OZELENJAVANJE PROSTORA

Spoj urbanog i zelenog u tvrtki Colliers

Zašto su biljke u uredu dobro društvo?

Jer stvaraju kisik, upijaju negativna zračenja i djeluju antistresno. Na koji ih način unijeti u poslovni prostor, doznajemo iz tvrtke Moj balkon.

Mnogi od nas više vremena provode u uredima nego u svojim domovima. A s obzirom na to da poslovni prostor utječe na poslovni uspjeh i imidž tvrtke, a svakako i na produktivnost i zdravlje zaposlenika, mora biti funkcionalan, praktičan, ugodan, topao i estetski reprezentativan. No, tu je još jedan uvjet koji mnoge tvrtke ne ispunjavaju, a itekako utječe na sve spomenuto. Naime, u prostore u kojima se boravi više od osam sati na dan treba unijeti dašak prirode, odnosno ozeleniti ga. Što znači ozelenjavanje prostora i kako to postići, razgovaramo sa Željkom Kolak, Anom Kolak Čada i Dubravkom Mišolongin iz tvrtke Moj balkon, koja se bavi uslužnom djelatnošću uređenja okoliša s naglaskom na uređenje balkona i terasa te ozelenjavanje interijera.

PRAVILAN ODABIR

- Ozelenjavanje prostora spoj je urbanog i zelenog. To je dio uređenja interijera. Kao što se pozornost posvećuje odabiru materijala i boja, tako je i s biljem. Uloga bilja u prostoru prije svega je funkcionalna, a tek onda estetska. Biljke u uredu zapravo su dobro društvo, članovi tima koji stvaraju kisik i upijaju negativna zračenja. Pravilnim odabirom bilja podiže se energija prostora i postiže svojevrsna antistresna terapija za zaposlenike - kažu.

U mnogim se uredima mogu pronaći biljke, no projekt ozelenjavanja ima svojih zakonitosti i radi se planski. Tvrtka Moj balkon dobiva sve više upita pa ističu da se sve više zagrebačkih ureda zeleni, a jedan od njih je ured tvrtke Colliers, koja se može pohvaliti nagradom za pružanje najbolje konzultantske usluge kad je riječ o komercijalnim nekretninama u Hrvatskoj. Ured tvrtke Colliers smješten je na 200 četvornih metara u središtu Zagreba, a sastoji se od pet soba, zajedničkog prostora s recepcijom te malom “lounge” zonom i manjom kuhinjom. Prostor je topao i ugodan, djelom zahvaljujući i slikama Mirne Sišul, koje s detaljima daju vrlo osobnu notu. Željka Kolak, Ana Kolak Čada i Dubravka Mišolongin samo su se nadovezale na to zelenilom.

- U Colliersu su vrlo svjesni pozitivnih učinaka zelenila u prostoru pa smo nakon preseljenja ureda u proljeće uređivali balkon i već tada počeli dogovarati ozelenjavanje interijera. Dobile smo odriješene ruke u uređenju, a jedini konkretan zahtjev bio je osmisliti ulaz u uredske prostorije i biljem složiti ‘prozračnu zelenu barijeru’ s minimalnom intervencijom u prostor.

Upijanje toksina Odlučili smo se za dvije visine tegli Mondum dizajnera Zorana Jedrejčića i biljke iz roda kalateja koje svojim gusto složenim baršunastim listovima diskretno zaklanjaju pogled. Za ozelenjavanje zidova koristili smo Walligamije, što je također hrvatski dizajn - naglašavaju.

Dodaju da su im visoki stropovi i puno svjetlosti u pojedinim prostorijama proširili izbor bilja jer je važno izabrati odgovarajuću biljku za prostor koja ondje neće patiti i boriti se za opstanak. Vodili su se i namjenom pojedinih prostorija. Tako u uredu s najviše zaposlenika, a time i računala, rastu biljke koje imaju moć upijanja toksina iz čak pet različitih izvora zračenja.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:13