SUVREMEN PROJEKT

Stambeno-poslovna zgrada crne fasade nadomak samog centra Svete Nedelje

Nadomak samog centra Svete Nedelje Cigla arhitektura i Projekt 2020 osmislili su neobičnu građevinu crne fasade

Sveta Nedelja, nekadašnja župa Zagrebačke nadbiskupije, sada je jedan od najmlađih i najprosperitetnijih gradova Hrvatske. Nadomak samog centra grada, u Ulici Marka Marulića, Projekt 2020 u suradnji s arhitektonskim studijem Cigla arhitektura osmislio je suvremen projekt stambeno-poslovne zgrade. Lokacija na kojoj je planirana gradnja zgrade ističe se mnogim posebnostima.

- Radi se o istinskoj akupunkturnoj točki, spoju svih lokalnih obilježja: gustog prometa, moćne poduzetničke zone, mirnog stanovanja i ikoničkog krajobraza - ističu iz Projekta 2020.

Kao jedan od najupečatljivijih momenata objekta je pročelje oblikovano kao ventilirana fasada sa završnim slojem od vlaknocementnih ploča

- Arhitektonski koncept zgrade prati ideju jednostavnosti tradicijskih građevina s kosim krovom. Građevina je oblikovana u suvremenom arhitektonskom izrazu temeljenom na lokalnoj tradiciji i tipologiji gradnje. Jednostavnost oblikovanja pojačana je uporabom samo dva materijala na pročelju; ventilirane fasade i žbuke. Sam volumen podijeljen je na javno prizemlje i stambene etaže s dvostrukom visinom dnevnih prostora - objašnjavaju iz arhitektonskog ureda.

- U prizemlju objekta predviđenje je mjesto za jedan, dva ili tri poslovna prostora, ukupne površine od 181 četvorni metar, s odvojenim ulazima, pogledom i nadstandardnim brojem parkirališnih mjesta.

Dok su na prvom katu zamišljena tri stambena prostora za svačije potrebe, počevši od onog najmanjeg, od 42 kvadrata, pa do onog najvećeg, od 124 četvorna metra - dodaju.

Kao jedan od najupečatljivijih momenata objekta, pročelje je oblikovano kao ventilirana fasada sa završnim slojem od vlaknocementnih ploča i ETICS fasada sa završnim slojem silikonske žbuke, što osigurava vrhunsku zaštitu i izolaciju objekta te dugotranost, čime se smanjuje potreba za posebnim održavanjem, odnosno obnavljanjem, kao i energetska potreba objekta.Vođeni ekološkom sviješću, posebnim tehnološkim rješenjima i ugradnjom najkvalitetnijih materijala i opreme, arhitekti su osigurali vrlo nisku potrošnju energije i postigli visok energetski standard. Važno je još i napomenuti da se hortikulturalno osmišljen okoliš navodnjava kišnicom koja se skuplja s otvorenih površina, osiguravajući uživanje u ozelenjenom okruženju.

Foto: Nikša Stipaničev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 22:04