PROČIŠĆENO, ALI ODVAŽNO

Stan atipičan za rovinjsku starogradsku jezgru: u njemu se spajaju elegancija i ‘punk vajb‘, a dominiraju detalji u hit-boji

 Matteo Cetinski Design
Dizajner Matteo Cetinski ispričao nam je sve o uređenju derutnog stana površine 40 kvadrata

Dizajner i glazbenik Matteo Cetinski za sebe kaže da je u duši Mediteranac, što se često vidi i u interijerima s njegovim potpisom. Ti prostori uglavnom su prožeti kombinacijom modernih i starinskih detalja sa specifičnim elementima koji prizivaju Maroko, jug Italije, Francusku, naravno i Istru... Međutim, u svojem posljednjem projektu pokazao je kako to izgleda kad izađe iz svojih očekivanih okvira i koketira s različitim stilovima uređenja.

- U šali znam reći da dizajner s jednim stilom zaslužuje jednog klijenta. Umro bih od dosade da ponavljam jedan te isti stil uređenja iz projekta u projekt. Ne volim biti u zoni komfora općenito u životu, pa tako i u poslu. Također smatram da svaki prostor diktira stil uređenja. Treba ga znati osluhnuti i prepoznati, a onda i realizirati. Nema smisla na silu nametati neki svoj stil u svaku vrstu prostora - ističe Matteo, čija tvrtka Matteo Cetinski Design kupuje, adaptira i prodaje stanove na istarskom tržištu nekretnina.

image
Matteo Cetinski Design

Cetinski se na prvi pogled "zaljubio" u smaragdnu boju koja je, opisuje, zaista duboka i intenzivna, a istovremeno umiruje i osvježava. S tom je nijansom prvo krenuo u boravku te pratio i u kuhinji

image
Matteo Cetinski Design
image
Matteo Cetinski Design
image
Matteo Cetinski Design

Pod od slavonskog hrasta obojen je crnim akrilnim premazom. Parket je unikatan po obradi jer se nakon rezanja ručno dorađuje tako da se na svaku daščicu urezuju tragovi pile koji idu poprečno. Time se dobiva unikatna tekstura

Tako je uređivao i atipičan interijer za rovinjsku starogradsku jezgru, gdje inače prevladavaju površinom manji, rustikalni stanovi s nižim stropovima i kamenim zidovima. Ulaskom u stan površine 40 kvadrata odmah je uočio visoke stropove, što ga je, kako kaže, asociralo na građanske stanove, salonske.

- Prostor je oblikom duguljast, pa sam odmah znao da ćemo imati izraženiji hodnik duž cijelog stana. Sve to skupa me asociralo na štukature jer volim duge hodnike ukrasiti štukaturama kako ne bi bili dosadni. I tako je ovaj put zapravo pala odluka da ćemo napraviti malo elegantniju priču - prepričava.

Stan je, dodaje, bio kompletno derutan. Nije imao ni betonsku deku. Od susjeda ispod dijelile su ga samo daske i grede.

- Kompletno smo ga renovirali od temelja. Zamijenili smo kompletnu strujnu instalaciju, kao i vodovodnu. Sve unutrašnje zidove smo srušili i napravili kompletno novi raspored. Primjerice, na poziciji današnje spavaće sobe prije je bila kuhinja - otkriva Matteo, dodajući kako je u starome gradu, gdje su instalacije i unutarnji zidovi uglavnom prastari, najlakše i najpraktičnije prostor obnoviti od temelja. A to je uglavnom i povoljnija opcija od adaptacije postojećeg prostora.

image
Matteo Cetinski Design

Na dnu hodnika je ormar s frontama od ogledala. To pojačava dojam veličine glavnog prostora te sebi unosi više svjetlosti u stan

image
Matteo Cetinski Design
image
Matteo Cetinski Design

Želja je bila da stan ima jedan pomalo "bezobrazni karakter". Tako elegantnim štukaturama kontriraju apstraktne slike. Njihov autor je upravo Cetinski

Ulaz u stan direktno vodi u otvoreni prostor u kojemu se nalaze kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica.

