Stručna pomoć

Srušite pregradni zid ili dodajte novi element! Ovo su samo neki od savjeta kako uskladiti stil u dvije najvažnije prostorije u kući

 iStock
U sklopu portala evomedoma.hr u suradnji sa studijom Ruan pokrenut je idejni projekt uređenja interijera čime OTP banka d.d. svoje klijente dovodi korak bliže ostvarenju svojih snova

Poznata je uzrečica da je kuhinja srce svakog doma. U njoj se inspiriramo novim jelima ili prisjećamo starih vremena uz tradicionalna jela. Zajedno s blagovaonicom omiljena je prostorija i za druženje i provođenje vremena s dragim osobama ili pak opuštanje uz čašu vina. U svakom slučaju prije svega je naglasak na funkcionalnosti ove dvije prostorije, što, naravno, ne znači da treba napraviti kompromis i po pitanju estetike. Uz primjenu modernih rješenja i materijala kuhinja i blagovaonica mogu postati mjesto koje odiše estetikom stila svojih vlasnika i pružati vam sve pogodnosti modernog dizajna. Ako se odlučite za dramatičnu promjenu svakako će vam dobro doći stručna pomoć i savjeti dizajnerskog studija Ruan koje je za svoje klijente osigurala OTP banka d.d. U sklopu portala evomedoma.hr u suradnji sa studijom Ruan pokrenut je idejni projekt uređenja interijera čime OTP banka d.d. svoje klijente dovodi korak bliže ostvarenju svojih snova.

Dizajner interijera Nikola Pavlinić provest će nas kroz idejno rješenje uređenja kuhinje i blagovaonice za vlasnike koji su se odvažili na hrabar odabir toplo-hladnih materijala i boja čime su unijeli dinamičnost i upečatljivost u svoj dom.

Prvu našu preobrazbu pogledajte ovdje, a koji su izazovi u ovom drugom od tri odabrana projekta čekali naše dizajnere i kako su ih riješili objašnjava Nikola.

Započeli smo osmišljavati projekt za prostor kuhinje i blagovaonice koji smo zatekli u dosta lošem stanju. Osim nepostojećih estetskih kvaliteta, funkcionalnost tlocrta također nije u potpunosti iskorištena. Novim idejnim projektom osmislili smo rješenje koje ovaj prostor pretvara u oazu stila i funkcionalnosti.

Svaki projekt započinjemo razgovorom s vlasnicima stana kako bismo ih upoznali, saznali njihove želje i definirali osnovne smjernice što nam je bitno u kreiranju interijera u kojem će se oni najbolje osjećati. Vlasnici stana izrazili su želju za novom kuhinjom i blagovaonicom u minimalističkom stilu s dozom industrijskog dizajna. Odabrano idejno rješenje za ovaj prostor sastoji se od nekoliko radikalnih intervencija poput rušenja pregradnih zidova, uklanjanja i zamjene svih pločica te zamjene prozora.

image
iStock

Rušenjem pregradnog zida prostor se otvorio te je postignuta bolja komunikacija između kuhinje i blagovaonice što je otvorilo i mogućnost postavljanja dodatnih elemenata i komada namještaja. Umjesto pločicama pod je prekriven lijevanim betonom koji osim što je jednostavan za održavanje i odlično izgleda. Promjenom prozora u antracit crnoj boji s tankim aluminijskim profilima postiže se i promjena cjelokupnog dojma interijera. Otvaranjem prostora omogućeno je i postavljanje kuhinjskog poluotoka odnosno šanka s tri barske stolice. Šank je vrlo omiljen dodatak kuhinji. Osim što nudi dodatan skladišni prostor ugodno je mjesto za razgovor uz kuhanje ili brzi obrok.

Vodili smo se željama vlasnika da prostor ima i notu industrijskog stila stoga smo predložili snažno rješenje. Dio kuhinje je izveden u mat, crnim, medijapan frontama dok su radna ploča, zidna obloga i gornji kuhinjski elementi od pravog natur hrasta. Tako se postiže igra svijetlog i tamnog te toplog i hladnog. Godovi na hrastu u prostor unose dinamiku, a jednobojne površine ju balansiraju čime dobivamo skladnu i uravnoteženu kuhinju s karakterom.

Blagovaonski prostor nastavlja se na kontrastno uređenje u tamnim tonovima gdje se smjestio dominantni i vizualno čist stol s čvrstim crnim postoljem što dodatno pojačava karakter prostora. Ploča stola izvedena je od natur hrasta koji se ponavlja u kuhinji čime su dvije prostorije spojene u skladnu cjelinu. Stol je okružen sa šest jednostavnih ali funkcionalnih stolica.

image
iStock

Crna boja kuhinjskih elemenata određuje ton cijelog prostora. Stoga se crni detalji ponavljaju i na stropnoj ugrađenoj rasvjeti. Iznad šanka smjestile su se crne zaobljene visilice koje unose dozu mekoće u dominantni prostor.

S idejnim rješenjem koje prati želje vlasnika, trendove u svijetu interijera te funkcionalne zahtjeve kuhinje i blagovaonice, ovaj prostor se pretvorio u dominantno, a opet jednostavno mjesto opuštanja, druženja i zabave.

Želite li i u svom prostoru ostvariti vaše želje i dati mu dozu karaktera posjetite portal evomedoma.hr i na jednom mjestu pronađite inspiraciju i korisne savjete iz svijeta financiranja, uređenja i kupnje nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:42