. Na taj način ljudi su zajedno u istom prostoru, ali mogu održavati sigurnu udaljenost, kažu u Porsche Digital Croatia. Kompanija zapošljava 20-ak stručnjaka koji rade na dizajnu i razvoju softvera, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju. Do kraja godine plan je zaposliti još 30 djelatnika koji će u zagrebačkom uredu razvijati digitalne proizvode koje Porsche implementira globalno.

image
markomihaljevic. com
image
markomihaljevic. com
image
markomihaljevic. com
image
markomihaljevic. com

Iako u ovom trenutku dio zaposlenika radi od kuće, u Porsche Digital Croatia ističu kako je važno da imaju na raspolaganju radni prostor u kojem se mogu okupiti i razmjenjivati ideje, a vjeruju kako će u skoroj budućnosti biti još više takvih prilika.

- Budućnost ureda nije upitna, ali sigurno će se mijenjati njegova svrha – od ureda u koji svakodnevno moramo doći, do ureda u koji dolazimo kad želimo kako bismo pronašli inspiraciju i razmijenili ideje, zaključuju u Porsche Digital Croatia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. siječanj 2023 06:17