- Želio sam da stan, koji se prvenstveno iznajmljuje tijekom ljeta i ostavlja dojam predsjedničkih apartmana u hotelima s pet zvjezdica - kaže.

Opisuje kako su na zidovima napravljene štukature koje pojačavaju dojam "građanske elegancije", dok hodnik ima "nevidljiva vrata" prema spavaćoj sobi.

- Ta filomuro vrata su specifična jer nemaju klasične štokove, već se nastavljaju na zidove. Na dnu hodnika je ormar s frontama od ogledala. To pojačava dojam veličine glavnog prostora i stvara iluziju dodatnog prozora te samo po sebi unosi više svjetlosti u stan - dodaje.

Bijelim zidovima kontrira pod od slavonskog hrasta obojen crnim akrilnim premazom.

- Parket je unikatan po obradi jer se nakon rezanja ručno dorađuje tako da se na svaku daščicu urezuju tragovi pile koji idu poprečno. Time se dobiva unikatna tekstura. S obzirom na to da se radi o crnom podu, upravo te poprečne šare pomažu da se na podu ne vidi svako zrno prašine. Riječ je o parketu tvrtke Kerakoll, a nastao je u suradnji s poznatim dizajnerom Lissonijem - kaže Cetinski.

image
Matteo Cetinski Design

Vrata prema spavaćoj sobi su "nevidljiva". Riječ je o filomuro vratima koja su specifična jer nemaju klasične štokove, već se nastavljaju na zidove

image
Matteo Cetinski Design
image
Matteo Cetinski Design

U svim svojim projektima dizajner koristi detalje s interesantnim pričama. U spavaćoj sobi su dva mala vintage medvjedića od drva s početka prošlog stoljeća, koji su kupljeni na buvljaku nedaleko od stana

Još jednu posebnost predstavljaju detalji smaragdne boje. Matteova želja bila je, kako kaže, dati stanu jednu "punk" notu. Da je elegantan, ali s izraženijim karakterom, da bude malo "bezobrazan".

- U ovu smaragdno zelenu nijansu sam se naprosto zaljubio na prvi pogled. Krenuo sam od kauča pa sam pratio istu nijansu i u kuhinji. Boja je zaista duboka i intenzivna, a istovremeno umiruje i osvježava tijekom ljetnih mjeseci, kada se stan najviše i koristi. Dvije blagovaonske stolice tapecirane u boju breskve su savršen kontrast na tu zelenu. Tim kombinacijama smo dobili taj neki ‘punk vajb‘. Barem je meni to asocijacija - smije se, dodajući kako su "bezobrazni" element dobili i apstraktnim slikama koje daju dinamiku u odnosu na klasične štukature. Njihov autor je upravo Cetinski.

Namještaj je većinom kupljen u Italiji, dok je kuhinja rađena po mjeri, kao i ormar s ogledalima ispod stepenica.

- Njih sam radio s vlastitim stolarom Arsenom, koji je moj dugogodišnji suradnik i prati sve moje projekte - dodaje.

image
Matteo Cetinski Design

Derutni stan nije imao ni betonsku deku. Od susjeda ispod dijelile su ga samo daske i grede. Projekt je obuhvatio zamjenu instalacija, rušenje zidova, kreiranje novog rasporeda...

image
Matteo Cetinski Design
image
Matteo Cetinski Design

Matteo u svojim projektima općenito ne preferira razvikane dizajnerske komade. Uvijek će, kaže, radije kupiti nešto antikno ako želi neki vrjedniji komad umjesto dizajnerskog. Često koristi komade s buvljaka, kao i one iza kojih se krije neka zanimljiva priča. Tako u ovom stanu izdvaja pisaću mašinu koja je pronađena na tavanu na jednom prijašnjem projektu, kao i dva mala vintage medvjedića od drva s početka prošlog stoljeća, koji su kupljeni na buvljaku nedaleko od stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:49